2014. július 1., kedd

JBO maximum

Kedves észlelő társaim! Valóban az idei év, kissé kiábrándító meteoros aktivitás tekintetében. Aki nyomon követi a nemzetközi fórumokat, néha reményt csalhat szemeibe egy-egy kiemelkedően fényes Tűzgömb, de ezek idén valóban elkerülnek minket. Mondhatnánk, hogy "ilyen ez a szakma", de nagyobb távlatokat megélt társaim is azért megjegyzik, hogy bizony rég volt már ilyen kiábrándító a meteorozás... DE! - merthogy ez a szakma már csak ilyen - Sose lehet tudni! Bíztatok mindenkit és egyre izgatottabban várjuk az augusztusi PERseidákat!!!

Addigis pedig volt nekünk egy JBO(Júniusi Bootidák) maximumunk 06.27-én, mely ténye, miszerint "VOLT VALAMI", már önmagában rendhagyó az elmúlt évekhez képest. A szemfüles figyelők a radiáns pontatlanabb ismerete mellett is könnyen beazonosíthatták a rendkívül lassú, komótos, fehéres-sárgás meteorokat.

Landy-Gyebnár Mónikának 06.28. 00:53UT-kor sikerült egyet lencsevégre is kapnia! Gratulálunk!
"Gyönyörűen, aranyszínnel sziporkázó, lassan eső jószág volt, sajna már csak 1600-on ment a kamera, mert nagyon világosodott..."
HUBAJ -3mg fényesnek látta. 

...és Jónás Károly is sikeresen lefotózott a 06.27-én 22:39UT-kor egyet!! :) Igazi kincs!
"Ezen az éjszakán a Tardosi fennsíkon kb. 8 - 9 JBO-t láttunk. Lassúak voltak, sárgás színűek és +4 és -1m között volt a fényességük, de a legtöbb + 2-3 körüli volt."
Gratulálunk! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése