2015. december 15., kedd

GEMinida maximum 2015

                                                             2015.12.14/15.

Időjárás ide vagy oda, az elmúlt este a GEMinidák maximuma 2015-ben is igen szép Tűzgömböket produkált - ezt azonban egyelőre csak néhány környező ország beszámolóiból tudjuk. Kis hazánkban nem csupán a helyi köd és pára nehezítette az észlelést, de magasabb szinten is sok helyen reménytelenül befelhősödött

Perkó Zsolt: "Helyi idő szerint 21:54-kor mikor már egyetlen csillagot sem láttunk a fejünk fölé kúszó köd miatt, egy hatalmas tűzgömb pukkant aminek villanását még az is észlelte, aki éppen lefelé nézett. Így is olyan volt mintha vaku villant volna fölöttünk. A két nap piros ásza lehetett volna a tiszta égen!"

Néhány hazai videometeoros felvétel:
03:12UT HUDEB (forrás: www.videometeor.hu)

01:17UT HUMOB (forrás: www.videometeor.hu)

Az IMO szerint idén december 14-én 18UT-kor tetőzik a GEMinidák maximuma, mely hazánkból is a kora esti órákat jelenti. Norvégiában Mikhail Maslov felvételein ez igazolódni látszik 18:33-21:47UT között:


Lássuk azonban, hogy hazai észlelőink hogyan várták előestéin 
ezt a megbízhatóan látványos rajt.


2015.12.13/14.

Bakos Liza Székesfehérvárról az alábbi csodaszép Tűzgömböt fotózta: "Egyik barátnőmmel voltunk kint a parkban, éjfélkor hívtam, hogy nincsenek felhők, köd felszállt. Nagyon sok meteort láttunk az éjszaka folyamán, több volt a +os, mint a -os, de akadt pár -1es GEM is. Én ezt is GEM-nek láttam, de aztán kiderült, hogy SPO volt. Brutális fénye volt neki, pukkadozott,  -7 mag-nak láttam és mind a ketten zöld színűnek. Hajnal 5-ig voltunk kint, utána befelhősödtünk, de átvonulók voltak folyamatosan. 02:21 UT a gépem szerint, iso 400, 13 s, sajna a nagy fényszenny miatt, ami itt a városban van, csak ilyen értékekkel tudok fotózni. Az idei évben, ez volt a legszebb fogásom! :) "
(katt a képre)

Ezt a Tűzgömböt Jónás Károly is látta Agostyánban, gyönyörű felvétele róla:

..és HUSOR2-es kamerája is telibe kapta, melyről beigazolódik, hogy SPOradikus:

Perkó Zsolt: "2015 december 13/14 éjszaka Becsehelyen jártunk Geminida meteorrajt észlelni. Több nagyon szép meteort láttunk. 

A HUBEC videometeoros kamera 335 db meteort rögzített. A horizonton Nagykanizsa és a környező falvak fényei látszanak. Észlelő társaim voltak: Perkó Tímea, Gazdag Attila és Rácz Zoltán"

Kormos Balázs: Reggel 5:45-kor (helyi idő) egy Vénusz fényességű Tűzgömb hasìtott zenit közelben Dny-ròl É felé.

Budapesttől pár km-re is többnyire derült volt, néha zavartak csak be kis cirrusz pamacsok, melyeket meteorjaim sikerrel vettek célba:
Nagyon sok meteort láttunk az éjszaka alatt, ezek többsége GEMinida volt, melyek csomósodva érkeztek. Javarészt 0-5 mg körüli fényességük volt és kb. 20 percenként láttunk egy-egy minuszosat. Kiemelkedően fényeset nem láttunk, csupán 3 óra körül egy -5öset nagyon alacsonyan É-K felé. Már önmagában a gyönyörű csillagos égnek is örültünk, de a rendszeresen potyogó meteorok látványa még üditőbbé tette ezt a borongós decembert! :)

Csizmadia Szilárd (Vega Csillagászati Egyesület) videometeoros beszámolója:
HUVCSE01 116 db meteort észlelt, ebből legalább 90 GEM (Zalaegerszeg, operátor: Bánfalvi Péter)
HUVCSE02 83 db meteort észlelt, ebből 72 a GEM (Baja, operátor: Csizmadia Szilárd)

Kifejezetten rossz, ködös, gyakran felhős időjárásunk volt mindkét helyen. Amikor tiszta ég van, GEM-maximumkor akár 300 meteort is lehet fogni ilyen kamerákkal városból (!), most úgy tűnik, az időjárás nagyon beleszólt.

21:23UT-kor Jónás Károly felvétele Agostyánból:

00:41UT-kor szintén Agostyánból Jónás Károly felvétele:

Tóth Ervin Szolnokról az alábbi meteorokat fotózta, Gratulálunk! (katt a képre!)

00:15UT HUMFM (Kővágó Gábor) felvétele Budapestről:


Ugyanez a Tűzgömb HUBEC (NAE -Becsehely) felvételén:


03:03UT HUMFM:


2015.12.12/13.

01:47UT-kor Mészáros Attila GEMinida felvétele:

Landy-Gyebnár Mónika az elő-előestén hajnalban 2 órát volt kint fotózni: "Két gépet vittem csak ki, de az egyiket azért, hátha jut az üstökösből is, így csak egyiken volt nagylátó obi. Két 0 / -1 körüli biztosan kicsivel a széle mellé esett a látómezőnek..."
02:25UT


02:13UT


03:39UT

Akinek további felvételei, beszámolója van az idei GEMinidákról, örömmel várjuk akár a bejegyzés alatt, akár e-mailben:
tuzgomb@gmail.com
Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése