2012. április 14., szombat

Ágasvári mesék : ) ~ március ~

2012. március 15-18-ig maroknyi csapat lepte el Ágasvár észlelőrétét, hogy az újhold árnyékában feltöltődjenek a Tejút ragyogásával! : )

~ szép Hold, jó Hold, új Hold :) ~

Már sötétedéskor mesés látványt nyújtott a Vénusz és a Jupiter együttállása...

 ..melyet "réti-járdacsillagászat" keretén belül a "hegyi-járókelők" is már rendszerint ismertek és rutinosan mozogtak a távcső közelében! : )


Ezzel egyidőben a "digitális tücskök" is életrekeltek, hajnalig kattogva és "zenélve" a hatalmas "kéménycsövek" oldalán, magukba zárva a távoli ég sejtelmes objektumait. : )

A helyi dobson is előkerült, ámuló felkiáltásokat és részletgazdag rajzokat nyújtva a rét egyre lelkesebb észlelőinek!!

A nappali szünetben zajló "távcsőépítési workshop" keretén belül pedig újra lehetett kalibrálni a gyenge láncszemeket, bepillantást nyerni a tükrök és a misztikus csavarok és illesztések világába :D

...a "laikusok" :D pedig kiszellőztették fejüket és lemozogták az ágasvári finomságokat ebben a mesés környezetben! : )
---------------------------------

A sok kaland és nevetés után pedig elérkeztünk az esték fénypontjához, a meglepően jó meteoros aktvitáshoz és kedvenc Tűzgömbünkhöz, melyet országszerte látott a világ és Ágasvárról is többen észleltük! : )

"Kedvenc területemet, az Orion környékét figyeltem, amikor láttam, hogy a Fiastyúk puttonyába belecikázik egy -1m fényes sárga meteor. Függőlegesen, kacsázó mozdulatokkal és épp a közepén hunyt ki. Tudtam, hogy nem arra fotózok, így kicsit felpiszkált, hogy ráfordítsam erre az égterületre, de nemegyszer jártam már meg, hogy a cserbenhagyott részre hullott utána. Nem telt bele 3 perc, mikor a fák felett felvillant egy zöld Tűzgömb, kényelmesen (4mp) kb. 20 fok hosszan az Orion alja felé vette az útját, majd annak közelében 8-9 aranyló darabra hullott!! /..természetesen a rá nem fordított látómező közepén ,:D/ -4/-4,5m fényesnek becsültük a darabra hullás pillanatában történt felvillanást. Volt aki már az elejétől és volt aki az ordibálástól látta :D Ami érdekes, hogy a szemcsapok színrehangolódási ideje miatt volt aki fehérnek, volt aki sárgának, volt aki narancsnak, kéknek és zöldnek látta ugyanazon helyről. : ) Szóval volt minden, mint a mesében! Fénylés, robbanás, tűzijáték, darabokra hullás, hogy meghozza a további jó hangulatot a meteorok figyelésére! : )"
---------------------------------

A leonidak listán így számoltak be róla:

Maczó András: "20:32UT A Zselici Csillagoségbolt Park kellős közepéről úgy volt megfigyelhető, ahogy a csatolt térképbe berajzoltam. A Polaris alól indult, kb. 2-3 sec alatt tette meg a távot, bőven(!) a Vénusz fényessége felett volt, zöldeskék színben tündökölt, és a végén több darabra hullott. Pazar volt."
---------------------------------
Tóth Tamás: "Nálam a Capella és a Polaris közül indult valahonnan, a Hyadokat kettészelve kb 8-10 fokkal a horizont fölött ért véget, nagyonzöld, és legalább vénuszfényességű volt. -az első pillanatban azt hittem, hogy tüzijátékrakéta, annyira hihetetlenül zöld volt. 2-3s kicsit változó fény. - ha  a fényképezőgép órája jó, akkor 21:31-34 között volt; az időt reggel ellenörzöm. - sajnos ekkor már nem a Vénuszt fotóztam, pedig annak a sarkán rajta lett volna."
---------------------------------
 ...és nem ez volt az egyetlen fényes meteor, se Tűzgömb az észlelő hétvége alatt!
 hamarosan folytatjuk!
 ---------------------------------
Addigis egy képes összefoglaló: itt! : )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése