2013. július 29., hétfő

SDA maximum ma este! (júl. 29/30)

Július 28/29. ígéretes előestéje a mai SDA maximumnak, melyről végre elmondhatjuk - sok más látott, fotózott meteor mellett -, hogy (most már tényleg, de tutibiztosan) beindult a Tűzgömb/meteor szezon!! :D ..ezért mindannyian mondjunk egy "YUHUUU!!"-t :)

S mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az alábbi felvétel, amin nem, nem kenődött el a Hold, az biza ott van mellette, szabályosabb golyó képében! :)

..ez a jó -5 magni fényes SDA Tűzgömb (01:16UT), mely épp a Soroksári kamera előtt röppent el, némileg megizzasztva annak lencséjét. Mivel Karcsi épp akkor fagyott oda pizsamájában a Hold vakító fényében történő napszemüvegének igazgatása közben, és nálunk is épp le lett bontva mindenféle kimagasló objektum, így sajnos fotón már nem sikerült megörökítenünk, s megtudnunk vajon milyen színű csíkot húzott, de ez létének tényén mit sem változtat!

Ezt bizonyítja a Fülöpszállási kamera is:

..és még Bajáról is jól látszott!

..északi szomszédainktól pedig szintén a Hold fényében! (CEMeNt)

A Déli Delta Aquarida rajról Pető Zsolt így ír blogjában: www.bootesvoid.com



"A raj aktivitási időszakában a Capricornus-Aquarius területen meglehetősen sok radiáns működik, így Aquarida-Capricornida-komplexumnak is hívják ezt a területet.

Az SDA meteorok gyorsak, a Capricornidákhoz viszonyítva kevesebb fényes meteort adnak. Maximumuk éles, gyakorlatilag egy éjszakára korlátozódik, de az azt megelőző és követő napokban is szép számmal láthatunk rajtagokat."

1 megjegyzés:

  1. 29-én este 10 óra körül láttunk néhány szép fényeset, a gyerekek nagy örömére. Irány alapján valószínűleg SDA tagok voltak.

    VálaszTörlés