2013. július 21., vasárnap

Megérkeztek a PERSEIDÁK!

És igen! Itt vannak! ~ Újra elérkezett a nagy nyári meteoros-Tűzgömb szezon, melyre oly sokan és régóta vártunk! Vizuális, videometeoros és fotós észleléseink már egyaránt bizonyítják, hogy megérkeztek a PERseidák 2013-ban!

 HULUD1 (Berkó Ernő) felvétele a 2012-es PERseida maximumról! 

Egy kis áttekintés a rajról: PERSEIDÁK

Jimmy Fraser - PERseid Fireball from 2012. Thank You Jim! :)

..a maximumig pedig egy kis ízelítő, élménybeszámoló Schmall Rafael tavalyi PERseidázásáról: 2012. augusztus 11. - Expedíció Zselicben
 

"Az expedíciót két héttel ezelőtt terveztük már. Úgy tűnik a szerencse a mi oldalunkra állt ezen a napon. A legbizonytalanabb tényező az időjárás volt, főleg, hogy szombaton egészen késő délutánig borongós időjárás oszlatta a reményeket. A helyszínt egy jó öreg 1300-as Ladával közelítettük meg. Egy dűlőn álltunk meg, ahol körbenézve a horizont maximum 1° magasságig emelkedett. Az autóból kiszállva már lenyűgöző volt a látvány 22 óra körül.


Teljes egészében látszott színesben a Tejút. Nem volt ami elnyomja a fényét. Kaposvár fényei is csak kismértékben látszódtak. Sőt bevezetésként még egy jókora meteor is zuhant a Tejút előtt. Kezdetben vezetett képen örökítettük meg a Nemzetközi űrállomást, ahogy elhúz a táj felett, majd csak ámultunk a színes hosszúexpós Tejútfelvételeken amiket a gépek készítettek.

ISS

A fényképezőgépek meteorleső üzembe helyezése után mélyég objektumokat kerestünk fel a 150/750-es Newton távcsővel. Az égbolt nyugodtsága 8/10 volt azaz nagy volt. Kiválóan látszott az M13-as gömbhalmaz a Herkulesben, az M31 (Andromeda galaxis), az NGC7000-nek (Észak-Amerika köd) jól felismerhető volt az alakja. Szép látványt nyújtott az M57 a Lyra gyűrűsköd. Lenyűgöző látvány volt a Perseus ikerhalmaz ahol a meteorraj radiánsa van. Szintén láttuk az M8 Lagúna-ködöt is. De a legjobb az M11, a Vadkacsa halmaz volt feltűnő csillagcsoporttosulásával. A távcsőészlelés után meg jött a szokásos vízszintbe helyezkedés majd meteorlesés.


Sokat, legalább 200 hullócsillagot láttunk. Több hullócsillag fellobbant, nyomot hagyott az égbolton. Nem egy volt amelyiknek a nyomát másodpercek után is láttuk, vagy épp amikor odanéztük, akkor még hullott javában 1-2 másodpercig. 
 
 Nagyobb méretért katt a képre! :)

Másfél órányi meteorozás után kelőben volt a Hold, úgyhogy távcsövön át azt kémlelgettük. Közben megnéztük a Jupiter felhősávjait és a holdjait is, valamint a Vénuszt is megláttuk a „dagadt sajtkifli” formájával. A 300 méterre lévő magányos fa a rét közepén újabb lehetőségeket adott a fotózásra. Miközben mentünk, fel-fel tekintgettünk az égboltra, és annyiszor láttunk hullócsillagot is. 
 

Végül fél 3 óra fele már túl hideg lett, így beindítottuk a fűtést az autóban, majd körébújtunk, illetve beültünk és nyitott ablakon át lestük az eget. Negyed 4 óra tájban hirtelen nagyon elkezdtek potyogni a meteorok. Volt olyan, hogy egy percben 5 meteort is megszámoltunk, valamint olyat is láttunk, hogy egyik hullott a másik után.
Végül elkezdődött világosodni, majd összepakoltunk. Minden csuromvíz volt az objektíveket kivéve. Még akkor is láttunk meteorokat amikor már csak a legfényesebb csillagok látszottak.

Nyugodtan írhatom azt, hogy a zselici expedíciónk teljes sikerrel zárult."


  Úgyhogy hajrá! Ki a rétre! Egyre közelítünk augusztus és a maximum felé! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése