2013. január 31., csütörtök

Január végi Tűzgömbök!

                                          2013.01.31.

Vígh Lajos: "Ma, 17:21-kor (helyi idő) D-DNy irányban kb 20 fok magasságban 4-5 mp-ig zöldes fényben tündöklő tűzgömböt láttam. Éppen az M6-os autópályát hagytam el Paks-észak lejárónál. A nyugati égbolt vörös volt az éppen lenyugvó Naptól. A tűzgömbnek közel 20 fokos csóvája volt, ezt talán még a Nap világította meg."

"repasmarton" egyik ismerőse szintén látta ugyanebben az időben a 3-4 másodperces halvány zöldes Tűzgömböt Fülöpszállás környékéről! "nyugatra haladó fény, mely a házak között tűnt el"

Keszthelyi Sándorhoz is érkezett észlelés: "Radák Tibor Pécsről 17:20 KÖZEI körül látott egy nagyon fényes jelenséget. Pécsről déli irányban látta. Alacsonyan húzott el balról jobbra. ... a még nem egészen sötét égen is nagyon feltűnő, látványos, fényes tűzgömb 2 másodpec alatt hosszú utat futott be a horizonttal párhuzamosan. kb. -4 magnitúdóra saccoltam a fényét."

Bago Balázs: "Autóvezetés közben láttam a tűzgömböt, erős lenyugvó napfényben is nagyon fényesen látszott, legalább -6, -7 mg-s lehetett. A zöld szín nagyon határozott volt (még nem is láttam ilyen zöld meteort). Szerencsére végig tudtam követni: 3-4 mp alatt futott be kb. 40 fokos pályát, eközben háromszor erősen felvillant (az utolsó felvillanásánál megkockáztatom, hogy -8 mg is lehetett). Csóva max 1-2 mp-ig látszott. Polaris és iránytű híján, saccra K-ÉK irányból K-DK irányszögnél tűnt el, 20 fokos magasságtól enyhén "lejtve" 15 fokos magasságig."

Lipótfalváról is látszott: "Kb. 10 mp-ig, türkizes-zöldes csodás fénnyel. Délnyugati irányba húzott." 

                                           2013.01.30.
Kernya János Gábor: "Ma este, 21:30 KÖZEI magasságában a már felkelt Hold által megvilágított égen csodálatos tűzgömb volt látható. Sükösdről nézve a zöldeskék, legalább -5, -6 magnitúdós jelenség a délkeleti égboltrészen, a Hydra fő csillagát tartalmazó területen lobbant fel, és a délkeleti horizont közelében hunyt ki, haladása közben egy pillanatra eltűnt egy vékony, sűrű felhősáv mögött. A jelenség alapjába véve erősen fátyolfelhős égen zajlott le, emiatt a tűzgömb fejét hatalmas, zöldes árnyalatú fényudvar övezte."

2 megjegyzés:

  1. Lehet, hogy érdemes lett volna külön bejegyzésben írni a tegnapi ill. a tegnapelőtti tűzgömbről, ugyanis a cím kicsit félrevezető...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Módosítottam a címet. Remélem még mindkét Tűzgömbhöz érkeznek észlelések!

      Törlés