2013. április 19., péntek

Ébredező meteorok.. :)

2013.04.19. Ma hajnalban (01:16UT -> azaz +2óra = karóránkon olvasva 03:16 órakor) ismét volt egy szép hosszú, fényesebb meteor, mely 4,5 mp-en keresztül volt látható légkörben égése során. Ezt Jónás Károly kamerája is szerencsésen elkapta Soroksárról a Keleti égen! :)
"Szerencsém volt vele! A két gép átfedéssel nézet kelet felé, mert a hold nagyon zavart! Ami folyamatosan kelet felé nézett gép, azon elfelejtettem a kártyát letörölni, ezért az éjfél körül leállt, mert megtelt! De szerencsére a másik is látta! Így meglett!"

4 videometeoros kamera is "lencsetanúja" volt a Hódmezővásárhelyi kamera (HUHOD) szerint éppen(-2,5mg) Tűzgömbnek! A felvételen jól látható a fotón is kiemelt vibráló fénymenet:

A Soroksári kamera (HUSOR) szintén teljes hosszában rögzítette:

..és HUFUL (Fülöpszállásról), -2,3mg fényesnek érzékelte!

HUBAJ Bajáról is részben látszott:

Vizuális észlelője is akadt ebben a sokak által átaludt órában:
Kormos Balázs: "Egy kb -4-es az égbolt "közepétől" indulva haladt a keleti horizont felé 3:15-körül. lassan haladt kis fényes pöttyöket hagyva maga után. Nagyon látványos volt. Bp X.ker."

----------------------------------------------------

..és nem csak ő volt az egyetlen égi vendég az éjszaka során! Landy-Gyebnár Mónika is éjszakáról-éjszakára lesi és küldi egyre nagyobb mennyiségben az elcsípett meteorokat! :) Idézek: "Volt egy szép lassú, É-K, kb. -1,5" (18:56UT)
 ..és társai.. (2013.04.19. 19:31UT)
..személyes kedvenc :)  2013.04.18. 02:01UT


...és halmozzuk az élvezeteket, Pannstarrs újabb "meteor követője".. (2013.04.18. 12:12UT)
..és a mese hozzá: "..ennyire ótvar eget már nagyon rég nem láttam....  Amik megvannak képen, élőben fényesebben látszottak, gyorsak voltak. Az egész a macskának köszönhető, ha nem áll neki fél egykor szétszedni a pici karmocskáival az uram billentyűzetét és nem idegesít fel vele agyilag, ki nem mentem volna ilyen ég alá... Kapott is sok puszikát, mikor hazahoztam a Pannis meteort :)))"

..hát ennyi :) itt a vége, jöhet a többi!!! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése