2012. április 24., kedd

LYRidák I. "Fülemülék és meteorok"

LYRidák Veszprémből / Landy-Gyebnár Mónika élménybeszámolója : )

"Kicsivel éjfél előtt mentem ki a Látóhegyre, ekkorra az ég gyakorlatilag felhőtlen volt egy egész alacsonyan álló foszlánytól eltekintve. Két fényképezőt vittem, az öreg Konica-Minoltát és a Nikon D5100-est, mindkettő 10mm Sigma obival volt felszerelve. Ennek köszönhetően ÉÉNy és DDNy között az égboltot le tudtam fedni a látómezőkkel, ami igen hasznosnak bizonyult. Néhány fényesebb az öreg gépbe esett, a tűzgömb pedig a Nikonba, persze több halványabb is akadt mindkét gépen. 
 Látványos montázs az est LYRidáiból. Köszönjük Móni!! Csodás!!

Elég nehéz volt figyelni a meteorokra, mivel a fülemüléink folyamatosan daloltak, bár nekik köszönhetően sikerült néhány Ny felé eső meteort is meglátni, arra ugyanis a város fényszennye miatt nem lehet normálisan fotózni, de a madarak ott voltak a bozótokban.
Több lassú, zöld Antihelion meteor is volt, ezekből képen nem nagyon van, kivéve a nagy tűzgömböt, ami pár perccel 2 előtt közlekedett 
 

(hullásnak nehéz nevezni azt, ami közel párhuzamos volt a horizonttal…) Sikerült egy szimultánt fotóznom saját magammal, egyik fényesebb lyrida pont arra az égrészre hullt, amelyik a két fényképező látómezejének közös szakasza volt. :-) 

Ez arra volt igazából remek, hogy az öreg Konica-Minolta és a Nikon képminőségét összehasonlíthassam, bár a K-M ISO 1600-on ment, a Nikon pedig ISO6400-on, mégis a Nikon képe a zajmentesebb.
A Lyridák közt kevesebb volt az igazán fényes, de elég sok volt belőlük ahhoz, hogy látványossá tegyék az eget. Több tucat meteort láttam, számolgatni a két fényképező mellett nem lehetett, így pontos adatom nincs, de egy biztos, az elmúlt évek legjobb meteoros műsorát játszotta a Nagy Égi Tévé.
A műsor rögzített változata (kb. 4 óra fotóiból készült timelapse): http://www.youtube.com/watch?v=kNSa14mZoJs
Fülemüléink nóta-hajnala: http://www.youtube.com/watch?v=DOqMvHDEP-4
Véletlenül egy videóba pottyant fényes meteor már hajnalban: http://www.youtube.com/watch?v=aFl8teUd9UU (kivágat csak a meteorról, a zaj a szél hangja)
Hazafelé már világosban a városi madárkórus is koncertezett, s bár jó lett volna megvárni a napkeltét, a szél nagyon átfújt már és a lábaim is elzsibbadtak a több órás ácsorgástól."


Móni felvételével a Spaceweather főoldalára került! Gratulálunk hozzá és észleléséhez!!!

A 01:53UT-kor villanó Tűzgömbről további hazai felvétel készült Becsehelyről, Pető Zsoltnak sikerült elkapnia! : )
"Sok szép hullót sikerült pixelekre csalni! 02UT előtt úgy éreztük, mintha csökkenne az aktivitás. Erre rácáfolni látszott egy szép tűzgömb 01:51 UT-kor, amit halszemmel sikerült elkapni.."

 Lengyelországban, Woclav mellől, Ireneusz Novak is csodás felvételt készített róla, mely a Spaceweatheren nagyobb méretben is megtekinthető:
És fantasztikus animáció a Tűzgömb nyomáról!!

További hazai videometeoros felvétel Budapestről:


 Lengyel videometeoros felvétel:

És Szlovákiából : )
 THANK YOU!!!

És ausztriából is látták:  "Maybe I saw the same one from Austria, at ca. 01:52:15 UT, on the northeastern sky moving from Cepheus to Cassiopeia (Thomas Weiland)."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése