2015. május 10., vasárnap

Május eleji Tűzgömbök!

2015.05.12/13.

01:24UT-kor pályája végén fényeseket villanó SPOradikus Tűzgömb volt látható Budapesttől Keletre, melyet több kamera is rögzített. Soroksárról így látszott:
HUSOR - Jónás Károly

2015.05.09/10.

18:43UT-kor több helyről is látták azt a fényes Tűzgömböt, mely országunk nyugati része felett haladt el.

Dinnyés Lajos és Vizi Pál Tatáról -6mg fényesnek látta útja kezdetén, majd -4,3mg fényesen hunyt ki. Pályája: Az 178 dec 32 - Az 137 dec 28   (Spica és környéke), mely kb. 7 másodpercig tartott. Útja végén vörösesen apró darabokra hullott.

Rátkay-Kiss Judit: "Éppen most láttunk egy gyönyörű, kisebb, narancsszínű gömböt apró darabokra szakadozva lehullani. Angyalföld felett Dél-keletről Észak felé, viszonylag "alacsonyan". Hosszan, kb.3 mp-ig lehetett látni."

Szabó Tünde is látta Szecsőről Ság irányába, hosszú csóvával, több másodpercen keresztül, pályája végén 3 darabra hullani.

Mocsánné Hruda Tímea is látta Pécelről Dél-nyugatról Észak-kelet felé. "Gyönyörű volt!" :)

Szabadi István: "Én Bp. IV. kerület, Megyeren láttam, DK felé tűnt fel, É felé haladt, kb. 30-35° magasságban. Elég fényes volt, -1 magnitudo legalább, narancs fénye volt. A még világos égen elég jól látszott. Életem első olyan tűzgömbje ami darabokra hullott."

Kiss Tamás: "Egy -2 magnitúdó körüli meteor égett el a felhők fölött, még így is simán lehetett látni a fényét 20:45 körül. Nagyjából Ny-K irányba haladt Gárdonyból nézve."

Balázs Fülöp Katalin is látta Üllőről.2015.05.07/08.

00:29UT-kor országunktól Északra volt látható ez a látványos fénymenetű SPOradikus Tűzgömb:
Martin Popek

..melyet HUMOB (Tata - Tepliczky István) és HULUD1 (Ludányhalászi - Berkó Ernő) is látott, utóbbi felvételén:

Martin Popek további számolásai a Tűzgömbről:
Flight path


Wild developments meteor brightness


Track meteor in the solar system

ratio of the velocity of the meteor and height above ground

2015.05.02/03.

01:37UT-kor -10mg fényes Tűzgömb volt látható országunktól Keletre. Debreceni kamera (Igaz Antal) felvételén szakadozva látható:

Martin Popek:

Gábor: "A TIT tavaszi csillagásztáborának emlékére jöttünk össze Szalai Attila (alias Medve) és én egy közös meteor észlelésre Mogyorósbányán, a Kő hegyen. Egész éjszaka jöttek mentek a cirrusok és a telehold sem könnyítette meg a dolgunk. Csupán 1 db. meteort láttunk fejenként, de jót ettünk-ittunk, beszélgettünk, zenét hallgattunk és... megnéztük az iridum felfényléseket. Pont az utolsó -6-ost vártuk kelet felé, Madw nézte a területet hogy beillessze a fotósorozatába és akkor vette észre... hangosan felkiáltva mutatott az irányba... és mivel a tűzgömb nagyon lassú volt nekem is volt időm ráfordulni és láthattam a hullást. Vakító zöld színnel ragyogott, egyenletesen fénylett fel majd hunyt ki, közben narancssárga pöttyöket hagyott az útján. Lapos szögben hullott és elég lassan, de talán gyorsabban mint egy űrszemétnek kellene. Nem villódzott, nem robbantgatott. Nyoma nem maradt. Az egész jelenség kb. 10 fokos elevációról indult !!! és szinte a horizonton nyugodott ki, sejthető abba az irányba az átlátszóság egy ilyen ramaty éjszakán... pár perccel később abban az irányban alig magasabban (16 fokon) jött a -6 -os iridium, tökéletes összehasonlításra adott lehetőséget... és a tűzgömb bőven fényesebb volt. Direkt csendben voltunk a hullás után, de nem hallottunk hangot. A felhőktől nem láttunk csillagokat abba az irányba, de kb. 70 fokos azimuton, 10-ről pár fokos elevációra jött le kb. 4 mp. alatt."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése