2012. március 23., péntek

-6m fényes Tűzgömb északon!

Érkeznek az észlelések arról a kb. -6m fényes Tűzgömbről, amit 19:28UT-kor HULUD3-nak, HUAGO-nak és HUPOL-nak is sikerült elkapnia:


Animáció HUAGO felvétele alapján:
20120322_1928UT_HUAGO_vid01

---------------------------------
Igaz Antal Kiskunfélegyházáról: "Észak felé tartottam, amikor a szélvédőn keresztül tudatosult bennem, hogy a zöld csík majd a kb. -3 / -4 m fényes villanás egy Tűzgömbhöz tartozik az égbolton! 20-25 fok magasról indult függőlegesen és a felizzás után vöröses-narancssárga golyóként hullt alá. Kb. 2mp-ig volt látható, nyomot nem hagyott, a műszerfal világításon keresztül is igen látványos volt az égen!"
---------------------------------
Kovács Attila Egerből épp befejezte a Mars fotózását, amikor pont jókor megfordult és az alábbi élményben volt része: "Észak-Nyugat felé a Fiastyúk és a Vénusz között hullt alá egy sárga fényű, vörös nyomú -6m fényes körüli Tűzgömb! 2-3mp-ig volt látható, kicsit balról jobbra lefelé, vörösesen felizzott, majd viszonylag hamar kihunyt."
---------------------------------
Nándor Soma Abonyi XI. kerületből szintén észlelte: "Én is láttam ezt a tűzgömböt a XI. kerületből 20:28-kor. Észak-keleti irányba haladt, további érdekessége, hogy darabok váltak le belőle(2-3 nagy), amit ha jól látom a fotók nem adnak vissza."
---------------------------------
Bezák Tibor épp bemutatót tartott a Győri Egyetemi Bemutató Csillagvizsgáló-ban: "..mi is bemutatóztunk. Normál meteornak indult, már akkor sokan ordítottak, aztán felfényesedett "zöld Vénusszá", darabolódott és maga mögött narancs csóvát húzott. Hú de szép lassú tűzgömb volt! kb. AZ. 60 fok felé látszott közel függőlegesen, inkább jobbról esve 40-től 25 fok magasságot bejárva."
---------------------------------
Martin Popek segítségével további felvétel AGO Modra Observatory:
---------------------------------
És mégegy cseh felvétel humlnet:
---------------------------------
Jakub Koukal, Kroměříž, Czech republic
THANK YOU!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése