2013. augusztus 9., péntek

Tűzgömbös észlelés a Tápiói löszdombról

2013.08.08/09. ~ Megkezdődött a visszaszámlálás, a -4. napon Sülysáp környékéről észleltük a PERseidák növekvő aktivitását, ám az est fénypontja mégis 20:35UT-kor egy gyönyörű, -5mg fényes SPOradikus Tűzgömb volt É-K-en! Fényes, zöldes-kékes fejét sötétkék "szünet", majd aranyló csóva kísérte. 1,5 másodpercig hullott az égen viszonylag meredeken, közel a horizonthoz! HUDEB felvételén különösen látványos:

..de a fotó is önmagáért beszél Jónás Karcsi felvételén! :)

..és Bakos Lizának is sikerült elcsípnie az elejét!! :) Gratulálunk!!

"tegla hunter" beszámolója Bükkszentkeresztről, erről a Tűzgömbről, akik jóval közelebb voltak hozzá, mint mi, Bp. mellől..: "..én, és az apukám is láttuk Bükkszentkeresztről, ahol éppen nyaralunk. Számomra kísértetiesen hasonlított ez a 2011. február 26-odikai tűzgömbhöz: A hullás legvégén két apró kis izzó darabka repült tovább EGYMÁS UTÁN a másodperc tört része alatt. Ugyan ilyen volt a néhány nappal ezelőtti hulló is! ..ez volt életem eddigi legnagyobb, és legfényesebb tüzgömbje. Óriási élmény volt egy ilyet végre élőben is látni!!!"

És 6 géppel letapétáztuk az eget... (erre az egy képre is pont belepottyant egy meteor.. :)

..majd megérkezett a vizuális erősítés Kiss Szabolcs személyében! :)

Egészen éjfélig, 1-ig csomósodva élvezetes volt a potyogás, utána viszont látványosan megritkultak, majd a világosodáskor ismét kicsit ráerősítettek.

Reggel pedig meglátogattuk HUSUL kameráját és jól megnéztük, hogy honnan is vadássza a meteorokat! :)
 ..és az esti műszak alatt.. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése