2015. február 9., hétfő

Fényes meteor február 8.

 2015. február 8-án 17:08UT-kor az alábbi (-1,6mg) fényes meteort fogta HUBEC a becsehelyi videometeoros kamera:

HUBEC - Perkó Zsolt


Csizmadia Szilárd (Vega Csillagászati Egyesület): "A HUBEC fenti képe és a róla kimért koordináták alapján a meteor szögsebessége és szögsebesség-változásai meghatározhatók voltak (mivel eredetileg ez egy videó volt, a videóról kimérhető volt az aktuális szögsebessége; ez a videóból összerakott összegkép). A szögsebesség változásaiból a radiáns megmondható, ennek általam kifejlesztett módszerének leírása a VEGA 98. számának 12-17. oldalán olvasható (2013. dec. 30.) Ez alapján a meteor radiánsa ebből a videós észlelésből megmondható, és az RA=103fok, D=+16 fok. (Sajnos, a valódi sebessége, horizont feletti magassága, tömege egyetlen észlelésből nem, ehhez kellene egy másik, de a havazás, rossz idő stb. miatt csak egy kamera látta itthon). Pető Zsolt www.bootesvoid.com oldala szerint ebben az időszakban ehhez a radiánshoz közel van egy meteorraj, a Béta Cancridák a RA=119°, D=+11° pozícióban. A Béta Cancridák sebessége mindössze 15km/sec, vagyis a nagyon lassú meteorok közé tartozik. A lassabb meteorok hosszabb ideig világítanak - márpedig ez nagyon hosszú láthatóságú, több, mint három másodperces meteor volt! Mivel a Béta Cancridák 2006-ban felfedezett, alig ismert, gyengén tanulmányozott raj, és mindössze két rajtag Naprendszerbeli pályája ismeretes, a katalógusokban adott radiánspozíció is csak közelítő jellegű. Úgyhogy ez akár Béta Cancrida is lehetett (megkockáztatom, az is volt, de másik felvétel hiányában a szükséges számolásokat nem tudom elvégezni)."

Szalai Attila Várpalotáról vizuálisan így látott:
"Annyira  lassú  volt,  hogy  nem is vagyok benne biztos, hogy meteor. Lehet műhold vagy egyéb űrszemét égése... Az eddigi legszebb ilyen élményem. A fényességét még csak  becsülni  sem tudom. A lényeg, hogy az "embertelen brutális állatból", amit azután gondoltam miután a jelenségnek vége lett illetve közben az "AZTA***"   nevezetű  meteorészlelő szakszó hangerejéből  ítélve, elég fényes lehetett. :) Lazán közelítette a mínusz tizet.
A Vénusz nem túl messze csak egy sápatag kis izé volt hozzá képest. A  színe a hegesztéshez hasonlatos nagyon erős kékesfehér volt (inkább fehér,   nagyon  kis  kékkel).  Az  útvonala  teljes  hosszában  élénk narancssárga  darabok  potyogtak  le,  amik  szépen lassan vesztették a sebességüket  a  fő  darabhoz képest. Ők úgy 1 fok távolságban hunytak ki  a  mag mögött. Mindegyik narancssárga darabnak kis csóvája is volt (vagy  azokról is szakadtak le darabok). Egyszerre három négy darab is látszott.  Folyamatosan  esett  szét  a  főmag. A MIR visszatérése volt hasonló. Az  egész  jelenség  olyan  három  másodpercig tartott és lassabb volt minden eddig általam látott meteornál.
Csodaszép volt na. Főleg, hogy még a sötétkék égen ment. Teljesen   véletlenül  volt  hozzá  szerencsém.  Az  ISS-t  néztem  az erkélyről.  Majd  szét  fagytam  a  szélviharban.  Már elhagyta  az  Oriont  gondoltam bemegyek, de visszafordultam, hogy ha már   kijöttem,   megnézem,   ahogy   eltűnik  keleten.  El  is  tűnt. Visszafordultam  délnek  és  akkor pillantottam meg a metét... Pfff. Hihetetlen élmény és mekkora máák!"


Gratulálunk a gyönyörű jelenség vizuális észleléséhez! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése