2014. november 17., hétfő

Ma este LEOnida maximum!

Adott egy ismét változó lelkesítéssel beharangozott maximum, a LEOnidáké. Egészen pontosan ma este, akár néhány Tűzgömbbel.. Ennek szép előjelei más - szerencsésebb - kontinensen derült idején egész motiválóak:
Colin Redmond felvétele 2014.11.16. 21:45UT

Adott Magyarország napok, hetek óta tartó felhős-ködös-párás-esős-csepergős-szemerkélős-szürke... nos.. nem éppen motiváló ege, jelen pillanatban is az alábbi lehetőségekkel:
forrás: www.idokep.hu

Viszont az állandó éberséggel észlelő videometeoros kamerák azért néha-néha találnak egy kis felhőlyukat és köztük egy-két szép Tűzgömböt, amiért érdemes néha nekünk is kilesni, hogy elcsípjünk egy kis pillanatnyi derültet, halvány csillagfényt és talán egy szép Tűzgömböt! :)
HUSOR / Jónás Károly / 2014.11.15. 02:38UT / NTA Tűzgömb


..node lássuk egy kicsit szakszerűbben a friss előrejelzéseket Csizmadia Szilárd (VCSE) reggeli levele nyomán:
"A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) táviratában olvastam a következőket (4016-os szám alatt):
Nakamo és Kosai japán és Asher ír csillagászok szerint nov. 17-én 1:34-1:42 UT között érné el a Földet az 55P/Tempel-Tuttle üstökösből származó extra meteoranyag (az 1833-as és 1867-es napközelségek során kidobott anyagból). Ez az üstökös a Leonidák szülőégitestje. Ez Magyarországról elmúlt éjjel jól látható lett volna, de pl. Bajáról a HUVCSE02 egész éjjel csak hat meteort fogott, és abból csak egy volt Leonida! De nem volt jó ege. A borult időjárás miatt erről az esetleges Leo-kitörésről lemaradt Magyarország többi meteorkamerája, de hogy a világban láttak-e valamit, nem tudom, majd ha olvasok valamit róla, írok.

M. Maszlov (az ő legutóbbi előrejelzése nem jött be, máskor ügyesebb szokott lenni) orosz és J. Vaubaillon francia csillagászok szerint az üstökös 1567-es napközelítése során kidobott Leonida-meteorfelhő éri a Földet november 21-én kerekítve 6-9 UT között, vagyis a mihajnalunkban-világosodás idején lehetne valami - ha az előrejelzés beválik. Bár ez a hajnal illetve a világosodás időszaka, a Leo-radiáns jó magasan lesz. Talán érdemes koránkelőknek figyelnie az eget. (Újságkihordók előnyben :-))

Idén a Leonidák maximuma 17/18-án este lesz, pontosabban 17-én este 22 UT-kor van az aktivitás maximumának közepe, de az aktivitás maximuma jónéhány napra szétterül."

Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése