2014. május 20., kedd

Május 23-án este csillaghullás?

Egyre több a kérdés, a bizonytalanság és a téves hírek a 23-ára jósolt meteor hullással kapcsolatban. Ezért Csizmadia Szilárd (Vega Csillagászati Egyesület) gondolataival szeretnénk erről előzetes tájékoztatást adni. Biztosat csak 23/24-e éjszakájának megfigyelése után tudunk meg. Így a reménykedés mellé az alábbi sorokat csatoljuk:

"A meteorrajok keletkezésével foglalkozó csillagászok minden ismert üstököst és kisbolygót megvizsgálnak, abból a célból, hogy származhat-e belőlük meteorraj, és ha igen, mikor és mennyi meteor érkezik belőlük. Ha pozitív eredményre jutnak, közzéteszik a számításaikat.
Az üstökösök esetében csak az a biztos, hogy nagyon kiszámíthatatlanul viselkednek. Pl. a tavalyi ISON-üstökösből sem látványosság, sem meteorraj nem lett. (Most mondhatnám, én erre számítottam, de nem illik, ugyanis maguk a meteorraj-előrejelzés készítői is megmondták, hogy számításaik nagyon bizonytalanok.)


Míg egy napfogyatkozás időpontját évszázadokra előre, másodperc pontossággal meg tudjuk mondani, a meteorrajok előrejelzése már sokkal bizonytalanabb talajon áll. Éppen ezért fontos, hogy az előrejelzéseket, bármilyen bizonytalanok is legyenek, tegyük meg és ellenőrizzük: mind a jóslatok beválása, mind be nem válása segíthet a modellek és teóriák pontosításában.

Pl. az 1995-re előrejelzett Alfa Monocerotida-kitörést szinte perc pontossággal jósolták meg, és be is következett.



2014. május 23/24-ének éjszakájára, pontosabban 24-én reggel 7-9 óra UT közöttre várják a Májusi Camelopardalidák (MCA) esetleges erős maximumát, ami a 209P/LINEAR üstökösből származna. Ezt az üstököst csak nemrégen fedezték fel. Pályáját visszafelé számolva kiderült, hogy 1880-1920 között, illetve 1800 körül olyan porfelhőket bocsátott ki akkori napközelségei során, hogy azok idén érik el a Földet.

A Camelopardalidák (CAM) és a Májusi Lambda Drakonidák (MLD) meteorrajról gyanítják, hogy esetleg a 209P/LINEAR üstökösből származnak. De a Camelopardalidák gyenge raj, az MLD-nek meg akár a léte is kétséges, legalábbis a megerősítésre szoruló rajok között sorolják fel.

 
Az MCA raj eddig nem is jelentkezett. Ha jön, a Hiúz-Zsiráf-Nagygöncöl határhoz közel lesz a radiáns. Ha lesz MCA-raj akkor, akkor mintegy 3 órán keresztül emelkedik az aktivitás, mintegy két órán át 100-as ZHR-t lehet élvezni (ez kb. 80 meteor/órát jelentene sötét égen az MCA-k esetében), és utána három órán keresztül csökkenne az aktivitás, hogy nullára essen le. Mások szerint viszont nem ez fog történni. Az ő előrejelzéseikben a mintegy 80 meteor/óra aktivitás csak pár percig tart, és erre a szintre hirtelen ugrik fel az aktivitás, és hirtelen is tűnik el. Érdemes gondolkodni: ha ez utóbbi modell válik be, és mondjuk 6 percig=0,1 óráig tart a kitörés, akkor az aktivitás 80 meteor/óra x 0,1 óra = 8 meteor ebben a 6 percben lesz, ami az MCA-rajtól várható! Mégis kitörésnek számít, mert a nyolc meteor sokkal több, mint a korábban ettől a rajból megfigyelt nulla meteor, hiszen soha nem jelentkezett eddig az MCA-raj. (A raj radiánsának várt pozíciója RA=124°, D=+79°, pár fok eltérés minden irányban lehetséges.)

Legalább négy különböző előrejelzés létezik. Van olyan csillagász, aki 100 meteor/óra-s ZHR-t mond, van aki 1000-eset. Ha az ezer válna be, akkor még egy hat percig tartó kitörési időszakban is 60-100 meteort láthatnánk a radiánsból, az már igazán szép lenne - de majd csak szombaton tudjuk meg, kinek lett igaza!

Problémásnak számíthat az előrejelzésben, hogy annak idején az üstököst nem figyelték meg, amikor ezek a porfelhők kidobódtak. Miért nem látták az üstököst a 18. században, ill. a 19-20. század fordulóján? Halvány, inaktív volt? Akkor most nem lesz semmi meteorraj belőle. Vagy felhős volt Európa és Észak-Amerika felett, amikor látszania kellett volna? Vagy halvány volt az akkori műszereknek? Bármi lehet, de ne felejtsük el, akkor évente jó, ha 1-2 üstököst meg tudtak figyelni, ma meg évi 100-200-at látunk a műszeres fejlődés és az észlelők száma növekedésének következtében. Bármi lehet...


Utolsó negyedben lesz a Hold 22-én, 24-én hajnalban már kisebb lesz a holdfázis ennél, szóval kissé, de nem túl nagyon fog zavarni a Hold. A radiáns egyébként is az éjszaka végén emelkedik magasra. Rádiós megfigyelők detektálhatják az aktivitás megnövekedését, ha az előrejelzés beválik. Beválás esetén Magyarországról nem látunk semmit, mert a maximum pár perces vagy 1-2 órás hossza a mi nappalunkra esik. Ha az előrejelzés részben válik be, és korábban lesz a maximum, akkor hajnalban lehet valamit látni. Ha nem válik be, vagy később lesz pár órával, megint nem látunk semmit Európából. Eléggé negatív felhangok ezek...


A videometeoros kamerák jelzik, hogy jött-e innen meteor vagy sem. Ha jön meteor, akkor az észlelők küldhetnének egy e-mailt a listára még az éjszaka második felében, hogy érdemes-e kimenni az ég alá vagy sem, gyönyörködni egy esetleges nagy csillaghullásban, ha lesz olyan.
Emlékeztetőül: lehet, hogy lesz, lehet, hogy nem... Lehet fogadni, de a döntést a megfigyelések hozzák meg!"

forrás: Csizmadia Szilárd - VCSE-LevLista 2014.05.20.

1 megjegyzés: