2012. május 5., szombat

"Vizöntidák" május 6. hajnalán! : )

Várhatóan az ország középső részén de akár országszerte is derült lehet az Éta Aquaridák maximumának hajnalán - vasárnap 2órától világosodásig!
Már az elmúlt esték is fokozatosan tanúskodtak a raj aktivitásáról, melyet a videometeoros rendszeren is jól láthatunk!

Az első Éta Aquaridát a VCSE észlelő hétvégéjén, Zalalövőn észleltük! : )
Tepliczky István: "A VCSE-sek Zalalövő mellett szervezett észlelőhétvégének első éjszakáján ugyan túl sok meteort nem láttunk, de sokunknak szép élmény volt az a -2 -es hosszú, nyomot hagyó meteor, amelyről kiderült, hogy az első látott éta aquarida meteor. Már ezért megérte, csak hab a tortán a rengeteg szép mély-ég objektum, amelyet Szilárdék sorban beállítottak."

Az Éta Aquaridák a híres Halley üstököshöz kapcsolódnak. A Föld a Halley üstökös pályáját kétszer is keresztezi egy évben. Elsőként tavasszal, ekkor láthatjuk az Éta Aquaridákat, másodszor pedig ősz közepén, ekkor az Orionidák meteorrajként figyelhető meg. Az Éta Aquarida raj aktivitása Április 19 és Május 28 között zajlik. A maximum május 6-án, vasárnap hajnalban várható! Ezen az éjszakán lesz telihold is, de mivel ennek a rajnak a radiánspontja csak 2-3 órával kerül a horizont felé napkelte előtt, így a hold nem nagyon fogja befolyásolni a megfigyelést. Ekkor a Hold már az ég ellenkező oldalán fog elhelyezkedni alacsonyan a horizonthoz közel. A raj ZHR értéke 70 körüli (óránkénti darabszám) sebességük 60km/s, azaz nagyon gyorsak! A névadó csillagkép, az Aquarius (Vízöntő) területéről érkeznek majd látszólag a meteorok, de mivel a radiánspont nagyon alacsonyan helyezkedik el, ezért ettől kevesebb meteort lehet megfigyelni. Viszont az Éta Aquaridáknak vannak talán a leghosszabban látható meteorjai, mivel alacsonyan lépnek be a légkörbe, ezért egyes rajtagok hosszan, akár több másodpercig is láthatóak az égen, keresztülszelve azt.
  
Éta Aquarida meteor (Videó)

A várható kellemes időjárás miatt is sokaknak ajánljuk "reggeli programnak"! : )

4 megjegyzés:

  1. Nekem egyelőre ennyi jött össze a Vízöntidákból:

    http://dl.dropbox.com/u/7033612/DSC07476m.jpg

    05.05, 2:29:11NYISZ-kor készült a kép Várpalotán. Remélem holnap hajnalban fényesebbet is sikerül elkapnom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hejhoo! GRATUUU!!! : ) Lett még? Írsz hozzá mesét és akkor belerakom a cikkbe! :)

      Törlés
  2. Köszi.

    Különösebb mesével nem szolgálhatok. Elaludtam az észlelőszékecskémben és közben esett, szóval realtime nem volt hozzá szerencsém. Ez is mutatja mennyire semmi aktivitás volt. A Vízöntidák sem a régiek... ;)
    Na jó, sokat rontott az élményen a Hold is.

    Viszont. A maximum éjszakáján is végig ég alatt voltam, míg látszódott csillag az égen. Kb 1200 képet csináltam a két géppel (Konica Minolta Dynax5 800ISO, Sony NEX-5 1600ISO) Zenit ill. ÉNy irányban. Nulla eredménnyel. Olyannyira nullával, hogy Aquaridát még szabad szemmel sem láttam, pedig 3,5-4-es HMG volt. Nem Aqr meteor viszont kettő is pottyant. Az egyik az szintén a Göncölben (egy nulla fényességű), de az AQR radiáns felé ment. Majdnem ugyanitt, mint a mellékelt fotón. A vicc, hogy a két gép látómezeje pont közös volt a kérdéses helyen, de éppen abban az időben egyik sem exponált *áááááá*.
    A másik meteort meg nem is láttam. Arról persze van kép. Saccra szintén nulla fényességű lehetett (az eddigi tapasztalatok alapján). Ami érdekes, hogy pont azt az égterületet néztem, mégsem emlékszem rá. Érthetetlen. Vagy éppen pislogtam, vagy a telefonomat nyomogattam, nem tudom.
    Szóval a képecske (képfeldolgozva): http://goo.gl/qY6ES (a zöld szín valószínűleg fényképezőgép sajátosság, már más fotókon is megfigyeltem. Ennyi zöld meteor biztosan nincs, mint amit sokadmagunk fotóztunk eddig.)
    Még a menetirányát sem tudom biztosan eldönteni. Érzésre mindenesetre úgy tűnik, mintha a kiindulópontot kaptam volna el. De ha a végpont akkor sem számít, mert úgy sem jön ki Aquaridának.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aztaaaaa!!!! SZUPER VAGY!!! Ezt berakom majd rendesen a blogba és a felvételed is FANTASZTIKUS!!! :) GRATULÁLOK!!! Én azért ezt erősen minuszos meteornak (Tűzgömbnek?) tippelem! Hasonló étát láttam és még az időpont is kb. stimmel!! :) -3,5m-es volt és zöldes-vöröses, nyommal, mindennel.. nagyon gyorsak, így alig látszódnak felvételen, így a korábbiakhoz nem hasonlítanám ezt a nyomot, mert ha ez gyors volt, akkor biza FÉNYESEBB is!!! ; )

      Törlés