2015. október 20., kedd

ORIonida maximum 21-e hajnalban!

A hosszan tartó ködös-párás idő után végre ma este van egy kis esélyünk, hogy lássuk az ORIonidák maximumát! :) Főleg éjfél után érdemes meglesni a gyakran villogó, végén pukkanó, színes Tűzgömbcsodákat! Reméljük idén is akad egy-két szép rajtag és mi már akkor nagyon boldogak leszünk!! :D

Pár napja is volt egy rövidke felhőrés, melyben Landy-Gyebnár Mónikának éppen sikerült elcsípnie egy Tűzgömböt, íme a beszámolója:


2015-10-18 04:29 UT
Nagyon gyors, -6 magnis PIROS tűzgömb volt, kézi expó (nem sorozat) 1/3 másodpercben, ISO400 (!!!) érzékenységen! Napkelte előtt 40 perccel.... Normális esetben nem fényképeznék már ilyenkor, de az együttállást próbáltam meglőni, előtte masszív felhőzet, majd annak a szakadozásával ide-oda járkáló sűrű köd volt.  Kifelé menet, látva a ködöt, még eszembe is jutott a tavalyi GEM tűzgömbös maximum, amikor dettó ködben jöttek a cuccok. :) Ez ugyan most szerencsére tiszta égrészre esett, de a köd megvolt :)
Lehet, lottóznom kéne, ha már ekkora szerencsém volt. Mindeközben a hátam mögött a 300m-re lévő út már nem látszott a ködtől, se a város fényei...


Irány alapján akár EGE akár ORI is lehetett, nem tudom eldönteni, csillag meg nem nagyon látszik a képen, hogy ki lehessen mérni... Esetleg a színe alapján el lehet dönteni, ha van ilyen infó, hogy melyik dobál pirosakat.

Gratulálunk Móninak, valóban nagy mázlista!! :D De aki ennnnnnnyi időt tölt az ég alatt, néha megérdemli! ;)

És szín alapján simán lehetett ORI, mivel a vöröses szín jellemző! :)


Sok sikert mindenkinek a ma estéhez! :)
DERÜLT EGET!

1 megjegyzés: