2016. július 29., péntek

Lessétek az eget a hétvégén! :)

Már ma estére országszerte derült időt jósolnak, bár a sok esőzés után a párásabb helyeken képződhet köd, úgyhogy érdemes felkapaszkodni egy domb vagy akár egy hegy tetejére. Már pár hete benne vagyunk a PERseidák aktivitásában, mégse rájuk hívnánk fel most a figyelmet.


Gail Alcock idei PERseida felvétele (forrás)

Az Alfa CAPricornidák már jópár éve ígéretes raj a Perseidák maximuma előtt, jellegzetes villanó meteorjai fényképeken is jól láthatóak! Most hétvégén lesz az ő maximumuk a Déli Delta Aquaridák mellett.

CAPricornida - 2016.07.27. 23:47UT HU_SOR1 /Jónás Károly/

Pető Zsolt weboldaláról idézünk a rajról:
"Habár ez a raj nem okoz nagy hullást, maximum környékén is csak 2-5 körüli a ZHR, ráadásul alacsonyan van a radiánsa is, mégis igazi élményforrás. Szép, nagyon lassú hullókat ad, amelyek ráadásul fényesek is, sőt viszonylag gyakoriak a tűzgömbök! A raj külön érdekessége és magyar vonatkozása, hogy 1871-ben Konkoly-Thege Miklós fedezte fel. 


CAPricornida radiáns

P. Jenniskens and J. Vaubaillon szerint a szülőüstökös magja 3500-5000 évvel ezelőtt kettészakadt és a leváló rész bolygóközi törmelékké vált. Jelenleg a Föld pályáját nem keresztezi a raj legsűrűbb része, ez majd 2220 és 2420 között következik be. Ezekben az években várhatóan a Capricornidák lesz az egyik legerősebb évenketi meteorraj."

Majd akik megélik 2220-at kérjük írjanak blogunk alá utólag egy beszámolót, hogy milyen volt a raj "csúcsformájában"! :) Köszönjük!

Az elmúlt napokban már láthattuk a CAPricornidák egy-két jelesebb képviselőjét, úgyhogy reménykedve várjuk az elkövetkező estéket!

CAPricornida - 2016.07.27. 23:47UT HU_FUL /Morvai József/

CAPricornida - 2016.07.28. 21:17UT HU_FUL /Morvai József/

Ha pedig a PERseidák és a maximumok nem lennének elég, bármikor érkezhetnek olyan csodák, mint amilyet például tegnap este Horváth Sándor látott a Balaton közepén ringatózva egy hajóról! :) (Tapasztalatból javaslom, hogy onnan aztán tényleg csodálatos az ég és a hullócsillag megfigyelés!!;)

Alig sötétedés után 19:24UT-kor egy "hatalmas hullócsillag" húzott át a zeniten D-K-ről É-Ny felé
Budapesttől Nyugatra Jónás Károly HU_SOR2-es kamerája részben rögzítette a még félig világos égen:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése