2013. június 11., kedd

"Viszlát és kössz, hogy kint voltál..

Friss!  Nemzetközi összefoglaló a Gamma Delphinidákról 
az American Society oldalán: Link
 Melynek lényege, hogy alacsony aktivitással, mégis jelentkezett a raj!

Thomas Aschraft most osztotta meg az alábbi fényes Tűzgömb felvételét Új Mexikóból, mely nagy eséllyel tartozhat a Gamma Delphinidák rajához. További rajtagokról továbbra sem tudunk, így a GDE kitörés továbbra sincs alátámasztva.

..kb. 1,5 óra adatott meg hajnalban, hogy több-kevesebb pára és felhő közepette eleinte a Nagygöncölben, később a felhőhullámokban ugrándozó Delfinben gyönyörködjek.
/gyakorlás: melyik a delfin csillagkép?/

A világosodást végigkísérve szugeráltam az eget, talán ha 3-4 halvány meteort láttam, de nem esküdnék meg rá, egyet kivéve, ami fotón is nyomot hagyott..

Gyorsnak gyors volt, meglehetősen halvány (2mg), de a végén sárgásan villant egyet. HUSUL-on is megvan, de az ő adatai szerint nem GDE.

A nemzetközi fórumokat figyelve az éjszaka nyugatabbra vonulásával eleinte az látszott beigazolódni, hogy a raj legszűkebb kitörése - mely ma helyi idő szerint 9-10 között van - válik csak aktívvá, azóta az előrejelzett maximumot észlelők szerint sem láttak egyetlen rajtagot sem. Telik múlik az idő, mely a csúszásra is egyre kevesebb esélyt ad, így mégse érték el légkörünket az üstökös látványos darabkái..

/gyakorlás megfejtése: a kép közepén van a Delfin/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése