2014. május 9., péntek

VCSE Közgyűlés, meteoros barátok! :)

Mint minden nagyobb, időre történő utazás előtt egy kis technikai malőr - otthon felejtett USB előadással - után némi késéssel vágtattunk a zalai dombság felé! Vidáman integettünk a Balaton felett tornyosuló felhőalakoknak és az üde zöldben repkedő madaraknak. Karcsit végül most sem kíméltem az énekléstől, így érkeztünk meg vidáman, tele ötletekkel és lelkesedéssel Zalaegerszegre, a Vega Csillagászati Egyesület Közgyűlésére! :)


Már messziről észrevettük Bartha Lajost, aki mit sem öregedve szökellt át a téren a bázisul szolgáló kávézó felé. Egy nagy ölelés után kezet ráztunk a többiekkel és Bánfalvi Péter nyomaiba lépve próbáltunk megszerezni néhány cipelnivalót. Mégegyszer külön köszönöm minden VCSE-s kutyabarátnak, hogy egy széles mosolyért cserébe észlelőkutyám is részese lehetett a nagyszerű előadásoknak és nem utolsó sorban a hűvös terem egyik zugának. :) Köszönöm!


A gyülekező során örömmel ismertem fel az ismerős arcokat és hónapok, évek, ide vagy oda, folytattuk beszélgetéseinket, mintha csak tegnap láttuk volna egymást utoljára. :)A hivatalos rész után megszavaztuk, hogy aki eddig is szerette a csillagokat, a jövőben is fogja és aki még nem ismeri, az járjon utána..  :) mert az Egyesületre mindenben számíthat és Csizmadia Szilárdra!
A Tisztújítás során újultunk, érkezett egy kis erősítés meteoros vonalon és nem utolsó sorban jómagam is nagyon Köszönöm a bizalmat és a lehetőséget, melynek igyekszem kimutatható eredményekkel eleget tenni!! (a szerző)Szünet. Van aki levegőt vett, ki evett, Hege pedig tett-vett, hogy a sietősebbje "égi üzenettel" a markában csodálkozhasson rá a Földön túli univerzum darabkáira, egy-egy meteoritra. :)


Az előadások pedig folytatódtak.

Németh Ferenc nagyszerű felvételei a csillagos égboltról hangulatos környezetben, nem utolsó sorban archív kincsekre bukkantunk közöttük!! :)
Zelkó Zoli a HUVCSE kamerák segítségével 10 perces gyönyörködtető, relaxációs zenehallgatást biztosított, Pető Zsoltban felhánytorgatva a két expozícó közé eső Tűzgömbmaradványok pechjét...


Végre megköszönhettük mindenkinek a hazai meteorozásért tett munkáját, illetve kezet foghattunk a Tűzgömbök Világa 2013-as díjakért. Dr. Csizmadia Szilárdnak köszöntük meg eddigi és szüntelen lelkesítő munkáját és támogatását! Jónás Károlynak pedig gratuláltunk az eddig beküldött legtöbb meteorfotóért!!! Reméljük, hogy az idei jutalmak is méltán jó kezekbe kerülnek majd! :) Hajrá észlelők, fotósok és szakmai támogatóink!!Bartha Lajos előadása nem csak a múltba röpített minket az amatőr csillagászati kiadványok közé, de egy olyan új terv elindítója is lett, mely néhány nap alatt bámulatos lelkesedésnek és együttműködésnek örvend! :)
Az online naprakészség manapság már nem csak trendi, hanem a mai "talponmaradás" lételeme. Egy hobbi lehet egy letűnt korszak emléke, vagy új köntösbe bújtatva izgalmas és érdekes, hiszen az égbolton egy ezredévnyi idő csupán egy pillanat, a téma mit sem változik, az emberiség viszont igyekszik egyre jobban felnőni hozzá. De a szó elszáll, ahogyan a bitek és bite-ok, ha lekapcsoljuk az áramot, bemondja az unalmasat az okostelefonunk és végre ott ülünk a végtelenül fekete ég alatt, megértve a csendet, észrevéve a parányi városokat megszégyenítő galaxisok, napok és csillagok fényét! Megannyi élet és létforma, fizika és gravitáció, súlytalanság és tömeg köt össze és választ el minket egymástól, parányi pontként is önzetlenül feltekinteni az égre és kerítésünk mélyéről ábrándozni új kapcsolatokban az égbolt más szegletéből. Maradandót alkotni, újat és építeni a meglévőre. Ezért a dokumentáció mindig is fontos volt, más-más eszmék vezérelték, de a cél ugyanaz, mind az utat keressük a megértés felé.


A kiadványok között csemegézve még viccelődve fotóztam le a fenti két Tűzgömb leírást, miszerint - Lehet ennyi meteort látunk ma egész nap ,: D ...aztán azért szerencsére nem teljesen így lett, de majdnem...


Utána egy olyan előadást hallgathattunk meg, amit idézek: Hegyesi Béla - Ballonos és rakétás diákkísérletek ~ és ennél több részletet a mesélőre bíznék... Ami biztos, hogy nagyon élveztem, nagyon látványos és érdekes volt, igazán agyserkentő volt ilyen gyorsított ütemben a töredékét is felfogni és igényt tartok hasonló, lassítottabb előadásokra!!

..ami pedig külön érdekes volt, hogy egy-két dolgot mi magunk is szétszedhettünk és belepillanthattunk! :D  ..de hogy az UV sugárzást pontosan hogyan is lehet magasabb légköri rétegekben mérni...? A tyúk vér és a rakéta között félúton elakadtam... ,: D

Következett Dr. Hegedűs Tibor és "bajai karácsonyfája" HUBAJ1, HUVCSE02, HUBAJ3(HULUD1) és egyéb kamerák díszítésével. :) Külön felcsigázva nem csak engem egy új vörös lidérces kamerával. De a ténynél tovább egyelőre nem jutottam az információkban.
Az elhadart diakockák alatt a ballonos előadásból tanulva "aksicserélős" gyorsasággal rántottam elő gépemet, hogy videón rögzítsem a lényeget! Ugyanis következett a Csátaljai meteorit!
Ami biztos, hogy kis hazánkban találták és nem mostanában, de nem is olyan régen... mint minden ilyen eset során, míg végig nem járják a biztosamibiztos procedúrát, nagy volt a hallgatás. Oly annyira, hogy tulajdonképpen mára már elég sok minden biztos, de még mindig igen kevesen és keveset tudnak róla itthon, ezért ennek külön cikket szánunk. Mi azért (is) mentünk el, hogy megtapicskolhassuk ezt a nagy követ (~15kg), de több külföldivel és néhány hazai szerencséssel ellentében nekünk erre már sosem lesz alkalmunk, mert a súlya nem csak a vizsgálatokkal csökkent, de mire odaértünk, már darabolás alá került, így maradt ami maradt, ezt szemlélgettük:..jól szemügyre vettük a kondrit szerkezetét, csillogó részeit és elmerengtünk kicsi világunk keletkezésén.....volt még min merengni, más köveket is a kezünkbe venni és megvenni. : )A Bánfalvi Péternek ajándékozott meteorit nyomán Szilárd javasolta az alábbi oldalt a csomagoláson található azonosító felhasználásával: Link


 (DAG 400 jelű meteorit)

Már az utakat nyaldosta a nap fénye, mikor útra keltünk az Észlelő estére! Ígéretes felhőrések, egyre kékülő részek, friss levegő, hűvösebb estének néztünk elébe. :)Búcsút intve a Naptól, felettünk a kék égen megkezdtük a Jupiter vadászatát, előkerült a 66/400-as Equinox egy kettőscsillaggal, majd a Jupiter holdjaival, sávjaival, egy hatalmas Dobson és egymást váltogattuk az egyre szaporodó távcsövek mellett.A távoli sötétben villámok cikáztak, szépen látható alsó Holdoszlop mellett. A "meseházikó" előtt folytak a megbeszélések, épp csak Hege hiányzott, de ilyen ez a rohanó világ, hát meteorozással folytattuk az estét. Lopva figyelve a távcsövek mellett elhangzó érdekességeket.


(Jónás Károly felvétele a mesés helyszínről :)

 A villámló pamacsok felett néhány kocka erejéig kísérletet tettem vörös lidércekre, majd hagytam dolgozni a halszemet. Tamásnak üzenem az alábbi kép(eslapot) a gyerkőcök éjjeli tevékenységéről :) Karcsi látott egy szebb meteort, én azt hiszem már csak álmodtam.


Reggel megköszöntük a lehetőséget, vendéglátást, de ide is kiírom, mert gyanítom, hogy erre akkor, ott, kevesen emlékeznek :D Jó volt, tartalmas, érdekes és eredményes, nagyon örültem, hogy ott lehettünk és rengeteg új ötlet született hazafelé a fejünkben! :) Amit mindig sajnálok, hogy Szilárddal keveset beszélek, Karcsi szerencsésebb volt most is, remélem legközelebb!
Hajrá VCSE!
További cikkek és beszámolók a VCSE oldalán: Link
(Előadások anyagai, képek, program)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése