2015. április 6., hétfő

Nappali Tűzgömb!

2015. április 6-án 17:32UT-kor (azaz helyi idő szerint 19:32 órakor) telihold fényességű Tűzgömb volt látható az alkonyodó égen! A jelenséget Magyarország keleti térségében (Eger - Miskolc környékén) mennydörgés szerű hangjelenség is kísérte, így ők lehettek hozzá a legközelebb, de érkeztek Budapestről és távolabbról is észlelések. Sokaknak sikerült a felvillanást követő füstnyomot megörökíteniük, de az automata kameráknak a Tűzgömb pályáját is!

Ebben az időszakban még nincs igazán látványos, aktív raj, mégis évről évre rendszeres a kora tavaszi időszakban gyakori fényesebb, SPOradikus Tűzgömbök, úgy mint a Kassai vagy az orosz országi Chelyabinsk-i Tűzgömb! Ezek fényessége és pályája már meghaladhatja azt a határt, hogy érdemes a leeső meteorit miatt tovább foglalkozni velük. Erre jelen esetben is megvan az esély, viszont sokak fantáziájával ellentétben néha ezek a darabok nem nagyobbak néhány grammnál, amit rendkívül nehéz megtalálni. Ha mégis bárki találna az eset kapcsán "égből pottyant kőzet darabot", az illetékes tudományos helyeken leadva többet megtudhatunk majd a jelenségről!

A Tűzgömb pályájáról még tart a számolás, a hírek folyamatosan frissülnek beszámolókkal, felvételekkel, melyeket továbbra is várunk: tuzgomb@gmail.com vagy FB csoportunkban: Link.

Az interneten fellelhető eddigi adatok, mint videók ( a 3 videó megnevezésével), valamint a Piszksétetői obszervatórium és a gyöngyössolymosi gif videó alapján:
Az eddigi észlelések alapján a Tűzgömb országunk feletti valószínűsége.


Észlelések, beszámolók:

Autós kamera felvétele Újpestről:

Egy szlovák autós kamera felvétele:

Sárospatakról nézve a Tűzgömb után maradt füstnyom sodródása időképes kamerán:
forrás: www.idokep.hu

Kovács Attila Egerből halk pukkanást is hallott, fenti felvétele a Tűzgömb nyomáról.
Egy ismerősének felvétele:

Leba Imre: "..gyerekeim és a környékbeli gyerekek mind láttak egy nagyon fényes, cikázó, parázsló és füstölő fényes valamit, ami Miskolc-Bükkszentlászló felett nagyjából észak-kelet felől dél-nyugati irányban haladt. Nagy robbanás vagy dörgés szerű hang követte. (Ezt én is meg tudom erősíteni.)"

Pap Fruzsina: "Bükkaranyos (Miskolctól 15 km) felett is látható volt. A moraj olyan volt mint egy mennydörgés, pár perccel utána lehetett hallani."

Mason Erika: "Nagyon közelelről láttam magát a robbanást, majdnem felettem volt, a Kál melletti sóderbánya tavaknál voltam. Nagyon fényes volt, a csík amit hagyott eléggé cikcakkos volt és erősen látható."

Nahaj Kati Kazincbarcikáról szintén hallotta a jelenséget.

Rátkay-Kiss Judit: "Én a szétrobbanás előtti pár másodpercben láttam Angyalföld felett, narancs, zöld és kékes, erősen világító színben, szinte vibrált, azt hittem repülő. Később csak fehér csík maradt belőle."

Terényi László: "..egy izzó magnézium fényű, tömegtelennek tűnő valami. Halvány, vékonyka erőtlen szürkésfekete füst kísérte, hangjelenséget nem okozott. Helyszín Budapest, XVII., Bögöte - Dalnok utca. (Házi tűzijáték használata a környéken nem volt tapasztalható.)"

Tálas László: "Ma este hazafelé tartottunk Tiszakürtre. Már a faluban voltunk, amikor a felhőkkel szaggatott égbolton, északi irányban, egy felhő mögül nagy fényű felvillanást láttam. Kb. 2 mp volt az egész jelenség, és a végére, mintha a felhő alját is elérve fényesebb lett. Hangot a kocsiban nem hallottam."

Piszkés tetői webkamera:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése