2013. március 12., kedd

Márc.11 - megérkezett a PANSTARRS!

Napok óta kiéhezve vártuk a derült naplementét, majd 11-én végre eljött az idő! Egész nap terveztük az észlelés helyét, térképeken néztük a horizont takartságát, az üstökös látható magasságát és helyét. Végül ahányan voltunk, annyi felé másztunk fel a környék legmagasabb pontjára! A Bp-i amatőr mozgalom Hármashatár-hegyen összpontosult, ahol kisebb-nagyobb távcsövekkel eredményesen észlelték az üstököst!
A napközbeni latolgatások az ország északi részére is esélyes időjárást jósoltak, ahonnan bár Anyukám Bánkútról nem látta, Eger városából Kovács Attilának mégis sikerült lencsevégre kapnia! Élőben kommunikálva még ő se volt benne biztos, csupán a fotók alaposabb átnézése után vált biztossá! Szabad szemmel nem igazán volt markáns jelenség a +1 magnitúdó fényes üstökös...

Schmall Rafaelnek is sikerült levadásznia Kaposfőről a felhőrések között bolyongó üstököst!


Ujj Ákos Bátonyterenyéről szintén észlelte az üstökös!

Németh Kornél pedig Szolnokról, egy toronyház tetejéről fotózta le! Szabad szemmel ő sem látta, de fényképen utólag meglett!

Cseh Viktor élvezetes beszámolója az üstökös eredményes észleléséről blogján olvasható!

Drexler Szilárd fagyoskodásának eredménye:

Az este folyamán országszerte érkeztek a pozitív észlelések, azonban azt mindenki alátámaszthatta, hogy szabad szemmel, de még kisebb távcsövekkel is kihívást jelentett a Panstarrs megfigyelése! A horizonthoz közeli fátyolfelhőkön szóródó fény tovább nehezítette az egyébként sem túl fényes üstökös láthatóságát, de a következő napokban ennek esélye - ha az időjárás is engedi - nőhet!
Akik tegnap lemaradtak róla vagy nem jártak szerencsével, a várható időjáráselőrejelzések szerint legközelebb 16-án, szombat este figyelhetik meg az üstököst!
Mi kell hozzá? Jó kilátás a nyugati horizontra! : )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése