2012. december 15., szombat

Tűzgömbök estéje - Dec.12/13

A várthoz méltón gyönyörű ég fogadta a dunántúli Tűzgömb-rajongókat, akiknek hol az erős széllel, hol a faggyal kellett megküzdeniük az 5-6 hmg-s fekete égért! Azonban mindannyiunk nevében mondhatom, hogy MEGÉRTE!
Ott álltunk "meseország kapujában", csillogó szemekkel figyeltük az ígéretes csillagpárost és szinte percről-percre forgattuk a fejünket és mutogattuk ujjongva az elsuhanó fénycsíkokat.

Látványos volt a rajra jellemző csomósodás, melyet nem csak a 15mp-es képeken, hanem a videometeoros kamerák szinte egyazon pillanatban készült képein is produkáltak!
2012.12.13.01:07UT HUVCSE01

Berkó Ernő Ludányhalásziból az alábbi érdekességeket osztotta meg velünk 12/13-i éjszaka során (csak HULUD1, mint fő kamera anyaga): 
"Összesen 23 esetben volt egyidőben 2 meteor az összeg képen, ezek zömmel GEM rajtagok voltak, de egyéb is előfordult, illetve vegyes rajtagok nagyjából egyidőben való hullásai
A csomósodásokról: ..a legnagyobb sűrűsödések idején 1 perc alatt 6 meteort detektált a rendszer, ilyen 3x is előfordult az éjszaka folyamán. Egy percen belüli 4-5 meteor pedig elég gyakran. ..voltak hosszabb szünetek is, egészen 8 percig. Nem a kora esti-, vagy késő hajnali időszakban, mert ezekkel nem foglalkoztam, hanem a rendes hullásos időben is voltak ilyen hosszú szünetek. Ezek legtöbbször egybe is estek azzal az időszakkal, amikor én is az eget lestem."

Az éjszaka két legfényesebb meteorja (HULUD1):Landy-Gyebnár Mónika túlélve a fagyos estét így számol be minden gondját feledtető élményeiről: "A 12/13-i éjjelen csonttá fagytam, kb. -10 fok volt némi széllel, néha bizony attól tartottam, hogy a kezemben marad az orrom fújás után... A meteorok azonban könnyen feledtették a hideget! Igen szép mennyiségben hullottak, csomósodva, néha egyszerre 2 - 3 is, pár másodpercen belül. Kivételesen, viszonylag sok esett a látómezőbe, bár a nagy számok törvénye alapján illett is! A holdmentes égnek köszönhetően a kevésbé fényes meteorok is kellemes látványt nyújtottak, és sok halványat is megfigyelhettem
A legizgalmasabb egy nem rajtag, igen szép, sziporkás csóvát húzó -3 / -4 közti tűzgömb volt, magyar idő szerint 2:20-kor esett, a fotón csak kb a 2/3-a van meg, mivel pont expót váltott a gép, de utána igen látványos nyom maradt, ami kb. 5 percen át volt megfigyelhető. Ebből kellett volna 10 percenként egy, akkor az adrenalin fűtött volna annyira, hogy kabátot se kellett volna venni! :-) 
Érdekessége, hogy a nyom a meteort követő képen ragyogó neonkék, teljesen olyan színnel, mint az NLC-k, utána azonban a szokásos barnás-vörös lett. Szépen csomósodva hullottak, és tényleg sok volt a látványos.


..hajnal 4-kor elszakadt a cérna és hazajöttem, ... hajnal 3-kor már igen határozottan látszott az állatövi fény Tejútig nyúló sávja is, gondolom, később még bedurvult, de a nem épp észlelésbarát hőmérséklet megakadályozott a megfigyelésében... Remek éjszaka volt, nálam Veszprémben ragyogó éggel, amit csak kis időre zavart meg egy átvonuló cirrusz-sáv, végig derült, jó átlátszóságú volt."

Pető Zsolt Nagyrádáról: "Még így betegen is fantasztikus élmény volt, néha az ablakból néztem a műsort, félóránként mentem csak ki párátlanítani, akksit, memokártyát cserélni... Aztán hogy ne mindent ma kelljen csinálni, le is válogattam őket. Kb. 18:30 UT-től fotóztam. 01:30 UT körül már sorsukra hagytam a gépeket reménykedve a jó szerencsében.
Összegzésként: 50 sikeres fotó 2 géppel lőve. Többségük haloványka GEM,
az igazán fényesek nem azok!"
..hanem kik? Olvassuk el blogjában további gyönyörű felvételeivel együtt! : ) www.bootesvoid.com


 2012.12.13.00:28UT SPO

Expedíciónk tagjai az elő-, utó- és a maximum estéjén is több (néha kevesebb) sikerrel jártak! 12/13-án este magunk mögött hagytuk a fővárost a "közös észlelés a fekete ég alatt" reményében, azonban a hófödte és szélmentes medence most köddel és erősebb fényszennyezéssel várt minket. A megfelelő helyet keresve is folyamatosan szemtanúi voltunk a potyogásnak, majd Tatától nemmessze sikerült elcsípnünk az első rajtagokat. Aztán itt is utolelértek minket a felhők, így új "menekülő útvonalakat" terveztünk.

A Csapat a Vértes déli oldala felé vette az irányt, jómagam pedig visszafordultam az erős szél által karbantartott Duna menti fekete éghez.
Mindkét helyen reggelig tudtunk észlelni, fotózni, több szimultán és Tűzgömb is "CCD-re akadt"! :)
 2012.12.13. 00:45UT

Jómagam egyik kedvence pedig az a SPOradikus Tűzgömb, melyet szintén több irányból is láttunk, fotóztunk és hosszan tartó nyomot is hagyott:
Pető Zsolt animációja a nyomról:

..és egy szép fehér GEMinida Tűzgömb 04:12UT-kor É-Ny felé:
 
Perkó Zsolt: "Tegnap este Gazdag Attilával mentünk Becsehelyre. ... rövid kitérő után megkezdhettük az észlelést. Az obszervatóriumnál a Nagykanizsán mért -14 fokkal ellentétben -5.4 fok fogadott bennünket. Nagyon szépen potyogtak a Geminidák és egyéb meteorok. Igazán fényeset 3 db-ot láttunk. 

Az első kettőt a HUBEC is megörökítette -1.8 és -3.3 mg-nek mérte és érdekes módon SPO-nak minősítette, bár szerintünk GEM volt.
A harmadik sajnos a kamera képére nem került rá pedig igazán impozáns volt. A Nagy-Medve irányából érkezett, lassan méltóságteljesen kb. -4 mg-s 10 fok hosszú utat befutva a Jupiter mellett húzott el. Majd kihunyt és kb. 1 fok távolságra pedig ismét megjelent pukkanásszerűen, további 3-4 fokos pályát befutva hasonló fényességgel, ha nem fényesebben. Szinte a hangját is hallottuk! ... Éjfélig bírtuk."
Egy kis HUBEC kamera dbszám statisztika GEM meteorokból:
2012.12.10 48db  /  2012.12.11 123 db  /  2012.12.12 461 db

Csizmadia Szilárd: "..a HUVCSE01 elmúlt éjjel 164 meteort rögzített. Olvastam németországi kamerákról, volt, amelyik 300 körülit  fogott tegnap." 

Kiss Szabolcs: "A HUSUL kamera ezt látta december 12/13 éjszakáján:"

  Kolláth Zoltán: "Mi Maczó Andrással este 9-től éjfélig bírtuk a hóban toporgást a zselici
-10 fokban, a Bányai Panoráma Panzió mellett. Sok, nem túl fényes meteort láttunk, néha percenként többet is. A legfényesebb, amit sikerült megörökíteni viszont nem Geminida volt."
 
Gulyás Krisztián: "... az Ori, Tau, Ari környékét tudtam figyelni. Kb. 40 percig bírtam (22:40-23:20 között), összesen hat meteort láttam, a legszebb egy 0 magnis volt, ami a Jupiter és a Fiastyúk között hasított át."

Bakos Lizának is sikerült fotóznia! "..12/13-án még szép tiszta volt minden, a gépem este 9-től, hajnali 5-ig kint volt ... fogtam kettőt, az egyiket késő délután, a másikat este 21 óra után, pontosan nem tudom. ...12 én megcéloztam a halak csillagképet, az első fotóm abból van, sárga, pukkanó volt."

 
Sánta Gábor: "Pilisszentkeresztről -9 fokban 13 geminidát láttam, ebből ötöt távcsövön keresztül, de volt egy -6 körüli robbanó tűzgömb is, rövid nyommal. Társam 2-3 rajtagot detektált. Nem rossz! Az ég amúgy gyönyörű volt, szép téli tejúttal, már egy hónapja nem láttam ilyen szép eget. Az egy -6-oson kívül csak 5-6 magnisakat láttam, meg egy 1, és egy 3 magnitúdósat. A halványakat 3x30-as monokulárral - miközben az M36-37-38 trió fényességbecslését végeztem..."

Mőnich László: "Egy Szíriusz fényességű geminida szánkázott kelet felé 2012.12.12.22:07UT."

..és Te mit láttál ezen az estén? Írd meg nekünk!  : )
tuzgomb@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése