2014. március 11., kedd

Videometeoros kamerák (HUVCSE)

Bánfalvi Péter a Vega Csillagászati Egyesület HUVCSE01 videometeoros kameráját üzemelteti Zalaegerszegen, melyről egy rendkívül jól összeszedett, tartalmas cikk született a Zalai Hírlap portálján!! : )

A cikkben elhangzik, hogy lassan 4 éve működik a HUVCSE01 kamera és figyeli sötétedéstől világosodásig a Zalaegerszeg feletti eget, É-Keleti irányba.
A HUVCSE01 látómezeje. Forrás: www.videometeor.hu

A Vega Csillagászati Egyesület tulajdonába tartozó kamerából még 3 helyezkedik el az országban, melyek összesen egy 15 kamerából álló videometeoros hálózathoz csatlakoznak. A kamerák feldolgozott adatai közös tárhelyre kerülnek fel, így a szakmabeliek hatékonyan használhatják fel tudományos célokra.

A kamerák a helyi adottságaikhoz mérten próbálják hazánk légterét minél nagyobb mértékben lefedni és ezáltal az időjárási viszonyokhoz mérten minél több szimultán meteort észlelni. Ez azt jelenti, hogy már két kamera adataiból nagyon pontosan meg lehet határozni egy meteor pontos elhelyezkedését, pályáját, irányát, sebességét a légkörben és esetleges leesési helyét!

A kamerák derült estéken folyamatosan "nyitva tartják a szemüket" és ha bármilyen "fény-mozgást" észlelnek a látómezőben, azt rögzítik. A kamerához tartozó program segítségével adatfeldolgozás közben szelektálni tudjuk a meteorokat más jelenségektől, úgy mint repülők, műholdak, denevérek, madarak, füst, lampion vagy tűzijáték.

Így néz ki egy szép Tűzgömb felvétele a HUVCSE03 kameráján (Zelkó Zoltán, Budapest). A Tűzgömb részletes elemzése megtalálható a VEGA 96. számában, a 8-11. oldalon. Link
/2012.11.09. 21:12UT/

Bánfalvi Péter videometeoros előadása: video
 
A cikket pedig itt lehet elolvasni teljes terjedelmében, érdemes!! : )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése