2013. augusztus 24., szombat

FÉNYES TŰZGÖMB!

2013.08.24. 19:02UT-kor -14 magnitúdó fényes, ropogó hangjelenséggel járó Tűzgömböt láttak az ország északi részén! Szinte minden irányból több észlelő is látta, Magyarországról felhőzeten keresztül, északi szomszédainktól pedig felhőréseken át! Sok helyen nappali fényességgel, kékes-zöldes színben világította be a tájat, melyet nem sokkal rá ropogó, robbanás szerű hang, néhol kisebb rezgés/"lökéshullám" is kísért. A csillagszóró sziporkázásához hasonló útja során darabkák is váltak le róla.

FONTOS! Tudományos jelentőségű lenne minden olyan  biztonsági kamera és bármilyen más kamera felvétele, ami rögzíthette valamilyen formában a tegnap esti Tűzgömböt, akár annak valamilyen irányban felfénylését.
Kérjük, aki rendelkezik ilyen felvétellel - tegnap 21:02 (hely időben) - és működött a kamerája, juttassa el elérhetőségünkre: tuzgomb@gmail.com

Lengyelországból egy autó kamerája rögzítette (CEMeNt):
<video> 

Északi szomszédaink így látták:
...milyen régóta szerettem volna pedig ilyet fotózni.. - sóhaj -



 Kysucke Nove Mesto, Slovakia (CEMeNt)


Buzás Csaba felvétele a Tűzgömb által okozott felfénylésről és a lökéshullám keltette bemozdulásról a kameráján: "Így megmozdult a kameraház. Az erőművek lámpái csíkot hagytak. Nem kis lökés volt, ugyanis a dobozt egy 80km/h-s széllökés sem tudja így bemozgatni."

-------------------------------------------- 

Ferenc H.: "Mezőkövesdről a Zsóry fürdőből is lehetett látni, a medencében sokan látták nyugati irányban az égbolt alján. Tényleg olyan volt mint egy hullócsillag csak többszöröse méretben, robbanásszerű hang + robaj is volt és 1-2 sec volt az egész."

Ferov Viktor: "Szécsényben a Tüzép parkolójából mi is ezt láttuk szerintem ahogy álltunk a kocsijaink mellett. Először azt hittem, hogy villámlik, de alig volt egy-két felhő az égen és több ilyen fény nem is volt, viszont pontosan nem lehetett látni, hogy mi volt a háztetőktől és a fáktól. ..mi hangot nem hallottunk.."

Attila: "Mi a Zágrábból a határ felé autópályán láttunk valami hasonlóan leírható fényjelenséget.."

Ugarttyúk: "Tatáról 21 óra körül épp kiléptem a házból, egyből felkaptam a fejem az ég felé mert szürkületi világosság volt idelenn. Felnéztem, nagy fényességet láttam a felhők felett a zeniten, olyan fényes mint egy felhővillám. kb. 3 másodpercig tartott, de mikor már kiléptem ilyen fényesség volt, szóval valamivel hosszabb ideig lehetett látható. A hangjelenség kb. 2 perc múlva jelentkezett egy robbanásszerű, majd elhalkuló mormogással kb. 3 másodpercig. Mennydörgéshez egyáltalán nem hasonlító hang ... úgy lehetne leginkább jellemezni hogy várja az ember mi zuhan le miután meghallja. Vártam is, hátha leesik valami :D
Színeket a felhők miatt nem tudok írni .. (felhők felett szürkés - kékes fényesség)."

77seller, Maticska Tamás Komáromból is látta és hallotta!

Csilla: "Mi Egerben láttuk, viszont pirosas narancssárga volt, és nem kék. Nagyon pislákolt, látszott rajta, hogy ég. Nem volt semmiféle hanghatás vagy lökéshullám."

Dárdai Zsuzsa, Szokolya:  "...én is láttam ezt a fényjelenséget, Szokolyán, tegnap este 21 óra valahánykor, nem néztem órát. Éppen egy komolyzenei koncertről jöttünk haza, a kertek alatti sötét úton. Amikor a házunk kapujához értünk, bementünk és nekem kellett visszazárni a kaput, de nagyon sötét volt, s így nehezen ment. Mondtam a férjemnek, nem sikerül bezárni, sötét van, nem látok. Ebben a pillanatban a teljes udvart és a ház előtti erdős környezetet hatalmas fényesség borította be, nem csak villanásnyi ideig, hanem tovább, nem tudom meddig.., mert közben fölnéztem, mi ez...és egy nagy fénylő gömböt láttam, amelynek a végén farok-féle volt, amely mintha szikrázott volna... Nagymaros irányába távozott. Mindez viszonylag sokáig látszott. Közben halk morajlást is hallottunk.
Csodálatos és váratlan élmény volt."

időképről:
"storm90": Bátonyterenyéről nyugatra látta, viszont hangjelenséget nem hallott hozzá.

"Maike": "Borsodból is megfigyelhető volt, a határ széléről (Jósvafő), olyan nyugati irányba. Többen is megfigyeltük a jelenséget. Talán 9 óra után történt, hogy láttunk egy villanást, utána néhány másodperccel később egy morajlást hallottunk."

"nori8": "Mi éppen úton voltunk Debrecen felé, amikor észleltük. A semmiből hirtelen előttünk termett. Amint beért a légkörbe, még zöld színű volt, aztán váltott át sárgává, pirossá. 4-5 mp alatt el is égett. Látszódott, ahogy több darabra hullott. Csodálatos látvány volt." 

"11logo": "Sárisápról láttuk épp sátoroztunk teljes sötétségvolt aztán annyit látok hogy zöld fény mintha nappal lenne először azt hittem villám de zöld volt a fénye és sokáig tartott ezért egyből felnéztem mert sejtettem, hogy mi az és láttam szétesni több kisebb zölden izzó darabra majd rá kb. 1 percre ropogásokat mintha távolból tűzijátékok lettek volna valószínüleg az lehetett a hangrobbanás"

"iski": Sátoraljaújhelyben is lehetett látni. Este, nyitott ablaknál bevilágította az eget egy zöldes fény, mely északi irányban hirtelen eltűnt a Várhegy fái között."

"kekat": "Nyíregyházáról láttam. Zöld világító gömb ping-pong labda nagyságú a nyugati égbolton, kissé észak felé. Hangjelenség nem volt." 

"Tamara": "Tatárszentgyörgyön is lehetett látni; egy zöldesen világító/ villanó valamit... Az egész udvar fényben úszott." 

"komisz": "Miskolc mellől láttam nyugati irányból, csodálatos zöldes-kékes színe volt, mindent bevilágított, szinte nappali fény volt viszont itt hangjelenséget nem tapasztaltam." 

"lenard54": "Mi Ludányhalásziban is észleltük a jelenséget, de csak rövid ideig tartó erős fényt lehetett látni a szaggatott felhők között. Elég látványos volt." 

"djapor96": "Mi az M8-ason voltunk éppen az M6-osra kezdtünk volna rákanyarodni. Az ég felhős volt, ezért csak a villanást láttuk NY-ÉNY irányból."

"Taibi": "Vácról is lehetett látni este egy villanást (északi irányból), de én azt hittem, hogy egy villámlás volt."
------------------------------------- 


Veres Viktor ismerőse így írt róla: "Mi Kisfiammal ragyogóan szépen láttuk a jelenséget! 4-5 másodperces "villámlással" kezdődött, amiből csak maga a "villám" hiányzott! Nagyon erős kékes fény, bevilágította a fél eget! Utána megjelent az először hullócsillagnak vélt jelenség! Abban különbözött, hogy kb. sokszorosa volt és a (hangsúlyozom) rendkívül felhős égen át is kiválóan tisztán lehetett látni, akkor is, amikor kb. 1 csillagot sem láttunk az égen!
Nagyon hosszú csóvát húzott, de a furcsa az volt benne, hogy nem volt egyenletes, hanem "szikrázott" mint egy csillagszóró, mintha darabok robbantak volna le belőle nagyon hosszan.... Úgy tűnt el mint egy hulló csillag, azzal a különbséggel,hogy hosszú másodpercekig lehetett látni, utána vártunk egy darabig, és kb 50 másodperc, vagy 1 perc múlva megjött a hangja. Nem égdörgés volt, mert az aránylag "egyenletes".
Ez inkább durrogós, koránt sem olyan mint az égdörgés. Perbálon lakunk,és ez kb Budapesti irányba tartott!"


Csörgei Tibi Pozsony mellől: "..majdnem a zenittől hullott kelet felé, és legalább -14 magnitúdósnak írta le!!! Ott felhős volt az ég, de rendesen átvilágított a felhőkön."

Szitkay Gábor: "Ma este - számítógépem órája szerint 21.06 perc elején - egy jól érzékelhető léglökés érte a házam. Teljes csendben épp számítógépeztem,mikor kissé megremegett a ház,a becsukott ajtók,ablakokból legalább kettő megnyikkant. Ezért is néztem rá a gép idejére,hátha valami tűzgömb,vagy csak repülő
hangrobbanása okozza."


Molnár Kristián Dunaszerdahelyről is látta egy felhőlyukon keresztül: "Kb. 60 foktol ment lefelé kelet felé. Zöld elég lassú, és kb. 35-40 fokig hosszban látható. Hihetetlen lassú volt hatalmas fényességgel, végén egy robbanással." /leonidak/

"Zizi" Tatáról látta és hallotta is!

Cseh Viktor Nagyvarsányból Nyugati irányba látta a Tűzgömb villanásait!

Attila Zágrábból a határ felé közeledve is látta a Tűzgömböt!

Zoli írta nekünk Diósjenőről: 
"Ma 21:02-kor, láttam egy kb. ÉNY-DK irányban haladó, nagyon fényes tűzgömböt. Kicsit felhős az ég (lehet, hogy emiatt szóródott a fény?), de pár csillag látszik. Kb. 2 mp-ig volt látható. A fénye olyan volt, mint hegesztéskor: kékes fehér.
Rá kb. 160-170 mp-re volt egy 4-5 mp-es morajlás, de lehet, hogy csak bele képzeltem. Tuti, hogy nem villám miatt dörgött. Repülő sem valószínű."


A Polaris csillagvizsgálóból északra néző kamera pontosan ebben az időpontban rögzített hatalmas felfénylést, de a képen sajnos semmi kivehető nem látszik, hogy mire utalhat...

Látta még valaki?

27 megjegyzés:

  1. Küldenék két képet, de nem tudom az elérhetőséget. A tetőn lévő kamerán látszik, hogy a lökéshullám megrázta, majd két perc után halvány villanás.FB profil, állopatban benne vannak a fotók: https://www.facebook.com/c.csibu.buzas/posts/189358811237077?comment_id=409347&offset=0&total_comments=60&notif_t=feed_comment

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kikerült, köszönjük!! :)

      Törlés
    2. Igazán nincs mit! Örülök, hogy hozzájárulhattam a blog tartalmához, köszönöm a cikkben való megjelenítést ;)
      Remélem hasonlókat küldhetek még. Mint PL ezt a képet, (szintén Facebook albumból) ami 23.-n 00:04-kor került mentésre a számítógépen, ugyan csak a Dk felé néző kamera által: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=189349581238000&set=a.189349284571363.1073741881.100004888771562&type=1&permPage=1
      Remélem sikerül megtekinteni a képet. Nyugodtan használjátok fel. További sikeres észlelést!

      Törlés
    3. Szia! Ejha, ez igazán érdekes! Mindjárt ennek is utánanézünk! :) Köszönjük!

      Törlés
  2. Sziasztok!
    Mi Kisfiammal ragyogóan szépen láttuk a jelenséget!
    4-5 másodperces "villámlással" kezdődött, amiből csak maga a "villám" hiányzott!
    Nagyon erős kékes fény, bevilágította a fél eget!
    Utána megjelent az először hullócsillagnak vélt jelenség!
    Abban különbözött, hogy kb sokszorosa volt,és a (hangsúlyozom) rendkívül felhős égen át is kiválóan tisztán lehetett látni, akkor is, amikor kb 1 csillagot sem láttunk az égen!
    Nagyon hosszú csóvát húzott, de a furcsa az volt benne, hogy nem volt egyenletes, hanem "szikrázott" mint egy csillagszóró, mint ha darabok robbantak volna le belőle nagyon hosszan....
    Úgy tűnt el mint egy hulló csillag,azzal a különbséggel,hogy hosszú másodpercekig lehetett látni, utána vártunk egy darabig, és kb 50 másodperc, vagy 11 perc múlva megjött a hangja.
    Nem égdörgés volt, mert az aránylag "egyenletes".
    Ez inkább durrogós, koránt sem olyan mint az égdörgés.
    Perbálon lakunk,és ez kb Budapesti irányba tartott!
    Még próbálom pontosítani térkép alapján!

    Üdv!

    VálaszTörlés
  3. Mezőkövesdről a Zsóry fürdőből is lehetett látni, a medencében sokan látták nyugati irányban az égbolt alján. Tényleg olyan volt mint egy hullócsillag csak többszöröse méretben, robbanásszerű hang + robaj is volt és 1-2 sec volt az egész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sötétedés után, talán 21 óra körül láttuk, volt is nagy felhördülés a fürdőzőktől (éjszakai fürdőzés) és találgatás is, hogy mi lehetett? Az égbolt egyébként felhős volt, egyetlen csillagot lehetett látni akkor az égen, a "jelenség"-től nem messze. Hullócsilaghoz mérten a normálistól, megszokottól eltérően: nagyon alacsonyan volt az égbolton, nagyon nagy mérete és fénye volt és hangja is amit a közepesen hangos zene mellett hallottunk. Többen rögtön viccesen meg is jegyezték: "UFÓT láttunk!"

      Törlés
  4. Szécsényben a Tüzép parkolójából mi is ezt láttuk szerintem ahogy álltunk a kocsijaink mellett. Először azt hittem, hogy villámlik, de alig volt egy-két felhő az égen és több ilyen fény nem is volt, viszont pontosan nem lehetett látni, hogy mi volt a háztetőktől és a fáktól. De szerintünk ez lehetett, mi hangot nem hallottunk, de lehet, hogy a forgalom miatt, meg a zene is szólt... Valaki tudja mi lehetett ez ?

    VálaszTörlés
  5. Mi Budapesten egy háztetőről láttuk, azon tanakodtunk, hogy talán rendőrhelikopter, de ahhoz túl fényes volt, fura nagyon...

    VálaszTörlés
  6. Mi a Zágrábból a határ felé autópályán láttunk valami hasonlóan leírható fényjelenséget, időpont nagyjából stimmel...

    VálaszTörlés
  7. Tatán ugyanezt észleltem a megadott időpontban .... felhők felett fénylett át, és jól hallottad, morgott rendesen.

    VálaszTörlés
  8. Komáromban is lehetett látni és hallani egy robbanást/morajlást, de egymás után 2-t!

    VálaszTörlés
  9. En szlovak Komarombol eszleltem.

    VálaszTörlés
  10. Szemtanúkat keresnénk az RTL Klub Híradójába. Kérem, aki elmondaná kamera előtt, mit látott tegnap este, kérem jelezze a veress.krisztina@rtlklub.hu címen. Köszönettel Veress krisztina, riporter, RTL Klub

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Krisztina! Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy beszámolhattam a nem mindennapi élményemről!

      Törlés
    2. Üdvözlöm Krisztina!
      Rögtön a eset másnapján írtam az önök szerkesztőségébe, de eddig nem kaptam választ, pár perce Önnek is elküldtem a levelet, az index már aznap közzétette a beszámolónk egy részét, ha gondolja szívesen megosztom a látottakat.

      Várom válaszát a svercsokkrisztian@gmail.com címre!

      Törlés
  11. Mi Egerben láttuk, viszont pirosas narancssárga volt, és nem kék. Nagyon pislákolt, látszott rajta, hogy ég. Nem volt semmiféle hanghatás vagy lökéshullám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az egész jelenség PÉNTEKEN volt, 21:30 - 21:00 környékén.

      Törlés
  12. Nekem csak az a fura, h én Miskolc felett É-D irányban láttam 08.24-én 22:56-kor. Fényképezővel csináltam videót, de nem ér semmit, nem adja vissza a látványt. Teniszlabda nagyságú, folyamatosan narancsvörösen (ahogy Csilla írta) világító, hangtalan, csóvát nem húzó vmit láttam. Egyenletesen haladt, egy repülő keresztezte is az útját (annak fényei messze nem voltak ilyen fényesek és hangja is volt), ráadásul mellette egy hullócsillagot is láttam. Kb 5 percig tudtam követni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen! Mi is elég sokáig láttuk, amíg el nem takarták a házak.. Mérete nagyon nagy volt. Hirtelen azt hittem, hogy egy gép gyulladt ki...

      Törlés
  13. Dárdai Zsuzsa, Szokolya: Igen, én is láttam ezt a fényjelenséget, Szokolyán, tegnap este 21 óra valahánykor, nem néztem órát. Éppen egy komolyzenei koncertről jöttünk haza, a kertek alatti sötét úton. Amikor a házunk kapujához értünk, bementünk és nekem kellett visszazárni a kaput, de nagyon sötét volt, s így nehezen ment. Mondtam a férjemnek, nem sikerül bezárni, sötét van, nem látok. Ebben a pillanatban a teljes udvart és a ház előtti erdős környezetet hatalmas fényesség borította be, nem csak villanásnyi ideig, hanem tovább, nem tudom meddig.., mert közben fölnéztem, mi ez...és egy nagy fénylő gömböt láttam, amelynek a végén farok-féle volt, amely mintha szikrázott volna... Nagymaros irányába távozott. Mindez viszonylag sokáig látszott. Közben halk morajlást is hallottunk.

    Csodálatos és váratlan élmény volt.


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük az észlelést! :) Gratulálunk az élményhez!!

      Törlés
  14. Tatáról: 21 óra körül épp kiléptem a házból, egyből felkaptam a fejem az ég felé mert szürkületi világosság volt idelenn. Felnéztem, nagy fényességet láttam a felhők felett a zeniten, olyan fényes mint egy felhővillám. kb. 3 másodpercig tartott, de mikor már kiléptem ilyen fényesség volt, szóval valamivel hosszabb ideig lehetett látható. ( Magnitúdó becsléshez sajnos nem értek csak így tudom körülírni) A hangjelenség kb. 2 perc múlva jelentkezett egy robbanásszerű, majd elhalkuló mormogással kb. 3 másodpercig. Mennydörgéshez egyáltalán nem hasonlító hang ... úgy lehetne leginkább jellemezni hogy várja az ember mi zuhan le miután meghallja. Vártam is, hátha leesik valami :D
    Színeket a felhők miatt nem tudok írni .. (felhők felett szürkés - kékes fényesség). Rohantam egyből be megnézni hátha írt valaki róla .. de akkro még senki.

    VálaszTörlés
  15. Válaszok
    1. Egy fényes Tűzgömb, azaz meteor, hullócsillag a "fényesebb fajtából" :)

      Törlés