2012. december 16., vasárnap

GEMinida maximum! 13/14

A maximum estéjére már többen küzdöttünk az éggel, reménykedtünk a felhőlyukakat bámulva és bár nekem egy darab meteort nem sikerült látnom/fotóznom ezen az estén, voltak akik nagyobb szerencsével voltak jó időben jó helyen!

Szalai Attila Várpalotáról: "Várpalotán  a  kora  esti  órákban  még  lelkesítő -3 fok és minimális zavaró felhőzet várta Stone kollégámat a vasútállomáson. Hazaszállítmányozás, rég  nem látás miatti örömködés, vacsora és némi lélekmelegítő  elfogyasztása után nem sokkal fél kilenc után cuccoltunk ki az   észlelőerkélyre.   Akkor   már  látszott,  amit már a műholdképek láttán is előrejelezhető  volt,  elkezdtek  gyűlni  a  felhők. Mire   a gépek is elkezdtek kattogni, minden normális ember már befelé hurcolkodott  volna.  Az  első néhány   képtől   eltekintve gyakorlatilag 80-100%-os fedettséggel kényszerültünk végigészlelni  az egész  éjjelt, tehát  csillagot  csak  néha    a    felhőlyukakban    láttunk.  Mindig számolgattuk,  hogy  hány csillag látszik éppen az égen (nem jutottunk messzire soha). :) Ez  persze  nem  vette a kedvünket, csak néha  mentünk  be  melegedni, műholdképezni, vagy utánpótlásért... Meteort    maximum   tizet   láttunk   ketten  együtt.  :) Ebből kettő fényesebb lencsevégre  is került.

2012.12.13. 19:52UT

...amely  kettőt én természetesen megint nem láttam, mert míg az egyik gép   lőtt,  én  a   másik   elhalálozott   távirányítójába  próbáltam életet  lehelni, amikor meghallottam az üvöltést. A    hangerőből    ítélve  kb -5-ös lehetett. Elég  szépen átvilágította a felhőt (nem messze tőle a Jupiter már nem látszott át!). 

 
2012.12.13. 20:16UT (szimultán: Attila, lentebb: Zsolt)

Ez  a mete meg is alapozta a hangulatot. Ha egy átvilágított a felhőn, lesz még több is... ...nem lett. :) De ettől még persze jól éreztük magunkat, míg kezdtünk lassan megfagyni és három körül a teljesen zárt homogén felhőzet alól bemenekültünk. Ez  volt  a  Geminidák maximum, 2012-ben Várpalotáról, nyolc nappal a világvége előtt. ;)"

Perkó Zsolt: "Gazdag Attilával 21:15-kor indultunk Nagykanizsáról Becsehelyre. 21:35 kor tettük le ismét a kocsit az emelkedő alján, mert már tegnap sem lehetett kocsival felmenni a csillagdához. Felfele gyalogoltunk amikor megláttuk az este első, s mint mára kiderült egyben a legfényesebb meteorját egy -4 talán -5mg zöld színű lassan eső (mint a szilveszteri tűzijáték rakéta) csodálatos látványt nyújtó tűzgömb formájában. 

 2012.12.13. 20:16UT Pető Zsolt felvétele Nagyrádáról

Felérve a hegyre nem fogadott bennünket teljesen tökéletes égbolt, DK-től ÉNY-ig inverziós felhőzet borította az ég egy részét. A zenit az tiszta volt, a Gemini is szépen látszott az É-i égbolt is, az Oriont viszont már nem láttuk. Ez a helyzet azonban egy fél óra múlva sokat javult, az Orion teljes egészében előbukkant, a Sirius is teljes fényességében pompázott és az ÉNY-i ég is tisztulni kezdett. A potyogás nagyon remek volt. 
11mp alatt 5db meteor HUBEC felvételén

Mi olyan 5-10 perces hullámzást vettünk észre benne. Volt olyan időszak amikor percenként 3-4 meteort is láttunk, aztán percenként 1 és 5 perc szünet. Aztán megint rákezdett. De az igazán fényesek várattak magukra. Talán ha egyet, kettőt láttunk -1mg körüliek lehettek. Úgy 23 óra körül volt egy intenzívebb 10-15 perces szakasz, amikor az említetthez képest megemelkedett a látott meteorok száma. Ez így is ment 23:40-ig amikor is felhő pamacsok jelentek meg és 10 perc alatt a teljes ég beborult. Magas légköri köd jelent meg. Gyorsan cselekedtünk és a műhold kép alapján elindultunk nyugatnak. Nem is kellett sokáig menni mert 10km-rel odébb Murarátkán teljesen tiszta, horizontig nyúló égbolt fogadott bennünket. A falu melletti hegyre mentünk, ahol is megállva a közben mögénk szegődő éber közeg 3 tagja igazoltatott bennünket és átvizsgálta a kocsi csomagtartójának tartalmát. Szerencsére egyikük hallott a meteorrajról és kis rövid eszmecsere után továbbálltak. Így 0:25-től tovább folytattuk az észlelést. 

A Gemini már zenitben volt, mi pedig forogtunk körbe, nehogy lemaradjunk egy fényes tagról. Itt aztán úgy éreztük magunkat, mint Gombóc Artúr! Mert volt halvány meteor, meg fényes meteor. Volt két egyszerre leeső meteor, meg ugyanabban az irányban leeső. Volt egymást keresztező meteor. Volt Geminida meg nem Geminida. Volt a hegy mögött eltűnő, meg a csepörtés száraz fái, bokrai mögött eltűnő meteor. (Az egyik kopár fa mögött eltűnő meteor fényénél, mintha Ladányi Tomi sziluettjét láttuk volna felsejleni! :-)))) Bocs Tamás! :-)) ). Szóval potyogtak rendesen. Sokkal több mínuszos fényrendű tagot láttunk (-1, -2mg-sak lehettek), mint az este első felében, a mennyiség körülbelül hasonlóan alakult, mint éjfél előtt. Sajnos 01:45 körül ott kellett hagynunk, a még mindig tökéletes égboltot, mert szerettünk volna még kb 3 órát aludni, mielőtt ma reggel dolgozni jövünk. Fejenként kb. 160-180 db meteort láttunk. A mennyiséggel nem volt baj, a minőséggel egy pici. Több fényes tagot vártunk, na de ne legyünk elégedetlenek. Meteorraj lassú tagokkal, újholdkor és még tiszta ég is volt. Szerintünk ez ritka együttállás."

 2012.12.13.18:05UT dupla meteor

Landy-Gyebnár Mónika: "Veszprémben 3/4 9-kor halt meg az ég, előtte csak minimális fátyol volt, de ahogy az előrejelzés is adta, sajnos nem volt sokáig tartható ez a "végvár" sem... Vészes sebességgel érkezett D felől a bevastagodott felhőzet, és hamar elborította az eget, egyre kisebb rések voltak csak, így 9-kor bejöttem. Előtte néhány szép, de nem túl fényes GEM volt, az előző éjjeli/hajnali derült eges, magasan álló radiánsos műsor sokkal jobb volt"

 2012.12.13.20:53UT Tűzgömb (szimultán: Zsolt, lentebb: Karcsi)

Pető Zsolt: "Megtörtént a varázslat! Nagyradán az éjszaka legnagyobb részében derült, vagy csak fátylasan, gyengén felhős volt az ég, egész éjjel kattogtak a fotómasinák. Jómagam az alapos megfázás miatt inkább bentről néztem az eseményeket, de ablakon keresztül is volt itt minden, -5, -6-os tűzgömbtől kezdve a csoportos, egy másodpercen belül 3 geminidáig... Zsoltiék két fényes tűzgömbje fotón is megvan! Ezen az éjszakán Nagyradáról 96 sikeres meteorfotó készült.


A MetBlogon fantasztikus beszámoló a GEMinida maximumról! www.bootesvoid.com


Tepliczky István: Tatán eleinte fátyolfelhőzet volt, de emellett itt-ott nagyon szép ég, HUMOB sorra detektálta a Geminidákat, Karcsi pedig a kertből fotózott a legszebb égi részen, a Jupiter környéke felé.

Utána Agostyánban folytatódott a fotózás és jegyzetelés egészen éjfélig.
2012.12.13.20:53UT

Szárligetről is látszódott az a Tűzgömb, mely szép hosszan szelte át az eget és Karcsi pechjére félig két expo közé esett, majd így is lefutott a képről 20:16UT-kor:

...majd a felhősödés és 2 órás szünet és keresgélés után Kömlőd mellett fejeződött be hajnalig a GEMinida maximum észlelése.

Csizmadia Szilárd: "A Gem-maximum éjszakáján, dec. 13/14-én a HUVCSE01-nek (Zalaegerszeg) szerencséje volt az időjárással. 277 meteort rögzített, ebből legalább 166 a Geminida.
A HUVCSE02 (Baja) kezdetben felhős időjárással küszködött, és később sem lett sokkal jobb a helyzet, így 19 meteorral kellett beérnie."


Berkó Ernő Ludányhalásziból: "Szinte teljesen derült éggel indult az este, de 1 órán belül befelhősödött. Néha a résekben volt 1-1 meteor, de végül teljesen kisimult és átlátszatlanná vált a felhőzet. Nem is javult később sem :( "
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése