2012. április 17., kedd

LYRidák maximuma április 22 hajnalán!

Az idei tavasz második felében, két ismert meteorrajnak is a maximuma hétvégére esik! Így sokaknak esélyt ad arra, hogy derült idő esetén megfigyelhessék a rajok aktivitását. Elsőként az Áprilisi Lyridákat figyelhetjük meg, melynek aktivitása április 16 és 25-e közé esik. A maximum 22-én, vasárnap hajnalban várható. Mivel előtte való nap, 21-én lesz újhold,  így az egyáltalán nem fogja a megfigyelést zavarni.  

2011. április - LYRidák korai aktivitása 
2012. március 15-18-ig maroknyi csapat lepte el Ágasvár észlelőrétét, hogy az újhold árnyékában feltöltődjenek a Tejút ragyogásával! : )

A raj ZHR nagysága (óránkénti darabszám)  általában 18 körül van, de előfordult már váratlan kitörés, amikor 90-nél is több hullott óránként! Ezeknek a kitöréseknek az oka egyenlőre ismeretlen, de minden alkalommal van rá remény! : ) A rajtagok sebessége 49km/s, tehát viszonylag gyorsak, így rövid ideig láthatóak az égen. A Lyridákat az éjszaka második felében érdemes figyelni, a nevét adó csillagkép, a Lyra (Lant) irányából érkeznek a Föld légkörébe. Mivel a radiáns hajnalban már magasan (75fok) jár az égen, ezért bármelyik irányban, az ég bármely területén feltűnhetnek!
   
Becsehelyről látott 2011-es maximum összesített ábrája, Pető Zsolt segítségével : )

Raj eredete: Első említése valószínűleg Kr.e. 687-ből, Kínából származik, amikor a korabeli leírás szerint „eső módjára hullottak a csillagok”. A C/1861 G1 (Thatcher) üstökösből származó törmelék alkotta raj meglehetősen ingadozó aktivitást produkál, 14 és 23 közötti ZHR-értékekkel, de 1982-ben kb. 90-es ZHR-értéket is produkált a raj (ZHR = az egy óra alatt ideális körülmények között megfigyelhető rajtagok száma, ha a radiáns a zenitben áll), 1803-ban pedig még egy ennél is intenzívebb hullást jegyeztek fel. A maximum igen éles csúcsként jelentkezik, amelynek „szélessége” átlagosan mindössze 32 óra. Érdemes az eget az előrejelzett maximumot megelőző és követő 1-2 napban is figyelemmel kísérni, mivel a maximum bekövetkezte az előrejelzetthez képest eltérhet. /forrás: mcse.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése