2014. január 3., péntek

QUAdrantida maximum MA ESTE! (3/4)

Az előzetes rádiómeteoros eredmények szerint is úgy néz ki, hogy számottevő aktivitásra számíthatunk a QUAdrantidáktól ma este. 16:29UT-kor -2,7mg fényességgel indította a raj a szereplést és ki tudja mi várható a hátralévő órákban! (HUBEC és HUGOT egyaránt elkapta)


A raj tavalyi szerepléséről itt olvashatunk: Link 2013

"Idén a Qua-maximumot az IMO szerint január 3-án, 19h30m UT-kor (magyar idő szerint 20:30-kor) várhatjuk, ami nem a legjobb, mert a radiáns - bár a cirkumpolaritás határán van - inkább csak éjfél után jut magasra. A radiáns az Ökörhajcsárban van, egész pontosan valahol félúton az Ökörhajcsár teteje és a Sárkány feje között. Ha derült lesz, szép tűzgömbök is várhatók." (Csizmadia Szilárd) A raj radiánsa:

"A Quadrantida-raj egy 1490-ben feltűnt üstökösből származik (vagyis Mátyás-király halálának évében jelent meg az égbolton). Nagyon fiatal raj, hiszen csak 523 évvel ezelőtt dobódott ki az üstököséből a meteoroidfelhő. Ezért még nem szóródott szét nagyon a Naprendszerben, a rajtagok nagyjából együtt vannak: a maximum csak 4-10 órán át tart. A QUA-meteorok néha meglepően sok tűzgömböt produkálnak rövid idő alatt. A raj sűrűbb részei is elég közel haladnak el a Földhöz."  (Csizmadia Szilárd)

Az előzetes időjárási előrejelzések szerint az ország Nyugati, később a Balaton Nyugati részén várható derült, de ködösödés bárhol előfordulhat! Így minden elkapott derült órának a megfigyelése értékes információ lehet a raj 2014-es aktivitása kapcsán, használjátok ki!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése