2013. augusztus 13., kedd

PERseida maximum 2013!

2013.08.12/13.

Látványos csillaghullásnak voltunk szemtanúi a PERseidák maximumán, ismét jól megfigyelhető volt a csomósodás (percenként több meteor) és ehhez társult az előző estékkel szemben a lényegesen több fényesebb rajtag

A maximum éjszakájáról nagyszerű összefoglaló készült Pető Zsolt tollából, mely a www.bootesvoid.com oldaláról érhető el! Gratulálunk várva várt sikerhez!! :)
Idézet a bejegyzésből: "2 fényképezőgép, 55 sikeres meteorfotó, legalább 300 látott meteor - akár ennyi is lehetne az összegzés. Mégis azt mondom: ezek a fotók és számok eltörpülnek az élmény mellett, amit saját maga is megélhet az ember! Mi meteorfotósok lelkendezünk minden apró nyom után, a fényesek után meg aztán...! De a Perseidákat elsősorban látni kell!"

Már sötétedéskor el lehetett csípni a fejünk felett egy-egy fényesebb hullót..
Landy-Gyebnár Mónika felvétele a 19:43UT-kor kezdődő PERseida aktivitásról :)

 19:43UT-kor nálam sajnos lefutott a képről ez a szép hosszú és sokáig zöldes nyomot hagyó -3mg körüli Tűzgömb...

 HUMFM kamerájának felvétele róla: <video>


20:08UT és 21:00UT HUBEC 2 Tűzgömb felvétele a Canis Minor obszervatóriumból!
 20:08UT

 21:00UT

21:21UT-kor Németh Kornél: "Tegnap este 23:21-kor sikerült lencsevégre kapni ezt a szép Perseidát Szolnok-Szandaszőlősről. Expo 60s, ISO 3200, Canon 18-55. A másik kisebb szerintem egy műhold lehet. "

Schmall Rafael gyönyörű montázsa Zselicből a maximum éjszakájáról!
"Az egész esti akció egy óraműves állványról készült és összesen 72 db meteort láttunk. Olyan 7 körül lehetett a HMG, szabadszemes volt az NGC7000."

22:46UT-kor Papczun Balázs látott egy szép Tűzgömböt Arnótról: "A tűzgömböt helyi idő szerint augusztus 13-án 0:46-kor láttam a keleti égbolton a Fiastyúktól nem messze a Menkib és a (zéta) Per csillagok mellett. A vörös-zöld színű árnyalat jól látszik a képen. Csak ez az egy kép sikerült, a többi tűzgömb sajnos pont expo váltáskor és más irányban volt."

 00:05UT-kor PERseida Tűzgömb alacsonyan Keletre Kőfaragó Zsuzsi felvételén!
"2013.08.13-án hajnalban 2:03-kor kaptam lencsevégre Tarjánban egy fényszennyezés mentes helyen. Vasárnap hajnalban is kémleltük az eget, akkor is láttunk rengeteg szépet, de lefotózni csak egyet tudtam, ezért tegnap is kimentünk páran fényképezővel, távcsővel és pokróccal felszerelkezve.:)"
 Gratulálunk!

Őri Áginak is sikerült megörökítenie az elejét a Mátrából, Nagyhársasról! Nagyon szép fényes volt! :)

00:22UT Bakos Liza számára az est fénypontja Székesfehérvárról egy -5mg-s PERseida Tűzgömb!

..és ugyanez a Tűzgömb Jónás Károly felvételén:

Balaton környékéről Keletre az alábbi fényesebb PERseidákat lehetett látni:
00:05UT-02:02UT között

..és hogyan oldhatjuk meg a déli partról, hogy keletre nézzen a gép? :D

-------------- VIDEOMETEOROS EREDMÉNYEK --------------

Berkó Ernő Ludányhalásziból:
HULUD1: 338db, ebből 280 PER
HULUD2: 116db, ebből 96 PER
HULUD3:  88db, ebből 79 PER
HUVCSE01: 145db, ebből 118 PER
 HUBEC: 450db, ebből 390 PER

-------------- VIZUÁLIS ÉSZLELÉSEK --------------

Keszthelyi Sándor & Sragner Márta észlelése (leonidak):
"2013. augusztus 12/13-án éjszaka ketten (nevesítve: Keszthelyi Sándor és Keszthelyiné Sragner Márta) 22.00-tól 02.00-ig, azaz 4 órán keresztül folyamatosan figyelte az eget. Állandó mozgásban, sőt robogásban, 110-130 km/órás sebességben voltunk. Ugyanis Suzuki Ignis gépkocsinkkal 22 órakor mentünk fel Nyúl és Győr között az M1-es autópályára és Bábolna - Tata - Tatabánya - Bicske - Budaörsön át (az M0-as autópályán áthaladva) az M6-os sztrádán robogva tovább Érd - Százhalombatta - Dunaújváros (itt álltunk meg először egy kávéra pár percre) - Paks - Szekszárd - Bátaszék (itt pár percig a négy autópálya-alagút belsejében haladtunk és így ekkor eget nem láttunk) - Mohács - Bóly útvonalon hajnali 2 órára értünk be Pécsre.

A 4 órás út alatt Márta a kocsi szélvédő üvegén át előre és jobbra, én előre és néha balra óhatatlanul figyelni kényszerültünk az eget és láthattuk a hullócsillagokat is. A forgalom nem volt erős, a sztrádán senki sem használt reflektort, így vakító fény nem volt. Viszonylag szép csillagos ég volt, a csillagképek jól felismerhetőek voltak alul is. Az ég végig felhőmentes volt és általában 4-5 magnitúdós határú. A magasabb részeken a Tejút is látszott, az az általunk bámult horizont közeli részig nem ért le, inkább a Perseustól a Scutum aljáig, Sagittarius tetejéig derengett. Kivétel persze a fényszennyezett települések (Tatabánya, Budapest, Százhalombatta, Dunaújváros határában volt gyengébb az ég, de 2-3 magnitúdóig ott is láttuk a csillagokat. 

A meteorok száma eleinte (22 óra és 23 óra között meglepően nagy volt. 2-3 percente villantak fel, de csomósodva: volt, hogy percenként jött egy vagy kettő, aztán 3-4 percig semmi. 20-30 meteort láttunk így. Mindig csak perseida rajmeteorokat láttunk, ezek 1-2 másodpernyiek, azaz gyorsak voltak. Fele nyomot hagyott, de ezek 1 másodperc alatt elenyésztek. A radiánstól való távolságuk függvényében változó hosszúak, azaz 5 és 25 fok közöttiek, általában fehérek, sárgásfehérek, sárgák voltak a meteorok. 1-2 magnitúdós fényűnek látszottak, 3-4 magnitúdós kevés volt, persze ez a körülményeink szelektáló hatása miatta is lehetett. Fényesebb 0 vagy mínuszos meteor alig volt. A legfényesebb 23:13-kor volt, az akkori rajmeteor alacsonyan robogott bele Budapest fénybúrájának déli részébe -3 magnitúdóval és a legutolsó pillanatban lobbant fel -4 magnitúdóra, de már csak 10 fokos horizontfeletti magasságban hunyt ki a keleti ég alján. 
Csak gyönyörködtünk a látványban, a váratlanul fel- és eltűnő meteorokban és sajnos nem jegyzeteltünk. Az első óra sok meteorja után azt gondolva: sok írnivalónk lenne, ahogy a Perseus-beli radiánspont egyre magasabbra emelkedik. Azonban nem így történt! Budapestet elhagyva és délre fordulva 23.30 után jóval kevesebb meteor jött, a felvillanások csaknem megszűntek! Százhalombatta után már újra jó ég alatt robogva alig láttunk 10 percenként egyet, azok is halványabbak voltak. Paks és Bátaszék között megint láttunk néhányat. (Megjegyzendő, hogy a megyeszékhely Szekszárd igen kellemes és fénybúra-nélküli városka éjszakai képét mutatta!) Baranya megyébe érve az utolsó órában (1 és 2 óra között) szinte nem is láttunk perseidát és aztán Pécs igen kiterjedt fényszennyezése alá behaladva erre már esélyünk sem lehetett az utolsó 10-15 percben. Mindösszesen ketten 4 óra alatt 40-50 meteort láttunk."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése