2013. március 13., szerda

Március eleji TŰZGÖMBÖK, meteorok!

 2013.03.13.

20:29UT-kor pukkanó Tűzgömb a felhőkön á!!
Bajáról..
..és a Bajai Csillagvizsgálóból:

 -----------------------------------
2013.03.12.
19:44UT-kor HATALMAS TŰZGÖMB!! - Látta még valaki?

Vass Gábriel: "Brutális tűzgömböt láttam Újkígyóson 20:44-kor. Az oroszlán feje fölűl indult, magasan a keleti irányban. Észak felé húzva, a horizont felé esett. Iszonyat fényes és vastag csíkot húzva maga után. Csillagszórószerűen szikrázott, miközben esett. Zöldes-sárgás-pirosas színben. Hangja is volt!!! Lefelé néztem amikor elindult, de annyira fényes volt, hogy felkaptam rá a fejem!" 

A Tűzgömb észlelése kapcsán külön érdekesség az észlelt hangja, mely a "tüzijáték végefelé elhaló sercegéséhez" hasonlított. Az élmény nem egyedi, többen találkoztak már hasonlóval, magyarázatát azonban máig kutatják, tippelik..
A fényjelenség magasan (messze) a légkörben játszódik, így a szinte egyidejüleg tapasztalt hangjelenség nem direktben a Tűzgömb elégéséhez/darabokra hullásához kapcsolódik - hiszen ebben az esetben később hallanánk - hanem más magyarázatnak kell lennie. Ennek egyik okát az észlelés helyének környezetben kell keresnünk:


"A jelenség kutatásával foglalkozók szerint a meteor elizzásakor keletkező rádiósugárzást fordítja valami hallható hanggá és teszi a fénnyel egyidejűleg érzékelhetővé egyesek számára. Hasonló hangokat a sarki fények esetében is hallani véltek sokan."
Egyes feltételezések szerint "antennaként funkcionálhat" drótkerítés, fémoszlopok, vezeték, fémtárgyak, de a hosszabb haj, szőrmekucsma, szőrmekabát, sztatikus viselet is részt vehet a rezgések "feldolgozásában".
-----------------------------------
2013.03.11.
19:27UT-kor -4mg fényes Tűzgömb! Az eredménytelen üstökösles után a sötétben ragadtunk, így a "felmentősereg" megérkezéséig volt egy kis idő gyönyörködni az Orionban, kedvenc csillagképeimben.. meteor persze egy se volt.. talán néhány 4-5mg körüli, de ezekhez jó lett volna még egy "sasszem", aki megerősíti őket.. no majd a kutyákat betanítom vakkantani a meteorokra! ;)
 ..miután elindultunk a levendulamező mellett, a Nagygöncölön sorra szánkáztak át a fényesebb műholdak, majd 19:27UT-kor, utunk legvégén, amikor épp elmosolyodtunk, hogy túléltük a kóbor kutyák fenyegetettségét, hirtelen megjelent a fejünk felett egy arany színben izzó Tűzgömb és egészen a Plejádokig hosszú, dupla csóvát húzott. Kb. 3 mp-en keresztül esett. Fehér nyoma még néhány másodpercig sejtette útján, de az utána előrántott képen már sajnos nem sikerült megörökíteni... Így csupán emlékként rajzoltam erre a -félig kézből készült - képre
 a látott élményt : )

Pár perc múlva csöngött a telefon, a belvárosból Zsófi szintén szemtanúja volt a Tűzgömbnek:
"..hatalmas volt, először azt hittem egy repülő, mert Ferihegytől nem messze voltam aztán feltűnt hogy lassul és látszott szinte ahogy elég a légkörben."
 
HULUD3 kamerája ANT-nak és -2mg fényesnek rögzítette Ludányhalásziból:
..éppen átszeli az Oriont : )
HU_MFM is telibekapta Kelenföldről! : )

Landy-Gyebnár Mónika hajnali szép zöld meteora: "Már megint reggelre lett ég, így kicsit kimentem. Láttam pár halványkát, ez a szépség viszont szemre is zöld volt, de hogy ennyire? Brutálállat színe van!"
 -----------------------------------
 2013.03.09.

Landy-Gyebnár Mónika hajnali meteorozásának eredménye: "..Volt még egy fényesebb fajta 3:12-kor (UT), ezt úgy gondoltam, hogy még pont beleesett volna a képbe, de nem találtam meg, pedig ez elég szép volt... illetve volt egy korán, azt nem jegyeztem meg, valamikor 2:30 felé esett, sajna jó 30 fokkal a látómezőm felett (50mm-vel lőttem a Tejút alját éppen), déli irányban. Mindegyik meteor 0 / +1 közti volt. Sajna hamar beködölt, de most csutkára, így a jó kis holdkifliről is lemaradtam...
 ----------------------------------- 
 2013.03.05.

Hartáról láttak 17:17UT körül Észak-Észak Kelet felé fényes, kb. 3-4 másodpercig látszó meteort. A meteor majdnem vízszintesen látszódott.

Horváth András: "A múlt héten kedden, március 5-én 17:47-kor láttam egy meteort. Nagyon érdekes volt, mert az M1-M7 bevezető szakaszának legvégén jártam már, ahol az út mindkét oldalán egy OMV benzinkút van. A meteor nagyon fényes volt, mert már be volt kapcsolva a közvilágítás, és a lámpák között-felett észleltem majdnem teljesen keleti irányban. Kb. 75 fokos magasságban kezdődött az észlelés, és kb. 45 magasságig ereszkedett a csóva. Időben 0.8-1.2mp-ig tarthatott. Színe fehér, nagyon enyhén sárga volt, de ez nem biztos, mert a sárga közvilágítás megtéveszthette a szemem. A meteor egyben maradt, leválások, tűzgömbök, lángnyelvek szabad szemmel nem voltak észlelhetőek. Hangjelenséget nem észleltem, de ez is szubjektív, mert autóban ültem, és erős volt a forgalom. Eleinte gyanakodtam, hogy túl szabályos a pálya, és lehet, nem meteor, hanem az ISS vagy egyIrídium műhold, de nem. Ahhoz túl gyors volt."

19:16UT-kor Bakos Liza felvételén egy szép fényes meteor:
 -----------------------------------
 2013.03.01-02-03.

..sokan belepunnyadtunk a télbe, reménytelenül húztuk le a redőnyt a ködös ég vakító fényszennyében, riadtunk fel egy-egy repülőgép villanására, hogy hátha.. és merültek le a puszta várakozásukban elemeink.. és mikor éppen feladnánk a reményt, kiderül az ég és vidáman bevigyorog az ablakon az Orion! :) Na így kell nekivágni a hétvégének!

 ..volt szerencsém minden egyes akkumlátor cserénél ráköszönnöm egy-egy meteorra, melyek természetesen nincsenek meg felvételen, de nem hagyhattam nyomtalanul őket, íme:
 ..egyik kedvencem 1-én 19:39UT-kor egy -1mg fényes hosszú, fehér meteor, mely villám gyorsan haladt az égen.. életem talán leggyorsabb meteora, amit alig győztem felfogni..

..másik kedvencem 2-án egy +1mg-s meteor 18:03UT-kor, melynek egyértelműen szép kékes-zöldes színe volt! Majd hajnalban sikerült egy hasonló meteort fotózni is : )
 (2013.03.03. 03:07UT)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése