2014. október 20., hétfő

Október 19-ei Tűzgömb!

Az orionidák maximumának előestéi gyönyörűen derült hétvégével vártak minket, sötétedéstől-világosodásig fekete, szikrázó éggel! Az idő is többnyire kellemes volt, néhol kicsit szelesebb "párátlanítással". Bár a videometeoros rendszeren szépen gyűltek a meteorok, az ORI mégse produkálta azt az aktivitást, amit vártunk. A maximum estéjén pedig éjfélig felhőlyukak között lestük őket, majd teljesen összezárt eső kíséretében.

Ennek ellenére mégis akadt látnivaló, egészen pontosan 2014.10.19-én 02:00UT-kor, melyet Pető Zsolt (www.bootesvoid.com) így ír le: "Éjjel kint voltam fotózni és Ori-max közeli állapotot figyelni (alig láttam párat!), 02:01UT előtt pár másodperccel azonban láttam egy pompás lassú, -4-es  tűzgömböt. ..." Lelkesedése azonban itt még nem ért véget, előtte viszont lássuk róla HUBEC (Becsehely) felvételét:
Köszönjük Perkó Zsoltnak az animált verziót!

Melyet Jónás Károly Csákberény közeléből szintén látott és fotózott! Gratulálunk!"...nem lehetetlen, hogy egy feltételezett raj az Októberi Ursa Minoridák (OUI) tagja lehetett! Ebből az irányból több meteort is láttam az éjszaka folyamán, de ez volt a legfényesebb!"

A Tűzgömböt továbbá a szombathelyi (HUGOT) és Berkó Ernő ludányhalászi kamerája (HULUD3) is látta, így utána lehetett kicsit számolgatni, hogy vajon mennyire jók a két észlelő megérzései?! :)


 HUVCSE02 (Bajai kamera) felvétele

 Ennek pedig Csizmadia Szilárd járt utána (Vega Csillagászati Egyesület), melynek nyitóoldalán animált felvételt és további összefoglalót olvashatunk a Tűzgömbről.

"..laposan haladt a meteor, 74 km magasan tűnt fel, 70 km magasan tűnt el, és kb. 34 km/másodperc sebességgel haladt. Tömege 66 gramm lehetett, mérete 1,3 - 1,7 cm közötti. Pető Zsolt gyanúja szerint ez a meteor egy alig ismert, 2006-ban felfedezett, de bizonytalanul ismert kis rajhoz, az Októberi Ursa Minoridákhoz (OUI) tartozik. Ezt a gyanút a részletes pályaszámítás lényegében igazolta. Ezekből eddig csak négy rajtag pályája volt ismert, ez lehet az ötödik! A részletes pályaszámítási eredményeket a VEGA-ban közzétesszük."

Térkép a feltételezett feltűnés és eltűnés helyéről a légkörben:

forrás: Googlemaps

Így mégha az Orionidák nem is a mi esti egünkön (és a felhők mögött) produkálták tűzgömbökben gazdag kitörésüket, egy igen ritka és értékes Tűzgömbbel és pályaszámítással gazdagodtunk hazánk egén! Gratulálunk mindenkinek, aki részt vett ennek felfedezésében! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése