2012. december 12., szerda

Wirtanenidák - dec. 10-14!

Sárneczky Krisztián egy új - bizonyításra váró - rajra hívja fel a decemberi meteorészlelők figyelmét!Miközben mindenki izgatottam várja a Geminidák idei maximumát, Mihail Maszlov előrejelzése szerint esténként érdemes odafigyelni egy másik áramlatra is. Ez a raj korábban nem jelentkezett, ám a számítások szerint a 46P/Wirtanen-üstökösből származó szemcsék ebben az évben először keresztezhetik bolygónk pályáját.


Az aktivitás december 10-14 között lehetséges, a maximumot 13-ára várják, de minden adat bizonytalan, így csak megfigyelésekkel lehet eldönteni, hogy mi újság a Wirtanenidákkal. A radiáns a RA=357 fok, Dec=+4 fok környékén, a Pisces csillagképben lesz, azaz nagyjából éjfélig láthatóak a rajtagok. Mivel a porszemcsék "utolérik" bolygónkat, a légkörbe érkezés sebessége nagyon alacsony, 8,7 km/s, ami lassú, és vélhetően látványos rajtagokat eredményez. A számított aktivitás nem lesz túl magas, ZHR=10-30-as értéket várnak, de egy ilyen friss porfelhőnél sosem lehet tudni...
Kiegészítő információ az aktivitáshoz: link

Köszönjük ezt az érdekes és új információt! Így aki teheti próbálja meg ezt a radiánst is számításba venni, hátha sikerül alátámasztanunk az új raj aktivitását! Derült eget a feltételezett maximumhoz! : )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése