2013. július 3., szerda

Nyárközepi Tűzgömbök!

 2013.07.04/05.

Csapatunk újra megerősödött, Landy-Gyebnár Mónika ismét nekivágott meteorokra vadászni és Pető Zsoltnak is újra sikerült Tűzgömböt fotóznia! No így kell ezt csinálni! ;)

23:30UT-kor volt egy gyönyörű, gyors, színes, szemre zöld és -4mg körüli Tűzgömb, melyet többünknek is sikerült elcsípni, Móni pedig látta is:

Móni felvételén a következő képen a Tűzgömb nyoma is szépen látszott:

Pető Zsoltnak is sikerült (végre :) teljes egészében lefotóznia! Gratulálunk! :)

Jónás Károlynak is sikerült elcsípnie az elejét!

A videometeoros kamerák közül HUBAJ látta a legfényesebbnek: -3,2mg.


HUBEC:

..és a szimultán felvételek metszéspontjai alapján a Tűzgömb a Júliusi Pegasidák radiánsától nem messze indult útnak :) Bár a JPE raj radiánsa már bizonyított, mégis keveset tudunk róluk. Olykor vannak hasonló fényes példányai is... 
 Megj.: "Egyes radiánsok nagyon kompaktak, alig egy fok méretűek (pl. Oktoberi Drakonidák), mások egészen diffúzak (pl. az Antihelionidak vagy az Apex meteorok radiánsa 20-30 fok is lehet, mérési hibától fuggetlenül is). A radiáns mérete, diffuzitása a korától is függ: öregebb rajé diffúzabb. Úgyhogy egy-egy középkorú raj radiánsa 10 fokra is kiterjedhet. A Tauridáke pl. nemcsak kettős, de egyenként akár 15 fokra is kiterjedhetnek. De vannak egy fok meretűek is, a fiatal rajoké." /Csizmadia Szilárd/

Az éjszaka folyamán 23:14UT-kor volt azonban egy másik legalább -5mg fényes Tűzgömb, melyet közel a horizonthoz csípett el szintén Móni! Gratulálunk!! :)
------------------------------------------------

Egy másik bejegyzésben épp elkezdtem összeírni, hogy mennyi, de mennyi meteor potyogott és potyog a nyárközepi éjszakákon! Hacsak fél órája van az embernek, akkor is legalább 5-10 meteort biztosan látni fog, akár szűkebb égrészen. Külön érdekes, hogy gyakran csomósodva, szinte egymás után érkeznek a meteorok. Saját tapasztalataim szerint azonban ezek általában teljesen más irányból - mégis közel egymáshoz - így nem nagyon állnak rajtagságban egymással. Egy szónak is száz a vége, vannak meteorok, halványak, gyorsak, fényesek, pukkanósak, színesek, füstölgőek egyaránt, érdemes kinézni kicsit a csillagos ég alá!!! 

2013.07.02/03.

23:08UT-kor volt egy fényesebb, SPOradikus meteor Északon, a Nagygöncöl és Cassiopeia között:

 ..melyet HUHOD -1,4mg fényesnek látott:

 (..és HUBAJ is rögzítette.)


2013.07.02/03.

Bakos Liza élménybeszámolója az éjszaka látottakról: "..keltem a szokásos időmben NLC-t lesni, majd mivel már kezdett kivilágosodni, így levettem az expót 30-ról,15 mp-re. Mikor vissza helyeztem a gépet az ablakba, egyből (01:03UT) egy gyönyörű, lassú -4-eske tűnt fel, villant egy nagyot szépen, lassan, gyönyörű volt. 

Mondom megnézem megvan-e, aztán mégsem, még várok, hátha lesz valami. Aztán nézelődök tovább, két expo múlva (01:04UT) pedig látom, hogy előbukkan egy gyönyörű sárga meteor és csak esik, esik, és már 5 mp-e esik... én meg azon imádkoztam, hogy férjen bele a 15 mp-es expóba, mert a gép már jóval előtte elkezdett számolni.. ahogyan villant, már vége is lett az exponálásnak! Szóval nagy nagy szerencsém volt az biztos. Na egyből le is állítottam a gépet, muszáj volt megnéznem megvan-e. :D És igeeeeeeeeeeen, ott volt, az elejétől a végéig, majdnem a kép közepére esett! Nagy volt a boldogság!"

01:04UT-kor a sárga, fényesen villanó, hosszú meteort sikerült Budapestről is két helyről-két részletben rögzíteni...


..melyet HULUD1 Ludányhalásziból teljes hosszában rögzített:


23:19UT Bakos Liza felvétele Székesfehérvárról É-Keletre egy -2,5mg fényes meteorról, mely a végén pukkant egyet:

..szintén HULUD1 felvételén a -3,1mg fényes Tűzgömb:

HUAGO felvételén:

Érdekessége a felvételnek, hogy még Lengyelországból is készült róla szimultán videometeoros felvétel, más szomszédos kamerákkal együtt:
ValMez (CEMeNt)

Sylvie Station (CEMeNt):

PFN42 (Lengyelország)

22:15UT-kor pedig Fidrich Róbert írta az MCSE levelező listáján, hogy Szattáról (Őrségből) láttak egy fényes Tűzgömböt: "a Boo/UMa határán (kb. az S Boo magasságában). Mi a Cyg irányába néztünk, csak EL-sal láttuk. A Dra feje irányából jött, kb. -4 magnis lehetett."

2013.07.01/02.

2013.06.30/07.01.

 00:38UT-kor Bakos Liza az alábbi -2,5mg fényes meteort látta Székesfehérvárról: "Ezt a szép, neon zöld színű meteort pont láttam! Gyönyörű, kb -2,5-es volt. Ezt is a város közepéről lőttem, és szép fényes! : )"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése