2012. április 26., csütörtök

LYRidák II. Az örök-csillagfény hazájából : )

..és útnak indultunk, akkor még mit sem sejtve arról a felejthetetlen és életem eddigi legjobb észleléséről, melyet Becsehelyen töltöttünk Perkó Zsolt, Gazdag Attila, Pető Zsolt, Jónás Karcsi és a távcső körül nyüzsgő érdeklődők társaságában! : )

Mesés-Kelet, Vad-Nyugat.. vagy fordítva? - Gázoltunk bele a naplemente "mesésen-vad" színeibe, mígnem az utolsó felvonással a felhők is búcsút vettek a tájtól - ahogyan azt mindannyian reméltük! : )


A cél előtt "egyesítettük csapatainkat", majd a csillagfénybe öltöző Canis Minor Csillagda (nem bodé!!) körül megélénkült az élet! :) Az első meteor 10 percre rá üdvözölt minket, melynek látványos sárgás színe után nem haboztam elindítani a fotómasinámat"! Majd szép kényelmesen a többi fényképező is munkához látott, mi pedig a 40 centis távcső szemével tettünk egy kis utazást az egyre tisztább égen! : ) Köszönjük Perkó Zsoltnak a bemutatót!
Ezt követően 19:42UT-kor megkezdtük a vizuális észlelést, mely "IMO-s kollega" (Gazdag Attila) zöld varázspálcájának - és természetesen személyes varázsának - köszönhetően egy -2m (+/-1m) körüli fényes zöld Antihelionida meteorral nyitotta a sort! Ebben csak az volt az egyetlen bosszantó, hogy épp előtte hívtam fel a figyelmet arra, hogy a zenitben igen jó kis nyüzsgés van és nem fotózza senki... ezekután nem volt kérdés, hogy merre fotóztam hajnalig! :D 
Karcsi két géppel a LYRidák radiánsát és a tőle balra eső területet követte, Zsolt pedig 8mm-rel a fél eget, középen a radiánssal, illetve kisebb nagyítással a radiáns jobb oldalát, majd a "leeső" meteorokra vadászott! : )
Ahogy a távcsőnézegetők szép lassan távoztak, úgy csatlakozott hozzánk a helyi erősítés is! : ) És utána (22:56UT) jött az a bizonyos zöld, 4 mp-es -5m fényes ANTihelionida Tűzgömb, amit mindenki tökéletes páholyból nézett végig, épp csak nekem takarta ki a horizonton az egyetlen tereptárgy: a helyi mellékhelyiség benyúló teteje... 

HUDEB így látta Északra Debrecenből:
20120421_2256UT_HUDEB 
/Köszönjük Anti ezt a szép animációt!/

Az irigylésreméltó beszámolók szerint kb. 20 fok hosszan haladt az égen. Landy-Gyebnár Mónika mellett Pető Zsoltnak is sikerült elcsípnie a végét! : ) /fotója a bootesvoid.com-on/
..innentől kezdve csoportos sportként űztük az ugrálást és hadonászást és szinte rekedésig ujjongtunk és nevettünk a "BolidaFiú" történeteivel fűszerezte LYRidák aktivitásában! :D
Ha valamikor, hát most megfogadtam egy diktafon kötelező jellegű beszerzését ilyen alkalmakra!!!
Miután túlvoltunk a szivárványszék okolta megritkult Maximumon és azt hittük már csak a "Hollywoodidák" potyoghatnak az égből, akkor olyat hasított egy LYRidaTűzgömb a hajnali égen, hogy azt hittük kettészeli Csillagdástul a távcsövet!! 02:23UT-kor mindenki rögtön felpattant és hűlt nyomára vezéreltük a hátralévő figyelmünket. Nemhiába!! :)
02:27UT-kor parádés LYRida Tűzgömbbel zártuk az észlelést, melyet közösen észlelt és fotózott a Csapat minden tagja!!! :) 

Lyrida2012HuSor_vid
HUSOR meteorai LYRidák maximumakor

Összesen 258 meteort láttunk, melyből 184 LYRida volt! /ezeknek 15-20%-a átfedésben észleltük/  A maximum időpontjában nem volt kiemelkedően erősebb aktivitás, azonban a többi raj és alkalmankénti fényesebb LYRidák bőségesen kárpótolták ezt! : )

Pető Zsolt élménybeszámolója és látványos meteorfotói az alábbi linken:
bootesvoid.com

Fantasztikus zárás és reményeim szerint kezdete egy Becsehelyi rendszeres észlelősorozatnak, melyet köszönünk a helyi lelkes vezetőknek: Perkó Zsoltnak és Gazdag Attilának! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése