2013. február 28., csütörtök

Február 27 - Debreceni Tűzgömb

2013.02.27. 21:11UT-kor Debrecenből az alábbi -3,3mg fényes Tűzgömböt fogta a kamera:

..az éjszaka folyamán több helyen is kiderült az ég és a kamerák is az ínséges évelejéhez képest egész szép számmal rögzítettek meteorokat! Úgy látszik, szerintük is lassan itt a tavasz! :)

2013. február 26., kedd

Március 7-től SZABADSZEMES ÜSTÖKÖS!

6 év után, 2013-ban újra szabad szemes üstökös lesz látható a hazai csillagos égen! Idén két komoly esélyesünk kora tavasszal a C/2011 L4 (Panstarrs) és késő ősszel novembertől a C/2012 S1 (ISON) üstökös.
A Panstarrs 2013. február 17-én még a déli égbolton, io Diaz Babillo csodálatos felvételén, melyet Buenos Airesből készített:
Az üstökös széles, sárgás csóváját por alkotja, melyet a Nap fokozatosan, egyre jobban megvilágít, a fej körül látható zöldes korona pedig nagy mennyiségázok felszabadulására (a Naphoz közelítve melegedésre-párolgásra) utal. Az anyagkibocsátás március 10-éig nő, mely reményeink szerint igen szép látványt nyújt majd!

Hazánkból március 7-8-ától lesz megfigyelhető a nyugati látóhatár felett, a napnyugta utáni órában.  Március 10-én lesz a legkisebb távolságra a naptól, és a legnagyobb fényességét 9-11-e között éri el. A legfrissebb számítások szerint, kb. +1 +2 magnitúdós fényességgel! Kb. április közepéig lehet majd látni szabad szemmel, majd hónapokig távcsővel követhetjük útját. Március 12-13-án csatlakozik hozzá a növekvő holdsarló, melyet derült idő esetén látni kell!

/Sky and Telescope ábrája alapján/

2011 nyarán fedezték fel és a fényessége, pályaszámítások alapján hamar ígéretes "napsúroló", azaz látványos üstökösnek várják. Bár 2012 év végefelé kissé elveszett a Nap sugaraiban, januárra viszont "új erőre kapott" és drukkolunk további fényesedésének!


Az üstökösök várható fényessége olykor még igen kiszámíthatatlan, erre több példa is akadt az elmúlt évek során, pl. 1986-ban a Halley üstökös jóval halványabb volt a vártnál. A C/2006 P1 McNaught üstökös 2007 januárjában pedig pár nap alatt szinte a semmiből vált az évtized üstökösévé, amit már csak a délebbi területekről élvezhették az észlelők.
Takács István és Kiss László látványos animációja Ausztráliából a 2007-es C/2006 P1 - McNaught üstökösről!

2007. novemberében szintén szabadszemes C17P Holmes üstökös Éder Iván fotóján:

Tizenhat éve, 1997 tavaszán a Hale-Bopp üstökös látszott utoljára kitűnően hazánk egén. 

..és hogy ne vesszen nyomtalanul a történelemben ez az esemény, aki teheti rajzolja, fotózza, örökítse meg élményét és küldje el nekünk dátummal, helyszínnel és közzétesszük egy közös gyűjteményben! :)
tuzgomb@gmail.com

További információ és térképek:

2013. február 22., péntek

Hatalmas Tűzgömb Oroszország felett!

2013.02.15. hajnalán HATALMAS TŰZGÖMB volt látható Oroszország felett, Cseljabinszk környékén! Jelenlegi információk szerint 400 kt-ás robbanással került a Föld légkörébe és az első pályaszámítások szerint 17km/sec sebességgel haladt a légkörben 50km-es magasságban már 9 részre szakadt, és mindössze 7km-en volt a kialvási magassága!
 
"Nappali fényességgel világította be a tájat" 

Összefoglaló videó róla!



Oroszországban 20.000 katona lett riasztva, hogy keressék meg a leesett meteoritot, helikopterrel, "bárhogyan"! A kutatókat nem engedték azonban annak a - körülbelül 6-8 méter átmérőjű - léknek a közelébe, amely a Csebarkul-tóban alakult ki, és amelyről azt feltételezték, hogy a meteorit becsapódásakor keletkezett pénteken.
"A betört jeget a meteor leesése után találták. Régi nem lehet, mert visszafagy. A "lék" mellett kőzeteket találta a jégen. A jégre kőzet nem kerül, csak az égből. A kőzeteket a jelenlegi dokumentumok alapján a Jelcin Ural Szövetségi egyetemen megvizsgálták és H kondrit meteoritoknak találták az eddigi vizsgálatok alapján. Erről sajtótájékoztatót tartottak és az egyetem a honlapján vezető hírként közli."
Felelős kutató: Viktor Grokovszkij (Viktor Grokhovsky)
"Dr. Alexey Ischenko from UrFU Meteorite Expedition studying a piece of celestial body" 
Csebarkul (Chebarkul) meteorit
forrás: http://urfu.ru/en/home/press/news/article/meteorite-chebarkul-was-found-by-urfu-scientists/

Egyre nagyobb meteorit darabok kerülnek elő!
 
/vizsgálat alatt lévő talált kövek a lyuk környékéről/

Cseljabinszk  

 A képen jól látható, ahogy a Tűzgömb nyoma még izzik és a darabok továbbrepülnek:
(katt nagyobb nézetért!)

 forrás:Link

A Tűzgömb többször felvillanva, robbanó hanggal, látványos hosszú nyomot hagyott az égen, mely 200km-es körzetben látható volt!

A Tűzgömbről útközben is váltak le darabok, majd a végén vélhetően nagyobb darabban is földet érhetett! Az ekkor keletkezett lökéshullámok miatt 4715 épületben robbantak szét az ablakok. Mára 3 és félezer épületben helyreállították a károkat.


A Tűzgömb látványos felizzása a légkörben sokak számára jól látható volt a hajnali időpont és munkábaindulás végett, ezáltal szerencsésen rengeteg felvétel készült róla!
A jelenlegi pályaszámítások szerint nincs köze a kisbolygó érkezéséhez!
/Azonban ez teljes mértékben nem kizárható! A kisbolygó egy évvel korábbi Földmegközelítésénél a Föld gravitációs ereje leszakíthatott kisebb darabokat belőle, illetve a Föld közeli -2 Celsius fokos átlaghőmérséklet (vízkipárolgás->kigőzölgés 0 nyomáson - mechnaikai feszültséget) feszítőerőket produkálhatott, mely által szintén leválhattak darabok. Majd  az elvált, eltolódott darabok a fő napközeli elipszistől csupán kissé eltávolodva - némi pályamódosulással - egy év múltán (idén) összefókuszálva, újra megjelenhettek a légkörben!/

..néhány videó a Tűzgömbről:



Az EUMETSAT felvételén a Tűzgömb:
/forrás: Link/

Animáció az EUMETSAT-ról: Link


/forrás: Link /
..a bejegyzés folyamatosan frissül!

Az orosz Tűzgömb LÉGKÖROPTIKAI csodával is megörvendeztette az északi félgömb lakóit!

Február 20 - fényes Tűzgömb!

Nem szórja két kézzel a derültet eddig 2013, de amit csak ad, bizony mind egyre jobban megbecsüljük!!! Csillogó szemekkel ugrálok, mikor előbukkan a felhők közül az Orion és díszes kísérete a "fejjel lefelé kisházikó", a Jupiter és a "kiskocsi".. rohanok az állványért és már indítom is a gépet! ..akkor is, ha szinte várhatóan vagy éppen pechesen eredménytelenül.. hát erről a Tűzgömbről épp 2 foknyira maradtam le.. van ez így.. 

A videometeoros rendszer viszont egyre több "bástyával" figyeli országunk meteoros forgalmát, mely ritkán, de megörvendeztet minket egy-egy fényesebb látnivalóval! :)
Így volt ez 2013. február 20-án is 23:15UT-kor, melyet HUVCSE03-nak sikerült elkapnia Budapestről Nyugati irányba:

A -4mg fényes Tűzgömböt más hazai felvételen egyelőre nem találtuk, azonban szomszédaink is ügyesek voltak! Jakub felvételén:
forrás: Kromeriz, Maruska
ARBO felvétele:
AGO felvétele:

Előzetes számítások szerint a Tűzgömb közel az ország nyugati határához érkezett a légkörbe!

Az est folyamán 21:08UT-kor volt még egy szép lassú és fényesebb meteor, amit HUSOR, HUSUL és HUFUL is látott:
 ..Jónás Károlynak pedig sikerült a 2,5mp hosszú metort két képen rögzítenie:
 ..de legalább megvan! :)

2013. február 12., kedd

Fényes lassú Tűzgömb február 11!

"Bajáról fogta a HUVCSE02 2013. február 11-én ezt a lassú, 5,77 másodpercig látszódó, többször villanó, videósan -2,7 magnitúdós (vizuálisan akár 1-2 mg-vel fényesebb is lehetett) meteorszerű valamit 18:20:01 UT-kor.
Akár meteor, akár űrszemét is lehet. 
Műhold nem lehetett (ekkoriban volt egy errefelé Bajáról nézve, de az csak plusz 2,7 mg-sre fényesedett ki ekkoriban, a látómezőben is volt, de nem ellenőriztem, pontosan hol kellett volna lennie, mert ennél azért sokkal lassabb volt a meteornál. Az alig néhány fokot haladt  percenként)." (Csizmadia Szilárd VCSE LevLista)

Tűzgömbről készült összegkép

Látta, fotózta még valaki?

-------------------------------------------

Landy-Gyebnár Mónikának is sikerült elcsípnie egy meteort február 3-án, 17:46UT-kor