NEM meteor

..egyre többen vagyunk, akik fotózunk esténként Tűzgömbökre, meteorokra vadászva és olykor vagy rendszeresen előfordul, hogy nem leszünk szemtanúi egy-egy képünkön nyomot hagyó égi jelenségnek..
Eleinte minden csíknak nagyon megörülünk - hogy meteor - majd sorra kiderül, hogy egy-egy gyakori műhold vándorlásának nyoma. Ne sajnáljuk ezeket a kétes nyomokat 'kikukázni', lesznek majd egyértelműbb, szép színes, változó fénymenetű vagy természetesen elhalványodó nyomaink, amik egyértelműek lesznek.
Ebben szeretnénk segítséget nyújtani, hogy.. 

..mivel is volt dolga gépünknek?

VIDEOMETEOR: Kezdjük a megfejtések listájával: www.videometeor.hu <- ami itt fent van a kamerák képén, azok 95%-ban meteorok, így az idő és irányok egyeztetésével nagy segítségünkre lehet ez a folyamatosan frissülő adatbázis! Figyelem, egy-egy aktívabb éjszaka során a kora esti felvételek "ellapozódhatnak, így érdemes gyakrabban rálesni és esetleg elmentegetni a fényesebb, érdekesebb meteorok felvételét, adatait (printscreen).
A kamerák különösen hasznosak halványabb meteorok beazonosításában is, melyek első ránézésre elvesznek a zajtengerben... azonban ha az idő és égterület stimmel, jópár halványabb meteort is megmenthetünk fotóink közül!! : )

Pető Zsolt HUBEC-cel párhuzamosan hatékonyan használja így a képek átnézését:
..igen, ezen a képen valóban van egy meteor! :) <megfejtés>

MŰHOLD: Másik fontos tény, hogy a műholdak rendszeresen vándorolnak rövidebb expozíciós időnél egyik képről a másikra. Így ha az előző vagy következő képen halványan felfedezzük a nyom folytatását, szintén biztosak lehetünk a műholdban!LÁMPION: Volt aki UFO-ként tette közzé azon képét, melyen egy sárga nyom bolyong "részegesen" az éjszakában. Ez a nyom gyakran a romantikus lámpioneregetés különös rajzolata, akár többedmagával.ISS: Nagyon fényes, hosszan és komótosan vándorol az égen. "Láttam egy naaaagyoooon hossszúúúú tűzgömböt, ami naaaagyoooon lassan esett.." Aham, ő az ISS, azaz a Nemzetközi Űrállomás. Jó sok képen keresztül vándorol a csillagok között. :)KOZMIKUS SUGÁRZÁS: Űrből származó nagyenergiájú részecskék. Az "űrt fotózva" elkerülhetetlen, hogy olykor ne találkozzon fényképezőnk ezen sugarakkal, melyek különféle alakzatokat, színeket öltenek az elkészült képeken. Ritka jelenség és tévhit, hogy kiégetné a szenzor lapkáját, tönkretenné a fényképezőt.TÜZIJÁTÉK: Lehetünk borzasztóan szerencsések, hogy olyan Tűzgömböt fotózunk, mely épp darabokra hullik, izzó darabkái fényesen válnak le a magtól. De ezeknek sins olyan fényes és szétrobbanó látványa, mint egy hétköznapi tüzijátéknak. :) Általában azok nyoma is csak egy színes csík, némi "párhuzamos szellemképpel".RAJZOLT METEOROK: Sajnos erre is egyre gyakrabban látunk példát megtévesztő, témát nem ismerő fotósok kezéből. Egy villámot nehezebb rajzolni, de sokkal kiszámíthatóbb és gyakori, mint kivárni egy-egy fotón is jól látszódó csíkot, VALÓDI METEOR NYOMOT. Ezért sokan nyúlnak a fotoshop adta könnyed lehetőségekhez, hogy egy kicsit feldobják a csillagok alatt készült röpke képüket. Hogy miért kapnak ezek a megtévesztő képek is akkora népszerűséget? 

Egy ismert fotóst idéznénk: "Az emberek így is veszik"


Ennyi. Mi a fenének ácsorogjon az ember annyi órát az ég alatt, ha két vonással brutális tűzgömböket lehet komponálni a szélmalmos éjszakába?!  XD

3 megjegyzés:

 1. :D én tegnap 2013.10.04 2:32 kor láttam egy csodaszépet :D a szívem hevesen vert mintha lottót nyertem volna!!! ilyen csodás élményben még nem volt részem. Szerbiában, Vajdaságban, Magyarkanizsán égészen pontosan.

  VálaszTörlés
 2. Tegnap este a párom kiabált a konyhából hogy siessek oda gyorsan. Elég lassan tápászkodtam fel, kb 20 mp volt mire odaértem. Egy tűzgömb szerű valamit láttunk, ami függőlegesen kicsit nyújtott volt. Olyan volt, mint egy kis hőlégballon, de nagyon erős fénnyel vibrált. Narancsos volt, mint amikor öntik a fémet. Kb 10 mp-ig néztem, közben mozgott, távolodott. Visszasiettem a szobába a telefonomért, hogy levideózzam, de mire visszaértem, mondta a párom hogy késő, eltűnt. Lehetett ez meteor? Ilyen sokáig?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Andrea, nagyon esélyes, hogy kínai lampiont láthattatok. A meteorok gyorsak, még a legfényesebb, leghosszabb utat bejárók sem várják meg, hogy odamenjen az ember az ablakhoz miattuk (sajnos :))
   A narancsos szín jellemző a nyílt lángra, amit ezekben a kis lámpásokban használnak - pont emiatt is tiltották be őket jó pár éve, persze ugyanolyan eredménnyel, mint a petárdázást...
   Egy ilyen lampion néhány percig éghet, időjárástól és mérettől függően.

   Törlés