2013. május 13., hétfő

Következő maximumok ~ kisebb rajok aktivitása

Túl az Éta Aquaridák Maximumán a híres PERseidák kitöréséig változó aktivitással mocorognak a meteorok az égen. Több kisebb raj is produkálhat meglepetést vagy ép teljes némaságot...

Erről olvashatunk Pető Zsolt blogján is, aki különös figyelemmel követi a kisebb rajok aktivitását, kitöréseit: www.bootesvoid.com

Nagyszerű eredményként sikerült idén május 09/10-én megfigyelnie az Éta Lyridák (ELY) raj maximumát, mely nem maradt nyomtalanul! : )

"..05.09/10. volt a kis aktivitású Éta Lyridák (ELY) meteorraj maximuma. Végre elmondhatjuk, hogy sok helyütt volt derült az országban és dolgozhattak a meteorkamerák! A videometeoros kamerák oldaláról 13 kamera adatait sikerült elérnem, az adatok alapján készült a következő kép:
 /katt nagyobb méretért/
   
 ..és fotón is sikerült megörökítenie egy radiánsközeli ELY-t! Gratulálunk!
  2013.05.09. 22:46UT Nagykanizsa

 2013.05.09.22:46UT Bp.(D-Ny)
     
Meteor fotók szintén a maximum éjszakájáról:

-------------------------------------------------

..node hogyan tovább? Ezt is megtudhatjuk Pető Zsolt blogjából, lássuk! : ) 
   
"Tavasszal igazán aktív rajra már nem számíthatunk, bár az ETA-k még kitartanak május végéig, igaz egyre gyengülő, a végén már csak szórvány aktivitással.

Egy ideje tudjuk, hogy a Júniusi Bootidák (JBO) igazi meglepetést okozhatnak, idén sajnos kedvezőtlen holdfázis mellett láthatunk valamit - már ha láthatunk egyáltalán, hiszen az évek többségében még csak hírmondót sem találunk a rajból, máskor meg éles kitörést produkál!

 JBO radiáns

Nem sokkal, de azért valamivel jobb a holdfázis a Capricornidák (CAP) és az Aquarida-rajkomplexum fő áramlata, a Déli Delta Aquaridák (SDA) maximuma környékén. Ez a két raj ugyan számszerűen nem produkál nagy hullást, ugyanakkor az előbbiek lassú, fényes meteorjai, illetve az utóbbiak gyors, helyenként kékes-zöldes hullói élményszámba mennek!


Mire a két raj "elvirágzik", a Perseidák (július 17-augusztus 24) akkortól erősödnek meg igazán! A holdfázis is kedvező - főleg a hajnali megfigyelésekhez - az augusztus 12-13-i maximumkor!" 

A tavasz végi, nyári kisebb rajok aktivitásai és maximumai nyomon követhetőek Pető Zsolt blogjában egy nagyszerű, folyamatosan frissülő táblázat formájában:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése