2014. május 5., hétfő

Éta Aquarida maximum

Egy gyönyörű, derült éjszaka után érdemes reménykedni a holnap hajnali Éta Aquaridák maximumában (május 6-án hajnalban), hátha hoznak egy kis látványosságot a csillagos égen! A május tele van nappali rajokkal, radiánsuk közel van a naphoz, így aktivitásukat sajnos nem láthatjuk az égen, de kedd hajnalban lehet némi szerencsénk, ha az időjárás is úgy akarja! :)

"Az ETA-raj a Halley-üstökösből származik. A Halley-üstökös egy másik rajt is ad, az októberben jelentkező Orionidákat, amely az északi féltekéről jobban észlelhető az ETA-nál.

A tapasztalatok szerint az ETA-k az éjszaka legutolsó órájában, és különösen a hajnali-reggeli szürkületben erősek, még a világosodás idején is adnak fényes meteorokat, tűzgömböket!

A Nap kb. 5:20 NYISZ-kor kel, tehát a megfigyelést érdemes 4:00-6:00 óra közé koncentrálni (polgári időben, nyári időszámítás szerint).



ETA radiáns Dél-Keleten (MetVis használatával)

Nem akarom elvenni senki kedvét, de... A Jupiter hatására az ETA-raj 12 éves periodicitású változásokat mutat az aktivitásában. Ennek hatására idén éppen a periodikusság legalacsonyabb értékét várjuk, 2014-2016-os években mutatják az ETA-raj tagjai a legkisebb aktivitást." (Csizmadia Szilárd, Vega Csillagászatni Egyesület)

Pető Zsolt észlelése az előestéről: "...a DK-i eget figyeltem és fotóztam, elég gyér volt az aktivitás, mindössze 2 ETA-t láttam és 2 SPO-t 00:50 és 02:20 UT között.
02:30UT (04:30 helyi idő, NYISZ) felé már csak valami fényes tűzgömböt lehetne észrevenni. Mindezek ellenére azonban én is észlelésre, fotózásra buzdítok mindenkit! :)

Más: este a holdfényben is megkerestem, de hajnalban volt igazán szép a C/2012 K1 (PANSTARRS) üstökös! A ködös kómán kívül elfordított látással szépen sejlett a csóva kezdeti, fényesebb része is! 200/1200T-vel néztem, de biztosan azonosítható jóval kisebb távcsővel is. Könnyű célpont az UMa rúdjának közelében, egész éjjel látható, érdemes
felkeresni: http://theskylive.com/planetarium?obj=c2012k1"


Jónás Károly és Tepliczky István Sülysáp mellé utaztak, hogy a hideg szél ellenére is végre ragyogó csillagok alatt szemléljék az eget. "Jónás Károly 15 meteorból emlékeim szerint 7 ETA-t látott. Valóban mérsékeltnek ható volt az aktivitás a régi (sok-sok éves) emlékeimhez képest. Az ég 4 előtt elkezd rohamosan világosodni. A radiáns másfél-két órával kel a hajnalodás előtt, kis magassága okán szép hosszú meteorokat produkál. Az éjszaka legfényesebbje viszont egy -3 -as sporadikus meteor volt, több videómeteoros kamera is rögzítette."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése