2013. július 17., szerda

Tűzgömbök a tengeren!

Ami szép, az szép! És ha esik, miért ne esne máshol is, akár a tenger felett, egy hajó vitorlájának árnyékában, a fekete égen, a Tejút vakító fényében. Azt a csodálatos eget nem lehet leírni, ami a víz felett fogadott minket. Teljesen megfertőztem mindenkit és nem győztek kalimpálni kezükkel, hogy "Zöld!" "Aztaaa!!" "Láttam egyet, milyen fényes volt!!" "És mégegy!" "Hé, láttátok ezt! Valami fehér fény végigúszott a víz felszínén, mint egy autó, csak a víz felett gyorsan, majd eltűnt!" - na igen. A Tűzgömbök mellett nemmellesleg sikerült gömbvillámot(?) és vörös lidércet is látnunk. Tömör gyönyör és Jónás Károly +3 aksiját úgy döntöttem, hogy ezek dokumentálására igyekszem fordítani! Ezúton is köszönöm neki! :)

Rögtön az első kikötőben (06/07) a hátralévő rövid éjszaka során némi fényszenny társaságában már több szép meteort, színes, éppen Tűzgömböket (-2/-3mg) sikerült látni! Kritikus voltam a fényességgel szemben, a szokatlanul erős fényű Tejút alatt, így csak 3 meteort soroltam a Tűzgömbök közé. Volt hosszú, gyors és fehér, a lassabbak pedig zöldek vagy sárgák. Az egyik elejét, mely a fejem felett metszette a Tejutat, sikerült elcsípni! :)

Innentől kezdve viszont a képek többsége hajóról készült. Vagy haladás közben, vagy egy-egy lakatlan öbölben ringatózva, így a csillagok látszólagos mozgása nem a Föld forgásának megváltozásának az eredménye... ;)

Műhold felfénylés 7-éről

Vénusz-lemente 8-áról, egy nyugodtabb öbölből :)

08/09 ~ Eljött az egyik kedvenc éjszakám, amikor is rengeteg fényesebb meteor rohangált az égen, hosszabbak, rövidebbek, színesek, de legfőképp csomósodva! Ha megnézzük az alábbi képek dátumát, 20:41-kor fél perc alatt két meteor is hullott, de 12 perc alatt is csak ebbe az egy irányba 4 meteor, ez idő alatt viszont még 2-őt láttam!

20:41 UT

20:49 UT

20:53 UT ~ szép kék és gyors meteor

..és ki tudja mi volt a hátam mögött?! :) ...hát hátranéztem és ez fogadott!
A csillagos ég alján egy lecsapókkal őrjöngő "habostorta" kóválygott, melynek látványán feltört belőlem másik énem és nekiláttam "viharvadászni.." :D Talán Karcsi ezeket a képeket sem vetné meg aksijainak "pazarlása" kapcsán.. :)

A következő este viszont nem volt megállás! Cserébe a dokumentálása is annál "döcögősebben" ment.. Például kitaláljátok-e, melyik csillagkép szerepel az alábbi képen? :D
megfejtés: Nagygöncöl :)

Az elv pedig az volt, hogy 30mp-es záridő ide vagy oda, ha egy 1-2 mp-es Tűzgömb berobbanna a képre, kit érdekel, hogy merre gurulnak a csillagok :D Az elképzelés nem volt rossz, Tűzgömbök is voltak az égen, csak az iránnyal voltak folyton gondok : /

Persze erre sem volt kevesebb műhold, melyek kissé részegesen kóvályogtak a képen.. :D

Ezen az éjszakán (09/10) volt a leggyönyörűbb egünk! Horizontig fekete nyugatra, délre, északon némi "elektromos aktivitással" és látható vörös lidérccel(!). Fejünk felett úgy vakított a Tejút, mint a telihold fénye, olvasni lehetett volna az ég alatt, pedig sehol sem volt a Hold és semmilyen más fényforrás!



Sötétedés után nemsokkal két zöldes-kékes Tűzgömb hullott D-DNy-on, közel a horizonthoz és azzal nagyjából párhuzamosan. Majd a fejünk felett nőtt meg az aktivitás. Éjfél után nemsokkal volt egy fényes fehér, ami felfényesedés után szinte eltűnt, majd újra látványosan felfényesedett útja folytatásán és újra eltűnt, halvány nyomot hagyva maga után. 02:02UT-kor pedig egy gyönyörű, -4mg-s Tűzgömb haladt az Észak-Keleti égen kb. 40 fok magasan, zöld fényét aranyló csík kísérte, majd kihunyt, rá 2mp-re pedig alatta 10 fokkal újra megismétlődött, ugyanúgy egy zöld Tűzgömb hullott az előzővel párhuzamosan, aranyló csíkkal és mindkettő nyomot hagyott kihunyása után. Különleges volt e Tűzgömb páros hasonlósága és látványa!

..amit pedig szintén nem sikerült megörökíteni, pedig gyönyörű volt, mintha milliónyi kis szentjánosbogár úszkált volna a hajó után a vízben, a világító planktonok! Gyönyörű látvány volt a hajó végén lábatlógatva figyelnn játékukat, hol sűrűbben, hol kissé megritkulva..

10-én este ismét hajón forgolódva sikerült csak fotózni, eredménytelenül. Már a pára, fényszennyezettség is sokkal nagyobb volt, olykor befelhősödött.. látni is már jóval kevesebb fényesebb meteort láttunk és a repcsik forgalma is megnőtt..

11-én ismét csak kicsit bántam, hogy egy böszmenagy szupercella kitakarta az eget a Tűzgömbök elől, cserébe barnultunk, mint a pirítós a napot megszégyenítő villámok alatt.. :D
..az egyetlen kép, ami nem intézte el még a legalacsonyabb beállításokat sem...

A Hold újra "romantikusba öltöztette" a partot..

..és az éjszaka folyamán ismét sikerült nem csak látni, hanem végre le is fotózni egy lila, duplán villanó, fényesebb meteort a Nagygöncöl felett! : )
Már ezen az estén sem volt akkora aktivitás és hajnalra be is felhősödött.

Örültem, hogy minden estére akadt valamilyen látványos égi "különlegesség" és belekóstolhattunk a tengeri ég sötétjébe, csodáiba és "veszedelmeibe" egyaránt! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése