2012. július 17., kedd

Indul a PERSEIDA-szezon!!!

Július 17-től már érzékelhető a Perseida-raj aktivitása, melynek "tetőzése" auguszuts közepére várható. Maximuma 12-én lesz, látványos tűzgömbjei azonban már az ezt megelőző 1-2 hétben is megörvendeztethetik a csillagos ég szerelmeseit! : )


A raj radiánsa a Perszeusz csillagkép területén vándorol, így ennek nyomonkövetésével azonosíthatjuk be jó eséllyel a látott meteorok rajtagságát.

Fényes Perseida a ma hajnali égen.
 -3,5m fényes PERseida tavaly Soroksárról
  ..és ugyanez a Tűzgömb Jónás Károly felvételén

A Perseidák nem más, mint a jól ismert augusztusi csillaghullás látványos képviselői, így nem lehetetlen, hogy akár már a napokban szemtanúi lehetünk egy-egy fényesebb "tűzijátéknak"! :)

A fenti kép a Perseida-meteorokat ábrázolja a HUVCSE01-02-03 kamera adatai alapján 2010-ben és 2011-ben Pető Zsolt programjával. A meteorokat válogatta és a képet készítette: Csizmadia Szilárd.

Javasolt közvilágítástól és fényszennyezéstől mentes területet keresni és akár fekve, belógó házaktól és fáktól mentes, minél nagyobb égrészt megfigyelni! Erre kiváló lehetőség lehet a nyár folyamán több helyen is megrendezésre kerülő Csillagászati táborok: Ágasvár(07.16-22), VCSE(08.11-18.), MTT-Tarján(08.16-20.). A késő esti órák egyaránt nyújthatnak látványos hosszú, fényes meteorokat, mint a hajnali összességében halványabb, de sűrűbb, akár óránkénti 100-150 hullás!


Folyamatosan gyűjtjük az idei PERseida felvételeket, észleléseket az alábbi címen, hogy megmutathassuk mindenkinek:
 tuzgomb@gmail.com
Köszönjük és derült eget, sok szép élményt, látványos Tűzgömböket, meteorzáport kívánunk! : )

A PERseidák aktivitása a videometeoros rendszeren is folyamatosan nyomonkövethető!
---------------------------------------
Tepliczky Csilla és Tepliczky István az idei Kiskun-Táborból: "Csodálatos éjszakánk volt a jászszentlászlói Kinkun-táborban, rengeteg meteorral: Csilla lányom egymaga 2 óra alatt 42-t jegyzett - közöttük nem elhanyagolható számú perseidát. Magam is, többen is láttunk nem is egyet. Nem lehet őket eltéveszteni, de ha kételkedés merülne fel, beszéljenek a videós adatok. A raj első "hivatalos" éjszakáján a HUMOB kamera pl. a rögzített 20 eseményből 6 db-ot detektált perseidának! Ránézve a többi kamerára, látszik, hogy ha nem is ilyen arányban, de máshol is szépen hullottak."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése