2014. november 26., szerda

Hajnali fényes Tűzgömb!

2014.11.26-án hajnalban 03:39UT-kor, azaz óránkra tekintve 04:40-kor fényes Tűzgömb szelte át az eget országunk felett Észak-Nyugatról, Dél-Kelet felé. Voltak, akik csupán egy irányba látták, közel a horizonthoz és voltak akik magasabban az égen, hosszan, akár 7-8 másodpercig!
friss!
Csizmadia Szilárd (www.vcse.hu) számításainak végeredménye:


Jaeger Zolitól megkaptam a HUBAJ3 adatait, Perkó Zsoltitól pedig a HUBEC-ét, így tudtam pályát számolni. A háromszögelés és pályaszámítás eredménye az alábbi:

"A jelenség 7,3 +/- 0,5 km/sec sebességgel haladt ezeknek a kameráknak a látóterében. A meteorok sebessége 11-72 km/sec közötti, 11 km/sec-nél kisebb sebességgel haladó meteor nincs, nem ismerünk! A sebesség is mutatja, hogy nem lehetett meteor. A kb. 100 km magasan, körpályán haladó műholdak sebessége viszont 7,36 km/sec, vagyis pont annyi, amennyit mértünk! Nagyon gyanús tehát, hogy az észlelt jelenség nem meteor volt, hanem egy műhold vagy rakéta elégése.

A Nap körüli pályájának fél nagytengelye 1,000 csillagászati egységnek adódott, keringésideje ennek megfelelően pont egy év, inklinációja az ekliptikához képest 0,000 fok, excentricitása pedig a napkörüli pályáján 0,014 +/-0.03. A Föld pályájának fél nagytengelye 1 CSE, a Föld keringésideje 1 év, inklinációja az ekliptikához (saját magához...) képest 0 fok, pályaexcentricitása pedig hibahatáron belül egyezik ezzel a testével, ami a jelenséget létrehozta, mert az excentricitás a Földre 0,017. Tehát egy olyan test éget el hajnalban a Föld légkörében, ami a nap körül a Földdel együtt mozgott.

Az észlelt mozgás irányát rávetítettük a Google Maps-re. Ez jó egyezésben van a 2014-074B mesterséges égitest www.calsky.com oldalon bemutatott, földfelszínre vetített pályájával. Magassága az észlelés idején kb. 100 km-ről 60-70 km-ig csökkent. Megsemmisülésének előrejelzett időpontja az észlelt hely közelében volt, november 26-án hajnali 4 óra 12 perc UT körül (+/- 12 perc). Mivel az észlelés 03:39 UT-kor volt, az előrejelzés viszonylag, de nem teljesen pontos volt. (Az utolsó pillanatokat nehéz előre jelzni, mert egy ilyen mesterséges test alakja nagyon furcsa is lehet, pöröghet is, ezért a légellenállással nehéz előre számolni.)

Mi is volt, ezt a jelenséget létrehozó mesterséges égitest? Nos, 2014. november 23-án Bajkonurból indították útnak a Szojuz-TMA 15M űrhajót. Háromtagú (orosz-olasz-amerikai) személyzetet szállított a Nemzetközi Űrállomásra, ahová november 24-én meg is érkezett.
Az űrhajó fellövését egy Szojuz-Fregat rakéta biztosította, amit a 2014-074B jelöléssel láttak el, de volt SL-4B/R jelölés is rá. Ez természetesen levált az űrhajóról, és visszaesik lassan a Földre. Ennek visszatérését az alábbi oldalon (Link) november 26-án 03:30 UT (+/- 1 órára) várták Európa felett. Ugye, a magyar helyi, téli időszámítás az UT-hez képest egy órával több, vagyis a visszatérést 04:30 körülre várták ez az oldal szerint, ami eszerint pontosabb, mint a calsky. Egész szépen a hibahatáron belül történt a Föld légkörébe való belépés és a maradék rakétatest elégése.
Ezen a térképen a sárga jel az előrejelzett légkörbelépési helyet mutatja, a sárga vonalon történik a darabok elégése, a fehér vonalon belüli területről látható a jelenség.
Személyes megjegyzésem, hogy a meteorészlelő kameráknak ez egy éberségi teszt is volt: vajon észrevennénk-e egy Földet érő nagy tűzgömböt felhős éjszakákon is? Nos, a válasz: igen, felhős éjszakákon is működik megfelelő számú kamera.
Egyben pedig egy űrszemét égését láthattuk a képeken-videókon, a Nemzetköri Űrállomáson zajló kísérlet egy melléktermékét, ahogy az űrhajósokat szállító rakéta visszahullik a légkörbe és ott, miután feladatát már régen elvégezte, elég."
------------------------------------------------ 
Landy-Gyebnár Mónika megtalálta a rakéta elégéséről előre jelzett adatokat:
Az űrszemét, 04:12 UT-kor égett el:
ame: SL-4 Rocket
Decayed: 26 Nov 2014 4:12 UTC (predicted)
Brightness: Standard magnitude is unknown
6.5 mag (at 1000 km, 50% illuminated)
USSPACECOM Nr: 40313 Internat. Designator: 2014-074B
Orbit: 97.4 x 137.7 km, 86.8min Inclination: 51.6°
Age Elements: 0.1 days

 
 Rakéta elégésének pályája

 Mikó Zsolt telefonos felvétele az elégésről:
Köszönjük!

Szijjártó László Pápáról küldte az alábbi felvételt:
 Köszönjük!

Schmall Rafael így ír róla a VCSE levelező listáján:
"A reggeli munkás hajrában többen is megkerestek, hogy "üstököst" láttak elmenni a keleti égbolton. Elmondások szerint északnyugatról délkelet felé tartott az objektum ami többször fellobbant sárgás "pukkanások" sorozatában."  
A fényes Tűzgömböt Dunántúlon, derült ég alatt látták.

A videometeoros kamerák adatai szerint:

Rajtagság: = SPO
Szögsebesség:= 2.4deg/mp
Időtartam: 3.62 másodperc


Maruska Dél-Nyugatra néző kamerájának felvétele:
/forrás: EDMONd - Jakub Algol Koukal/

Közülük Becsehelyen volt szintén derült, ahonnan az alábbi részletet sikerült az adott időpontban rögzíteni, illetve itt tekinthető meg róla a videó: Link
HUBEC (Perkó Zsolt - NAE)

Felhősebb ég alól rögzítette egy kisebb részét még HUHOD (Hódmezővásárhely):

...és HUGOT (Szombathelyről):

Horváth István ismerőse az alábbi videót küldte róla, melyen jól látható a leváló darabok: Link

Cikket és további felvételeket találtunk a kisalfold.hu weboldalán is: Link


KI LÁTTA MÉG? 
(tuzgomb@gmail.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése