2016. június 7., kedd

Fényes Tűzgömb 21:17 órakor!

2016.06.07. 19:17UT-kor kb. -9mg fényes Tűzgömb haladt át az ország É-Keleti része felett. A jelenség 4-5 másodpercig volt látható és útja során apró darabkák váltak le róla, melyek zöldesen szikráztak a hosszú csóva nyomán. A Tűzgömb valószínüleg nem ért földet, csupán szép hosszan elizott a légkörben, látványos égi eseményt produkálva ebben a szép derült időben!


Hegedűs Tibor autós kamerája így rögzítette

Hegedűs Tibor: "Pont a szerbiai Újvidék-Szabadka autópálya szakasz utolsó, kijárati kapujánál voltunk (Sirignél, azaz magyarul: Szőregnél), fizettünk, tehát állt az autó. Miközben a pénztáros a pénzünket számolta, én előre felé néztem, és a szemet szúróan felvillanva megjelenő TG-t pontosan végig láttam. Gyönyörű volt, igen lassan jött, a mi szemszögünkből nézve szinte pontosan függőlegesen, durván 35 fok magasságból olyan 15 fok magasságig. Csúcsban nálam kb. -4 -6 mg közötti fényességűnek tudnám becsülni, és én nem láttam színesnek, tiszta fehér volt. Leszakadozó "szikrák"-ról sem tudok beszámolni, mint amit mások láttak - de tegyük hozzá, hogy mi jóval messzebbről láttuk a jelenséget, mint az itthoniak."


Búzás Csaba kameraképe a Tűzgömbről Kisigmándról :)
(forrás: idokep.hu)

Eddig csupán néhány részletet sikerült találni róla, de a beszámolók szépen sejtetik a valódi látványt!


Parádi webkamera - tűzgömb részlet - (forrás: idokep.hu)

Veres Viktor: "ÓRIÁSI TG ROBBANT PÁR PERCE BP FELETT!!! Észlelés helye: VIII. ker Práter utca. Kb. 170 fokos irányban 40 fok magasan tűnt fel, 350 fokos irányba haladt (FELFELÉ!!!) saccra -12 -14 mag fényes volt 55 fok magasan tűnt el. Vakító zöldes fény, folyamatosan szikrázva."



Ifj. Kuti Imre: "Én Balatonfűzfőn a Vitorlázó Sport Egyesület területéről láttam a jelenséget abban az időben. Gyönyörű volt! 

Az észlelés részletei:
A hozzávetőleges (+- 10m) koordinátáim a következők voltak: 47°03'30.8"N 18°02'26.7"E 
Tekintetem éppen a Siófoki Viharjelző obszervatórium irányában volt, és a vízszintestől körülbelül 50-60° magasságában pillantottam meg. Tekintetemmel végig követtem amikor körülbelül Küngös irányában megszűnt a jelenség. Tehát az égbolt jelentős hányadát átszelte körülbelül 3 másodperc alatt. (Mikor észrevettem már jelentős csóvája volt, tehát valószínűleg a cikkben olvasható 5 másodperc helytálló adat)

A jelenség ahogyan én láttam:
A mag egy nagyon fényes fehéren világító csillagszerű objektum volt. Látszólagos átmérője akkora volt mint egy 5 forintos 4 méter távolságból. Csóvája narancssárga színű volt. Útja során szemmel láthatóan darabok váltak le róla amik rövid idő után el is tűntek." (forrás: idokep.hu)

Kovács Zsolt: " Épp kimentem az udvarra,amikor megláttam!Iszonyatosan szép volt,világoszöld színű és hatalmas csóvát hagyott maga után! Jó sokáig(kb.4-5 másodpercig)látszott kb.70 fok magasan és nagyjából DK-ÉNY-i irányban haladt (Vecsés,47*24'26"N és 19*16'24"E)"

Másik észlelőnk: "Hatalmas tűzgömb (kb.-8,-9Mag.-os ) robbant és esett darabjaira Kelet -Magyarország felett 21:17 körül!!! Még nincs is sötét és így is brutális nagy fénye volt!"

Szentirmai Eszter: Somogy megyéből is hatalmas Tűzgömbként látta, hangot nem hallott.

Nappal egy izgalmas raj, az Arietidák maximumát figyelhetik meg más országok lakói, melyre sötétedéskor és világosodáskor nekünk is érdemes odafigyelnünk! Talán ehhez a rajhoz tartozott ez a Tűzgömb is?


Radiáns:




További információ a kitörésről: Link



2 megjegyzés:

  1. Szolnokról is a Holt-Tisza partról csodálatosan lehetett látni kb.4-6 másodpercig. Kékes zöldes színben pompázott. Leginkább a csillagszóróhoz tudnám hasonlítani. Gyönyörű látvány volt....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratulálunk az észleléshez!! Köszönjük, csodás élmény lehetett!

      Törlés