2014. május 27., kedd

Május 24-ei CAMelopardalidák "eredményhirdetés"

Néhány nap távlatából az alábbiak szerint foglalhatjuk össze a várva várt esemény történéseit.
Csizmadia Szilárd (Vega Csillagászati Egyesület) összefoglalója:

"A Camelopardalidák (CAM) lehetséges kitörése 2014. május 24-én reggel 7-9 UT közöttre (9-11 óra magyar nyári időszámítás szerint) volt előrejelezve.

Az előrejelzésnek megfelelően Magyarországról és Európából nem lehetett látni semmit. A HUVCSE01 (Zalaegerszeg, Bánfalvi Péter) talán nem is észlelt éjjel, borult lehetett neki. A HUVCSE02 (Baja, Cs. Sz.) 2 sporadikus meteort látott. A HUVCSE03 és HUVCSE04 (Bp., Zelkó Zoltán) 6, ill. 5 meteort látott különböző rajokból, egyik sem CAM. Görögországtól Magyarországon át Franciaországig érkezett európai jelentések ezzel összecsengenek: az egyes észlelők az éjszaka folyamán nulla, egy vagy két-négy CAM-ot láttak.
Mivel a mi nappalunkra esett már az előrejelzett maximum, a rádiós észlelések értéke fontosabb. A http://www.rmob.org/livedata/main.php oldalra feltöltött adatok alapján nem látszott 7-9 UT között kiugró aktivitás.


Észak-Amerikai észlelők, akiknek a legjobb lett volna a látvány, nem láttak CAM-meteorokat a keleti partról. A nyugati parthoz köel viszont, Arizonából az egyik észlelő 6:30-8 UT között több CAM-tűzgömböt látott, 50 alatti ZHR-rel.

Az egyik németországi kamera 49 meteort detektált az éjjel, ebből 4 CAM-, a másik 15 meteort, amiből 1 CAM.


Egy belga rádiós meteorészlelő állomás 10h UT (12 óra magyar idő szerint) 120 meteor/órás aktivitást észlelt, kérdés, nem észlelési hiba-e; ha helytálló, akkor meteorzápor van a nappali égen... (Amiből nyilván nem látunk semmit nappal vizuálisan.)


Egy oregoni, vagyis szintén az USA nyugati partjáról észlelő szerint 5:30-8:45 UT között (amikor nálunk már világos volt) 11 CAM-ot, 16 sporadikust és 3 antihélionidát látott, 6,4-es hmg-jű égen.

A CAM-ok átlagfényessége csak +3,2 magnitúdó volt, ami megfelel egy fiatal, sok apró porszemcséből álló rajnak.

Egy hatperces időszakban, 7:30 UT körül hat CAM-ot is látott egymásután.


Jónás Károly hajnali felvétele (kimérés alatt)

Érdemes felhívni a figyelmet, hogy, hogy pl. egy 100 meteor/óra nagyságú ZHR egy 0,1 óra = 6 perces időszakban csak 8-10 meteort jelent!

Ez világos: ha valaki hat perc alatt lát mondjuk 6 meteort, akkor az óránkénti gyakoriság 6 meteor / hat perc = 1 meteor/perc, vagyis egy óra alatt ennek hatvanszorosát látná, ha az aktivitás végig állandó volna (mert egy óra 60 perc), tehát 60 meteor/óra. De ez csak hat percig volt így!! (Márpedig volt olyan előrejelzés, hogy az aktivitás csak pár percig tart a kétórás ablakban valamikor.)


Egy most érkezett spanyolországi beszámoló szerint vizuálisan 13 CAM-meteort láttak, rádiósan pedig észleltek egy erős, de rövid aktivitási periódust 5h UT körül.

Ez alapján úgy tűnik, valószínűleg bevált az előrejelzés: a nyugati féltekéről lehet látni valamit, rövid ideig, néhány meteort."



Összefoglalva: az előrejelzés bevált, viszont a meteorok legtöbbje 6-7 mg-s volt a radarmérések szerint, vagyis szabad szemmel nem látható! Kb. 40-es ZHR-t észleltek, de szabad szemmel nem látható meteorokból. 
 Radarmérések radiánsai / forrás: Link

 Az előrejelzés nem tartalmazott semmit arra nézve, milyen fényes meteorok lesznek megfigyelhetőek majd.


Aki nem ébredt fel kishazánkban, nem maradt le semmiről, de ez nem biztos, hogy legközelebb is így lesz! ;) Reméljük! :D

2 megjegyzés:

  1. kanadai radarmegfigyelések viszont kb. 30-40 meteor/óra nagyságú ZHR-t láttak, pontosan az előrejelzett radiánsból. Az onnét érkező meteorok azonban, hiába produkálták a várt kitörést, nagyon halványak voltak, vizuálisan 6-7 magnitúdósak lehettek. Ezeket szabad szemmel nem lehet látni. Az előrejelzés tehát nagyobb részben bevált: párszor fél óra eltéréssel bekövetkezett a kitörés, a várt meteorszámhoz képest az alsó becslés felét érte el azonban csak az aktivitás. Az előrejelzések nem tartalmaztak semmit a meteorok várható átlagfényességére, ez még nem megy ma: a szabadszemes határ alatt maradt a többség! (Pl. teleszkópikus módszer segíthetett volna a radaron túl...) Ezért lenne fontos mindenféle módszerrel megfigyelni a rajokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük! Ezzel az összefoglalóval már mi is pótoltuk a bejegyzést, néhány ábrával illusztrálva! Lényegében az Európai hatalmas visszhang volt kissé túlzás, népmese jelleggel, olykor hiányosan lett átvéve az előrejelzés, miszerint már a kezdetekkor sejthető volt, hogy innen nem sokat fogunk látni, HA egyáltalán lesz valami, de utolsó mondatoddal élve, szerintünk is fontos hasonló események, előrejelzések, vagy akár bármelyik éjszaka minél több módszerrel való megfigyelése, hiszen nagy a bizonytalanság, van mit fejlődnünk ezen a területen! :)

      Törlés