2013. június 13., csütörtök

A nyár első Tűzgömbjei! :)

 2013.06.21/22.

23:42UT-kor megint volt egy Tűzgömb Északon, melyet Bakos Liza a Velencei-tóban fürödve látott! :D A fátyolos égen, melyet a Hold is már viszonylag erősen világított, látta meg a -3 mg fényes, meglehetősen gyors, sárgás-vörösesen pottyanó Tűzgömböt, mely a végén pukkant is egyet!

..melyet az én gépem is elkapott pár km-rel arrébb a Nagygöncöl mellett :)
 
2013.06.20/21.

01:17UT-kor gyönyörű, fényes Tűzgömb robbant Budapesttől kicsit Északabbra, szinte a Polaris Csillagvizsgáló felett, melyet több kamera is rögzített:

Polarisból így látszott:
 Sülysápról így látszódott:

 HUHOD felvételén:

HUVCSE01 így látta:

 Bajáról:

Fülöpszállásról:

..és Kroneriz-ből (CEMeNt):

..ez annyira közel volt hozzánk, hogy nagyon. Se HULUD1, se HUMOB nem látta, akiknek nem sokkal északabbra már összeér látómezejük! 

Bakos Liza Székesfehérvárról éppen NLC vadászaton volt, mikor látta gyorsan esni és fehéren villanni egy nagyot!

..próbálom higgadtan leírni azt a tényt, hogy kamerám közepén lett volna, ha az 14 perccel korábban le nem merül és hogy én pont 2 perccel rá mentem ki az ég alá akkumulátort cserélni.. akkor még nem sejthettem, hogy eme röpke idő alatt micsoda csodáról maradok le..........

2013.06.19/20.

20:42UT-kor Budapesttől Észak-ÉKeletre, kb. 20 fok magasan egy -5mg fényes kékesfehér, szép lassú - kb 3mp-ig látszó - Tűzgömb hullott!

Kővágó Gáborék így élték át Budapestről: "Miután az aranycipellőben járhatatlan, sártenger uralta Rómairól elmenekültünk, a forró nyári éjszakában néha meglebbenő szellő egészen az Omszki tóig sodorta, fekete és az ég mélykék bársonyával fedett hintónkat. A szinte mozdulatlan levegőben csupán lágyan paskoló hullámok épp főpróbát tartottak az Állóvíz című színdarabhoz, melyhez a buja nádasban kuruttyoló békanép szogáltatta a néha mókásan meg-megcsukló énekkórust. Az utcai lámpások ragyogó fénye a fekete sziluettes fákkal karöltve hajlott a víz fölé és táncra kérte fodrozódó ikerképüket. Mi sem várattuk meg az előadást és botladozó lépteinkkel csatlakoztunk a csendben sziporkázó, hajlongó kavalkádhoz a természet alkotta parketten, melyet a csillagok égkövei koronáztak. Pár szívdobbanásnyi időre egy kék tűzgolyó szólója vonta magára a műértő tekintetek figyelmét, elég időt hagyva számomra, hogy a kis hableány szirén énekét megzavarva még rácsodálkozhasson az univerzum eme parányi darabjának tündöklő fellépésére. A röpke közjáték sem tarthatta fel sőt inkább ékítette egy budapesti nyár ezen múlandó ám emlékezetes pillanatait. Ám sajnos az egyre tüzesedő tánc forgataga sem tartotta vissza az elemi ösztönnel vérre éhező szúnyogok seregét és kénytelenek voltunk meghátrálni viharos erővel támadó hullámaik elől.
 Szárazon: 20:42UT ÉÉK -5m 3mp. kékesfehér kb. 20 fok eleváció"

Köszönjük ezt a nem mindennapi beszámolót! :)

Jónás Károly Budapestről sikeresen elcsípte a végét! :D Gratulálunk!!
..ha este lett volna NLC, pont jókor, jó helyen beleesett volna, úgyhogy érdemes figyelni, fotózni! ;)

..és Maruska is látta Dél-Keletre!
forrás: CEMeNt

Ugyan nem Tűzgömb, de az éjszaka folyamán még potyogott néhány hasonlóan látványosan zöld meteor, úgy mint az alábbi 00:47UT-kor az M31 melett, Landy-Gyebnár Mónika felvételén:

2013.06.14/15.

20:06UT-kor, nem sokkal sötétedés után látványos Tűzgömb hullott a Dél-Keleti égen, melyet Bajáról sikerült a videometeoros kamerának rögzítenie:
 Kopaszhegyről Dr. Hegedűs Tiborék is látták a meredek szögben eső -4/-5mg körüli SPOradikus, zöld Tűzgömböt, melynek útja során darabok is váltak le róla!

4-5másodpercen keresztül hullott, majd a nyoma még 2mp-ig látható volt.

2013.06.12/13.

22:49UT-kor Bakos Liza Székesfehérvár környékéről szemtanúja volt egy látványos, horizontközeli tűzgömbnek: "Helyi idő szerint 0:49-kor DDK-i irányban láttam egy nagyon nagyon gyönyörűűű tűzgömböt, kb -4/-5magnis lehetett, csodás sárgás-kékes színe volt, sajna a város fényei bezavartak, nem biztos, hogy jól láttam, kb. 4mp-ig esett a horizonton. A gépem is elkapta, de sajna pont a lényeg nincs meg, csak a fele! Annyira gyönyörű volt!"


Landy-Gyebnár Mónikának is sikerült Veszprém környékéről lefotóznia a gyönyörűen látszódó Tejúttal:


..from ARBO (CEMeNt) kamera felvétele:

Látta még valaki?
----------------------------------------------
2013.06.11/12.


12-én 00:10UT-kor Debrecenből egy szép fényes, hosszú meteor:


..mely Soroksárról Jónás Károly felvételén így látszott éppen a felhők alatt:


22:18UT Budapesttől Északra fényesebb meteor a Nagygöncöl alatt:


2013

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése