2012. augusztus 28., kedd

Szeptember 1 - Alfa Aurigida Maximum!


 2012.08.28/29. 
fényes AUR Ludányhalásziból:

Szeptember elsején, hajnalban várható az Alfa Aurigidák maximuma! Sajnos az idén pont ezen az éjszakán lesz telehold is, de nagyon tiszta derült idő esetén mégis érdemes megpróbálkozni az észlelésével. Az Alfa Aurigidák az egyik legérdekesebb meteorraj, rövid ideig tartó /pár órás/ éles kitöréseket produkál, ahhoz hasonlóan, mint a Draconidák. A feljegyzések alapján, eddig három nagyobb kitörést figyeltek meg, 1935-ben, 1986-ban, és 1994-ben. Ez annak köszönhető, hogy az Alfa Aurigidákat létrehozó Kiess üstökösnek rendkívül nagy a keringési ideje, megközelítően 2000 év, emiatt az üstökösről csak keskeny sávban szóródott szét a levált anyagtörmelék! A raj aktivitása is csak pár napig tart, augusztus 28-tól szeptember 3-ig.

 AUR radiáns maximumkor Pető Zsolt weboldaláról: bootesvoid.com

Az 1986-os kitörést Tepliczky István is megfigyelte hazánkból! Idézet az akkori élménybeszámolóból (Meteor 1986/10. szám):
1986 szeptember elsején kiváló átlátszósági viszonyok mellet 0 óra UT körül vizuális meteorészlelést kezdtem. Az első órában jóformán alig lehetett meteort látni, mindössze kettőt jegyeztem fel. Éppen be akartam fejezni a megfigyelést, amikor 01:00UT-t követően igen látványos jelenségnek lettem szemtanúja. Mintegy varázsütésre, fényes sárga meteorok kezdtek hullani, valamennyien hosszú, maradandó nyomot hagyva. Az első rajtagot 00:47UT-kor jegyeztem fel, számuk 01:02UT után jelentősen emelkedett. 01:20UT környékén már 1-2 percenként hullottak a jellegzetesen élénk sárga fényes meteorok. Az óra második felében csökkent az aktivitás, ekkor 2-5 percenként lehetett látni egy egy szép Alfa Aurigidát! Ez után erősen csökkent az aktivitás, az utolsó rajtagot 02:11.38UT-kor jegyeztem fel, ez után már több rajtagot nem lehetett látni. A legtöbb meteor 0 -1m fényes volt, a leglátványosabb 01:27:02UT-kor egy -4/-5m fényes tűzgömb volt, ami keresztül hasította az Oriont, és a pályája végén akkorát villant, hogy beleragyogott az egész égbolt. Jellemző az aktivitás élességére, hogy az előző éjszaka 3 észlelő kb 4 óra alatt egy darab rajtagot sem látott!

Köszönjük a cikket Jónás Karcsinak és Tepliczky Istvánnak az élménybeszámolót! Kíváncsian várjuk, hogy idén milyen aktivitást produkál a raj! Már 20 éve, hogy nem volt kitörése, így éppen itt lenne az ideje! :) Derült eget hozzá mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése