HANGjelenség

A Tűzgömbök észlelése során ritkán előfordul, hogy szinte minden más okot kizárva biztosak vagyunk benne, hogy a látott Tűzgömböt hangjelenség is kísérte!

A fény és a hang terjedési sebességének különbsége miatt kétféle Tűzgömbhöz kapcsolódó hangot különböztetünk meg. Mivel földi körülmények között a fény sebessége szinte "végtelen" (azaz az esemény távolságától függetlenül a fényjelenség szinte azonnal észlelhető), a hang sebessége pedig levegőben kb. 343 m/s, így a fény és a hangjelenség között távolság/hangsebesség idő telik el. /Hasonlót tapasztalunk a villámlás és mennydörgés között eltelt másodpercek távolságszámításánál. (3mp kb. 1km)/

Így a kétféle hangjelenség közül az egyik szinte azonos időben a környezet adottságai által keletkezik, a meteor elizzásakor létrejövő rádiósugárzás hatására. Ilyenkor "antennaként" funkcionálhat drótkerítés, fémoszlopok, vezetékek, fémtárgyak, de egyes feltételezések szerint akár a hosszabb haj, szőrmekucsma, sztatikus viselet is. Észlelők szerint ez a hang sistergő, sercegő, tűzijáték hullóban lévő darabjaihoz hasonlatos, akár mint a csillagszóróé. 

(Vizi Péter szavaival: "..lehetnek olyan elektromágneses kísérőjelenségei a meteor atmoszférában megtett útjának, melyet egy közeli és alkalmas fém kontaktus modulál és zizező-sercegő hang formájában közvetít.")

Alábbi kép olyan környezetet ábrázol, ahol az oszlopok, vezetékek már produkáltak ilyen jellegű hangot Tűzgömb érkezésekor:


A Tűzgömb szétrobbanása során is keletkezhet hang a légkörben, ez azonban a fényjelenség után érkezik fülünkbe. (Ahogyan a villámlás és mennydörgés között tapasztalni szoktuk.) Akár több 10 másodperccel később. Távolságától, méretétől, anyagától, sebességétől, irányától függően.

Ilyen hangjelenséget tapasztaltak nemrég oroszországban a Cseljabinszk Tűzgömb kapcsán, ahol a hang robbanásszerűen, teljesen váratlanul érkezett jóval a Tűzgömb megjelenése után.

Több felvétel készült hanggal együtt erről a Tűzgömbről és mindegyiken ugyanaz a hang-sorozat hallható..

A Kassai Tűzgömböt (2010.02.28.) is több száz kilométerről hallották!

Libor: "A kassai meteor becsapódása idején bent ültem a házban, hallottam a mennydörgést illetve a felvillanást is, de azt hittem, hogy villámlik. Csak másnap tudtam meg, hogy az bizony az előző napi meteor volt. Ugyanis csak egyetlen felvillanás és egy mennydörgés volt. Mindez a Csallóköz szívében, Dunaszerdahely melletti Balázsfán (Blažov) történt. Az ég felhős volt, de nem volt zivatar. A hangjelenségből egy távolabbi (legalább 3-5km-re) levő villámlásra következtettem - nem volt olyan hangos mint egy közeli - de ami miatt megmaradt bennem az pont az volt, hogy a fénye viszont olyan volt, mintha pont fölöttünk villámlott volna. Egy rövid időre gyakorlatilag nappali fény lett az udvaron. Ehhez képest a mennydörgés furcsán halk volt."

Martin (Kassa): "Akkora villanás volt, hogy azt hittem, az acélgyár robbant fel: előbb sistergő hangja volt, mint amikor a gyufát meggyújtják, aztán hatalmas dübörgéssel törte át az atmoszférát"..."erős robbanások hangja hallatszott egymás után gyors sorozatban"

"Miskolci lakásunkban vasárnap éjszaka fél 12 körül szellőztettem. Amikor bementem, hogy bezárjam a keletre néző ablakot, megdöbbentem és megijedtem a kinti fényes égbolttól. Azt nem tudom, meddig tartott, mert amikor megláttam, már fényes volt, utána nagyon hamar elmúlt. Az ablakot bezártam és kicsit jöttem-mentem a lakásban, majd visszamentem az ablakhoz, hogy megnézzem, vihar lesz-e, bár a jelenség nem hasonlított villámlásra, sőt, látszott, hogy a felhőzet csak egész vékony. Úgy két perc is eltelhetett, amikor tompa, elhúzódó morajlást hallottam. Számolgattam, hogy ez igen messziről jöhetett. Aztán meg is ijedtem, Sajóbábony, Kazincbarcika, Tiszaújváros vegyi gyárai jutottak eszembe" (idokep.hu)

"Kimentem a házam tornácára, de a fényjelenség folytatása elmaradt. Mikor a házba bementem, a nagy fényt követően cca. 2-3 perc múlva égzengésre hasonlító morajló hangot hallottam,a fényesség irányából. újból kimentem az udvarra, de további hangot nem hallottam. Az égbolton rétegzett felhőket láttam csupán, így a villámlástés az égzengést kizártnak tartottam. Ma ügyfeleimmel beszélgetve többen is jelezték az általam is leírt jelenséget. Tardonán többen is hallották a morajló hangot." (idokep.hu)


Korábbi Tűzgömbök "utólagos" hangjelenségei:

Horváth András: "Én elég sokat szoktam meteorokat megfigyelni, de a legfényesebb és egyben hanggal járó meteort jó régen láttam.1995 nyara volt. Augusztus 6-10 között, napra pontosan sajnos már nem tudom. Többed magammal voltam lent Balatonmáriafürdőn, este 11 körül lent voltunk a parton és meteorokat kerestünk az égen. Volt sok kicsi, aztán egyik pillanatban az egész banda (mivel hanyatt feküdtünk a fűben) felült, és óbégatott, kezét az égbe emelve. Egy 2.5-3 másodpercig tartó tűzgömb volt. A meteor ÉÉNY-DDK irányban szelte át az eget, relatíve lassan haladva. Színe erősen narancssárga-enyhén vöröses volt. Az égen a haladás közben folyamatosan darabok váltak le róla és az egész "fáklyaként égett". Szabad szemmel látható tűzcsóvát húzott és oldalirányba lángok váltak le róla. A jelenség végül még jóval a horizont felett véget ért, valószínűleg teljesen elégett. (Utólag kicsit sokkoló, hogy a Columbia Űrsikló katasztrófájához hasonló volt a jelenség, de nem voltak ennyire széttartóak a darabok.) A hangjelenség pedig egy halk morajlás volt, miután kihunyt a fénye a meteornak. Először nem is kapcsoltuk össze a két jelenséget, aztán megbeszéltük, hogy mégiscsak az lehetett, mert nem ismétlődött és másnak meg nincs ilyen hangja. Maradandó élmény volt."

Bartha Lajos: "Az 1954. október 20-i nagy nappali tűzgömb esetében a kb. 1500 (!) beszámolókban néhányan írtak surrogó, vagy zúgó hangról. Ezek azonban hallucinációk lehettek, mivel a tűzgömb Magyarországtól délkelet-délnyugatra halad, emellett az észlelők egyidejűnek írták a jelenséggel, ami eleve kizárja a valóságos hangjelenséget. Egy esetben, amikor én nem hallottam hangot, a tőlem kb. 40-mre Miskolci megfigyelő a szétrobbanás után hangot vélt hallani.." 

doubleb.blog.hu: "Nagyapám mesélte még valamikor a 80-as évek közepén hajtott az autópályán. Kora délután volt és vele szembe húzott át az égen egy tűzgömb. Nagyjából 5-6 másodpercig tartott mire átszelte az eget. Miután darabokra hullott erős dörrenést hallott, majd teljesen elégett a légkörben."

"Azonnali" hangjelenség élmények:

Vass Gábriel: "Brutális tűzgömböt láttam Újkígyóson 20:44-kor. Az oroszlán feje fölűl indult, magasan a keleti irányban. Észak felé húzva, a horizont felé esett. Iszonyat fényes és vastag csíkot húzva maga után. Csillagszórószerűen szikrázott, miközben esett. Zöldes-sárgás-pirosas színben. Hangja is volt!!! Lefelé néztem amikor elindult, de annyira fényes volt, hogy felkaptam rá a fejem!" 

 
Aki szintén részese volt már hasonló hangjelenségben Tűzgömb észlelésekor, kíváncsian várjuk beszámolóját, hogy legközelebb mi is tudjuk mire számítsunk, jobban odafigyeljünk részleteire! : )
Alábbi címre lehet küldeni: tuzgomb@gmail.com
Köszönjük!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése