2013. október 2., szerda

Tűzgömbparádé a Légköroptikai Találkozón! :)

Neeem, nem robbant fel semmi a táborban és abszolút az éjszaka csillagos eseményeire gondoltunk. Bár nem épp napi frisshír, de az egyik legemlékezetesebb tűzgömbös este szeptemberben, és ami késik, abszolút nem lényegtelen, sőt! :)

..node lássuk a legelejétől!

Sokan voltunk, sokat mentünk, sokat ettünk (köszönjük Goda Zolinak! ~ a meteoritos meséivel együtt!! :). Sok szépet láttunk, fotóztunk, főleg gombát meg gombát.. amolyan hasalós stílusban ;) Voltak kutyák, napsütés, tündéri gyerkőcök, naplemente nézés, feneketlen tó, harangvirágok, finom illatok és füst-tyndallok. :)

Aztán egyszercsak leszállt az est, a csillagok ragyogva nevettek. Gyors csoportkép aztán irány a rét! Melyben nem csalódtunk - köszönjük szervezők - vígan ugrálókötelezett a tarka Tejút!
Pável Zoltán felvétele a kitelepülő csapatról és a vadul vágtató csillagokról :)

Aztán el kezdődött a műsor, mi pazar potyogással ajándékozta meg csapatunkat egészen világosodásig! Legalább 6-7 Tűzgömbbel és rengeteg apróbb-fényesebb meteorral! :)
"Móni fája" egy szép zöld meteorral!

18:37UT-kor HUHOD és HUSOR az alábbi -3,6mg fényes Tűzgömböt látta:

..melyet Jónás Károly is elkapott Soroksárról, amit pont látott is (csak picit bemozdult):

Közben a háttérben Attila beizzította méteres mélyégnézegetőjét és távcsöves bemutatót tart a lelkes érdeklődőknek - azaz mindenkinek, aki épp nem meteorozik, vagy a keresőn keresztül szemléli a csillagok világát :)
Móni még mindig keresi a tökéletes helyet! :D

23:39UT-kor érkezett a következő fényesebb csoda, Szombathelyről szép hosszan rögzítve (-2,5mg fényes):

..mely Jónás Károly felvételén szép zöldes-sárga! :)

Éjfélhez közeledve a távcsöves csapat nyugovóra tért, de a meteoros aktivitás azonban nem hagyott alább, rajongói kitartóan lesték a hálózsákok alól, vagy a kamerák mellett ácsorogva! :)

00:25UT-kor megérkeztek a fényesebb darabok! Landy-Gyebnár Mónika felvétele:

01:50UT Az állatövi fényről álmodozva - volt aki tovább álmodozott - így nem hallhatta azt az ordibálást, ami két háttal ácsorgó észlelő száján jött ki, miközben valami villanás kirajzolta a fűbe árnyékukat. "Huba'! Ez mi volt?!! Azta"%*..!!" 



Móni épp túlvolt az É-Ny-ról É-Keletre történő fokozatos átvándoroltatáson, de még így is belepottyant neki a kép szélébe! :) "Árnyékunk lett tőle, Pável Zolival épp állatövit fotóztunk Bagolyirtásról, amikor mögöttünk esett. Az eleje nekem belefért a képbe. Olyat villant, hogy bevilágosodott az ég, mintha villámlott volna..."

- ha ugrunk egy kicsit az időben, egészen reggelig, akkor azt a jelenetet láthatjuk, ahogyan épp gúvadt, karikás szemekkel, végtelen idegességgel és sajnálattal hallgatom, hogyan sikerült átaludnom abban a röpke időben néhány igendurva Tűzgömböt... neeeeem voltam ideges, azért sem, hogy az aksijaim totál halottak voltak, mikoris reménytelenül egy újabb szusszal vissza tudtam tekerni a sokadszorra újraélesztett öreg harcost és lám! ,: D
..ahogy Tigris mondaná: "Huhuhuhúúúúúú!!!!!!" :D Megvan, ééééés, igen!! :D Egy gyönyörű AUR Tűzgömb, végén egy csodás pukkanással! :) ..elsimultak ráncaim.

Jónás Karcsi szintén elcsípte az elejét, akinél a villanás előtt épp expováltás következett be, de az irány ebből is számolható!

És hogy pontosabban kiről is van szó? Lássuk a videometeoros kamerák felvételeit, melyeken -5/-6 magnitúdó fényes volt a villanása! :)
HULUD1 - HUPOL - HUAGO látta a legjobban:

Pető Zsolt metvis programjával szépen kirajzolta a radiánst!

Északi szomszédainktól is szépen látszott: Bily Kriz, Kroneriz, ValMez /forrás: CEMeNt/

Rá két perccel (01:52UT) újabb Tűzgömb, csak most egészen a zenitben! Ez már Zolinak is meglett!!
..és a füst utána Zoli felvételén: Link

-3,7mg fényes SPOradikus, melyet Móni is az Állatövi fény társaságában rögzített!

A Tűzgömbnek füstölgő nyoma Móni felvételén! :)

A kamerákon így látszódott / HUHOD - HUBAJ - HUSOR:

Majd 02:28UT-kor egy újabb SPOradikus Tűzgömb Jónás Károly felvételén:



..melyet HUBEC és HUGOT -3mg fényesnek látott:

Ekkor már kezdett világosodni, a csapat elkezdett összepakolászni és még egy gyönyörű pirkadattal búcsúzott a Mátra.
 
Örülök, hogy ezt az estét (és nappalt :) ilyen nagyszerű és lelkes Csapattal élhettem át és nagyszerű példája volt annak országszerte, hogy az ég mindenkié, a Tűzgömbök pedig közel, s távol összekötnek minket! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése