2013. február 22., péntek

Hatalmas Tűzgömb Oroszország felett!

2013.02.15. hajnalán HATALMAS TŰZGÖMB volt látható Oroszország felett, Cseljabinszk környékén! Jelenlegi információk szerint 400 kt-ás robbanással került a Föld légkörébe és az első pályaszámítások szerint 17km/sec sebességgel haladt a légkörben 50km-es magasságban már 9 részre szakadt, és mindössze 7km-en volt a kialvási magassága!
 
"Nappali fényességgel világította be a tájat" 

Összefoglaló videó róla!



Oroszországban 20.000 katona lett riasztva, hogy keressék meg a leesett meteoritot, helikopterrel, "bárhogyan"! A kutatókat nem engedték azonban annak a - körülbelül 6-8 méter átmérőjű - léknek a közelébe, amely a Csebarkul-tóban alakult ki, és amelyről azt feltételezték, hogy a meteorit becsapódásakor keletkezett pénteken.
"A betört jeget a meteor leesése után találták. Régi nem lehet, mert visszafagy. A "lék" mellett kőzeteket találta a jégen. A jégre kőzet nem kerül, csak az égből. A kőzeteket a jelenlegi dokumentumok alapján a Jelcin Ural Szövetségi egyetemen megvizsgálták és H kondrit meteoritoknak találták az eddigi vizsgálatok alapján. Erről sajtótájékoztatót tartottak és az egyetem a honlapján vezető hírként közli."
Felelős kutató: Viktor Grokovszkij (Viktor Grokhovsky)
"Dr. Alexey Ischenko from UrFU Meteorite Expedition studying a piece of celestial body" 
Csebarkul (Chebarkul) meteorit
forrás: http://urfu.ru/en/home/press/news/article/meteorite-chebarkul-was-found-by-urfu-scientists/

Egyre nagyobb meteorit darabok kerülnek elő!
 
/vizsgálat alatt lévő talált kövek a lyuk környékéről/

Cseljabinszk  

 A képen jól látható, ahogy a Tűzgömb nyoma még izzik és a darabok továbbrepülnek:
(katt nagyobb nézetért!)

 forrás:Link

A Tűzgömb többször felvillanva, robbanó hanggal, látványos hosszú nyomot hagyott az égen, mely 200km-es körzetben látható volt!

A Tűzgömbről útközben is váltak le darabok, majd a végén vélhetően nagyobb darabban is földet érhetett! Az ekkor keletkezett lökéshullámok miatt 4715 épületben robbantak szét az ablakok. Mára 3 és félezer épületben helyreállították a károkat.


A Tűzgömb látványos felizzása a légkörben sokak számára jól látható volt a hajnali időpont és munkábaindulás végett, ezáltal szerencsésen rengeteg felvétel készült róla!
A jelenlegi pályaszámítások szerint nincs köze a kisbolygó érkezéséhez!
/Azonban ez teljes mértékben nem kizárható! A kisbolygó egy évvel korábbi Földmegközelítésénél a Föld gravitációs ereje leszakíthatott kisebb darabokat belőle, illetve a Föld közeli -2 Celsius fokos átlaghőmérséklet (vízkipárolgás->kigőzölgés 0 nyomáson - mechnaikai feszültséget) feszítőerőket produkálhatott, mely által szintén leválhattak darabok. Majd  az elvált, eltolódott darabok a fő napközeli elipszistől csupán kissé eltávolodva - némi pályamódosulással - egy év múltán (idén) összefókuszálva, újra megjelenhettek a légkörben!/

..néhány videó a Tűzgömbről:



Az EUMETSAT felvételén a Tűzgömb:
/forrás: Link/

Animáció az EUMETSAT-ról: Link


/forrás: Link /
..a bejegyzés folyamatosan frissül!

Az orosz Tűzgömb LÉGKÖROPTIKAI csodával is megörvendeztette az északi félgömb lakóit!

7 megjegyzés:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=VN9_lMIvcOA

    VálaszTörlés
  2. http://www.flickr.com/photos/simon_rp/8474794165/lightbox/

    VálaszTörlés
  3. Tímár Gábortól a link: http://www.eumetsat.int/Home/index.htm

    VálaszTörlés
  4. Tanulság minden meteorészlelőnek: -25 magnitúdót elérő tűzgömb esetén az adatok rögzítése, pálya berajzolása után vonuljunk fedezékbe. :)

    VálaszTörlés