2012. április 28., szombat

Látványos Tűzgömbök 2012 tavasza!

 2012.04.30. 02:31UT   -   Pető Zsolt
"02:31UT-kor Nagyradáról (Zala megye) láttam egy tűzgömböt az erősen hajnalodó égen, (poén, mert kb. 3 órát fotóztam, és 02:30UT-kor hagytam abba) DNY-i irányból tartott K felé, kb. 50 fokos magasságban, 2 másodpercnyit tudtam követni, a végén 2 darabka vált le róla. Színe sárga/narancssárga volt. Fényessége -4 / -5m körüli."
Az est további meteorairól weboldalán olvashattok: bootesvoid.com
 ---------------------------------------
2012 április 29. 19:08UT   -   forrás: videometeor.hu
"Több vizuális észlelő jelezte, hogy a déli - délnyugati országrészből déli irányban, a horizonttal párhuzamosan láttak egy fényes tűzgömböt. A fényessége -8 mag körül lehetett. Horvátországban sikerült több kamerával is rögzíteni és a pályát rekonstruálni (Köszönet Damir Segon-nak). 8-9 km/s sebességgel lépett a légkörbe és 46-47 km magasan aludt ki. Többen jelezték és a video is megerősítette, hogy kb. 50 km magasan látványosan több darabra esett. (A grafikán a piros vonal a térbeli pálya, a fehér vonalak a kamerák látószögeinek és a meteor pályájának földfelszíni vetületei.)"


 
Észlelők: 
Horváth Attila: "A mai este helyi idő szerint 21:09-kor láttunk egy hatalmas tűzgömböt Kalocsáról. Mivel sajnos a szobában voltunk így fényességet nem tudunk becsüli, de nyugati irányba látszott. Valamivel fényesebb volt a Vénusznál, és két részre szakadhatott mert kis térrel egymás mögött 2 darab haladt, sárgás zöldes színekkel. Remélem valaki megerősít és jobb körülmények között észlelhette esetleg fotózhatta!"

Rózsika Zalából: "Déli irányban a Hold alatt haladt keletről nyugatra és felhőkön át -8 mag körülinek becsülte."
 
Kovács Attila: "Écsről ugyanezt láttam, 2 részre szakadt kb-6 7 m-s zöldessárga tűzgömb, mely kelet nyugati irányba haladt, majdnem párhuzamosan a horizonttal."

Novák István: "6-an láttuk, dél-kelet felől nyugat felé haladt el a Hold alatt és két
részre esett
szét. Enyhe zöldes színűnek látszott, egy szemtanú kissé
kékesnek vélte a fényét. Becslésem szerint kb 35 fok magasan égett el, és
majdnem pontosan nyugat felé látszott utoljára. -6m fényesnek becsültük. Az észlelés helye:
Mecseknádasd. Sajnos fotón nem látszik, pont akkor nem készült kép az
égboltról.
"
 ---------------------------------------
Április 28-án 01:10UT-kor látványos Tűzgömb az ország felett! HULUD2 felvételéből készített animációt köszönjük Ernőnek és Karcsinak! : )

 20120428HuLud2_vid
  ---------------------------------------
Április 27-én 01:10UT-kor újabb fényes, SPOradikus Tűzgömb villant az éjszakába!
"Hajnalban volt egy másik is Veszprémvarsányból ÉNY-i irányban. Kb a Denebtől indult és a horizont közelében aludt ki. ...ez nagyon nagy távolság! Kb. olyan fényes volt mint a Vénusz, szép lassan több másodpercig lehetett látni. Nem esett szét, nem volt hang, felfényesedett tartotta a fényességét és eltűnt." Ezt is köszönjük Bandi! : )

A videometeoros kamerák is látták: HUBAJ, HUHOD
 ..illetve Jónás Károlynak is sikerült teljes hosszában rögzítenie egy csodás felvételen!! : ) Gratulálunk hozzá!! /én külön azért is, hogy láthatom a színét is! :)/
 ---------------------------------------

Április 26-án este 21:04UT-kor -4,3m fényes SPOradikus Tűzgömb villant többször is Északon. Alább látható egy animáció róla:
HuLud20120426_vid 
/Köszönjük Ernőnek és Karcsinak!/

Videometeoros rendszer kameráinak sikerült rögzíteni: HULUD1, HUAGO, HUBAJ, HUPOL!
---------------------------------------
 Április 27-én este 22:02UT-kor szintén láttak Veszprémvarsányból Északra egy Tűzgömböt! Köszönjük Bandi! : )
Ki látta még?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése