2013. június 10., hétfő

Jönnek a Delfinek!!

Pető Zsolt weboldalán található gondolatokkal indítanám ezt a bejegyzést: ".. Azt se feledjük, hogy bármikor történhet valami szokatlan, előre nem jelezhető, váratlan aktivitás (gondoljunk csak 2008-ban a Szeptemberi Epszilon Perseidákra)! A tűzgömbök sem jelzik előre, hogy mikor bukkannak fel, így hát érdemes lehet egy-egy derült éjszakán az ég felé nézni."

És ha este kegyes lesz hozzánk az ég, akkor MA érdemes lesz kimenni!!! Hogy miért? 22 órától világosodásig egy ritka és különleges raj, a Gamma Delphinidák kitörését várják nemzetközi csillagászok: NASA

A GDE raj találkozása a Föld pályájával több fényesebb és igen gyors meteor, Tűzgömb elégését fogja okozni légkörünkben! Melyek akár elégésük végén villanhatnak (robbanhatnak) is. A Delfin csillagkép környékéről érkező meteorok radiánsa viszonylag alacsonyan kel, de reményeink szerint mégis sokat fogunk látni belőlük. A raj kitörése éles, előtte és utána nem nagyon láthatóak rajtagok.

 A GDE raj radiánsa

A raj érdekessége még, hogy 1930-ban figyelték meg először és máig csupán a feltételezett rajok között szerepel, melyet talán a mai megfigyeléssel világszerte átsorolnak majd a létező rajok közé! Ezért minden észlelés és bizonyított-visszametszett "radiánsközeli" fotó rendkívül fontos lehet!!

..de melyik is az a Delfin csillagkép?
Kicsi, fényes, könnyen észrevehető alakzat, mely sötétedéskor még közel a horizonthoz Kelet-É-Keletre kel, majd Dél-Kelet felé hajnalra szépen a magasba emelkedik. Környékéről várhatóak a GDE meteorok például a fenti montázs szerint.
 
Bizonyítsuk be a raj létezését, mindenki igyekezzen pontosan rögzíteni észleléseit és beküldeni az imo-nak: www.imo.net

További hírek a rajról: American Meteor Society
spaceweather.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése