2013. február 26., kedd

Március 7-től SZABADSZEMES ÜSTÖKÖS!

6 év után, 2013-ban újra szabad szemes üstökös lesz látható a hazai csillagos égen! Idén két komoly esélyesünk kora tavasszal a C/2011 L4 (Panstarrs) és késő ősszel novembertől a C/2012 S1 (ISON) üstökös.
A Panstarrs 2013. február 17-én még a déli égbolton, io Diaz Babillo csodálatos felvételén, melyet Buenos Airesből készített:
Az üstökös széles, sárgás csóváját por alkotja, melyet a Nap fokozatosan, egyre jobban megvilágít, a fej körül látható zöldes korona pedig nagy mennyiségázok felszabadulására (a Naphoz közelítve melegedésre-párolgásra) utal. Az anyagkibocsátás március 10-éig nő, mely reményeink szerint igen szép látványt nyújt majd!

Hazánkból március 7-8-ától lesz megfigyelhető a nyugati látóhatár felett, a napnyugta utáni órában.  Március 10-én lesz a legkisebb távolságra a naptól, és a legnagyobb fényességét 9-11-e között éri el. A legfrissebb számítások szerint, kb. +1 +2 magnitúdós fényességgel! Kb. április közepéig lehet majd látni szabad szemmel, majd hónapokig távcsővel követhetjük útját. Március 12-13-án csatlakozik hozzá a növekvő holdsarló, melyet derült idő esetén látni kell!

/Sky and Telescope ábrája alapján/

2011 nyarán fedezték fel és a fényessége, pályaszámítások alapján hamar ígéretes "napsúroló", azaz látványos üstökösnek várják. Bár 2012 év végefelé kissé elveszett a Nap sugaraiban, januárra viszont "új erőre kapott" és drukkolunk további fényesedésének!


Az üstökösök várható fényessége olykor még igen kiszámíthatatlan, erre több példa is akadt az elmúlt évek során, pl. 1986-ban a Halley üstökös jóval halványabb volt a vártnál. A C/2006 P1 McNaught üstökös 2007 januárjában pedig pár nap alatt szinte a semmiből vált az évtized üstökösévé, amit már csak a délebbi területekről élvezhették az észlelők.
Takács István és Kiss László látványos animációja Ausztráliából a 2007-es C/2006 P1 - McNaught üstökösről!

2007. novemberében szintén szabadszemes C17P Holmes üstökös Éder Iván fotóján:

Tizenhat éve, 1997 tavaszán a Hale-Bopp üstökös látszott utoljára kitűnően hazánk egén. 

..és hogy ne vesszen nyomtalanul a történelemben ez az esemény, aki teheti rajzolja, fotózza, örökítse meg élményét és küldje el nekünk dátummal, helyszínnel és közzétesszük egy közös gyűjteményben! :)
tuzgomb@gmail.com

További információ és térképek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése